Scadere economica de 8,8% in T2

Scadere economica de 8,8% in T2Contractia economiei romanesti a fost de 8,8% din Produsul Intern Brut in trimestrul al doilea din 2009, comparativ cu perioada similara de anul trecut, cand Romania inregistra crestere economica.

"Fata de perioada corespunzatoare din anul 2008, potrivit primelor estimari, Produsul intern brut (serie bruta) a inregistrat o scadere cu 8,8% in trimestrul II 2009 si cu 7,6% in semestrul I 2009", arata Institutul National de Statistica (INS).

Totodata, scaderea economica din trimestrul al doilea din 2009 a fost de 1,2% (date ajustate sezonier), comparativ cu primul trimestru din acest an si conform primelor estimari ale INS privind evolutia PIB.

Concluzia FMI: Romania, in recesiune severa

Concluzia FMI: Romania, in recesiune severaDelegatia FMI s-a intalnit cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si bancilor, iar la o parte din intalniri au participat si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, estimeaza ca punctul maxim al recesiunii prin care trece Romania va fi atins in urmatoarele doua sau trei trimestre si ca o crestere economica se va inregistra abia in 2010. Aceasta se poate situa, probabil, undeva intre 0,5 si 1%.

Analistii consultati de Wall-Street sustin ca cel mai dificil moment pentru economie si pentru business-ul romanesc va fi atins in trimestrul al treilea din acest an si ca industria este prima care va da semnul revenirii economice.

ING Bank, contraoferta pentru programul Prima Casa

ING Bank, contraoferta pentru programul Prima CasaING Bank Romania a lansat produsul de creditare similar celui din programul guvernamental “Prima Casa”, dupa ce luna trecuta banca a anuntat ca paraseste programul.

Noul credit lansat de ING se acorda doar in euro si poate fi contractat pentru achizitionarea unei locuinte, indiferent daca este prima sau nu.

Dobanda perceputa de banca este de 5,5% pe an, ea fiind variabila, iar valoarea creditului poate fi de minim 10.000 de euro si de cel mult 80.000 euro.

Cea mai ridicata inflatie anuala din UE

Cea mai ridicata inflatie anuala din UERomania a inregistrat in iulie cea mai ridicata rata a inflatiei anuale din Uniunea Europeana, de 5%, pentru a patra luna la rand, in conditiile in care cea din UE a fost de 0,2%, iar pe locurile urmatoare s-au clasat Ungaria (4,9%) si Polonia (4,5%), potrivit Eurostat.

Comparativ cu iunie 2009, inflatia anuala s-a temperat in 20 de state, a stagnat in unul si s-a accentuat in cinci.

In zona euro, inflatia anuala a atins un nou nivel record de -0,7% in iulie, dupa ce se situase la -0,1% in iunie.

Pe de alta parte, Institutul National de Statistica arata ca a coborat in iulie la 5,06%, potrivit asteptarilor, in timp ce fata de iunie preturile de consum au scazut cu 0,07%, pe fondul ieftinirii alimentelor si mentinerii preturilor la marfuri nealimentare si servicii.


Profiturile bancilor

Profiturile bancilorProfitul net din al doilea trimestru al celei mai mari companii olandeze de servicii financiare, ING Groep NV, s-a ridicat la 71 milioane euro (100 mil. dolari) sau trei centi pe actiune, cu mult sub rezultatul inregistrat in perioada similara din 2008, de 1,92 miliarde euro, sau 94 centi pe actiune.

Profitul net al Bancii Comerciale Carpatica (BCC) a crescut de circa 2,5 ori in primul semestru din 2009, in comparatie cu intervalul similar din 2008, pana la 8,3 milioane lei (1,96 mil. euro).

OTP Bank Romania a trecut pe profit la sfarsitul primului semestru din acest an, obtinand un castig dupa plata taxelor de 586 milioane forinti (2,02 mil. euro), dupa ce in perioada similara din 2008 anuntase pierderi de 1,2 miliarde forinti (4,7 mil. euro).

Profitul net al Bancii Transilvania a fost puternic afectat la finalul primului semestru din acest an de un val puternic de credite neperformante, acestea avand o pondere de 3,18% din totalul portofoliului de imprumuturi acordate de banca. Soldul provizioanelor la credite constituite de Banca Transilvania a crescut cu 94% in primul semestru din acest an, conducand la o scadere de 90% a profitului net, pana la 11 milioane lei (2,6 mil. euro).




Piata inchirierilor de birouri a scazut cu 40% in S1

Piata inchirierilor de birouri a scazut cu 40% in S1In primele sase luni ale anului, au fost inchiriati putin peste 51.000 mp, circa 27.000 mp in primul trimestru si 24.000 mp in cel de-al doilea, ceea ce inseamna o scadere de 35-40% fata de suprafata tranzactionata in primul semestru din 2008.

Previziunile raman sumbre pana la sfarsitul anului: preluarea de spatii de birouri va scadea cu 50-60% fata de anul precedent.

Oltchim si AdePlast, afaceri in scadere

Oltchim si AdePlast, afaceri in scadereCombinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a inregistrat pierderi de 116 milioane lei (27,43 milioane euro) in primele sase luni ale acestui an, de trei ori mai mari decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce afacerile sale s-au injumatatit.

Producatorul de materiale de constructii AdePlast Oradea a inregistrat o scadere cu 9% a cifrei de afaceri din primele sapte luni, dar pariaza pe o crestere a business-ului in 2009.

Peste 10.000 de posturi desfiintate in sistemul bugetar

Peste 10.000 de posturi desfiintate in sistemul bugetarProcesul de restructurare a agentiilor guvernamentale a dus la desfiintarea a peste 10 mii de posturi in sistemul bugetar, din care aproape 9.000 sunt ocupate, iar suma care va fi economisita la bugetul de stat se ridica la 52 milioane euro anual.

Prin masurile decise de Executiv au fost reduse 10.554 de posturi bugetate, atat din structurile subordonate ministerelor si premierului, cat si din aparatele de lucru ale ministerelor.

Dintre acestea, 1.583 sunt posturi vacante bugetate, iar restul de 8.971 sunt posturi ocupate. Economiile la bugetul de stat insumeaza astfel 219,35 milioane lei (aproximativ 52 milioane de euro ) pentru un an financiar.


Altex: Afaceri in scadere cu 40% in S2

Altex: Afaceri in scadere cu 40% in S2Altex, cel mai mare jucator din electro-retail-ul romanesc, estimeaza vanzari de 104 milioane euro in al doilea semestru al anului, in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada din 2008, lucru care va pozitiona compania usor peste nivelul pietei.

Piata de electro-retail romaneasca a scazut in 2009 cu pana la 50%, pe fondul crizei economice, ajungand la un minim in luna iunie.

Din 2011, piata va creste cu 15%

Urmatorul trimestru va stabiliza piata de profil, iar din T4 2009 vom fi martorii unui reviriment al sectorului in cauza, urmand ca de anul viitor sa vedem o schimbare in bine.

“Abia din 2010 vom asista la o crestere, modesta, ce-i drept, de 10-15%. Sentimentul pozitiv din piata va incuraja cresterea vanzarilor, vor aparea noi oportunitati, poate chiar la nivelul bancherilor. Iar din 2011 nivelul de apreciere pe acest sector va fi mai accelerat si piata va ajunge la 1 – 1,1 miliarde euro, sub nivelul la care se situa inainte de criza”, conform lui Daniel Ostahie, presedintele Altex.





Registrul Auto Roman: Scadere puternica pe second-hand

Registrul Auto Roman: Scadere puternica pe second-handRegistrul Auto Roman (RAR) a inregistrat, in cel de-al doilea trimestru al anului, 65.641 de autovehicule second hand, cu 52% mai putine fata de primul trimestru al anului, cand au fost inregistrate 136.461 de autovehicule rulate.

Din aprilie numarul autovehiculelor rulate inregistrate la RAR a scazut simtitor, la 28.407 de autovehicule. Trendul descendent s-a mentinut si in mai si iunie, cand au fost inregistrate 21.078, respectiv 17.156 de autovehicule rulate.