10. Cel mai mare faliment bancar din SUA in 2009

10. Cel mai mare faliment bancar din SUA in 2009Autoritatile federale de reglementare (FDIC) au inchis Colonial BancGroup, una din cele mai mari banci ipotecare din SUA, cu 346 filiale, acesta fiind cel mai mare faliment bancar anuntat in 2009.

Colonial BancGroup avea active de circa 25 miliarde de dolari si depozite de 20 miliarde de dolari. In urma inchiderii, BB&T a preluat activele bancii in schimbul sumei de aproximativ 22 miliarde de dolari.

Tot ieri, autoritatile federale au mai inchis doua banci din Arizona, una in Las Vegas si una din Pittsburgh, numarul falimentelor bancare ajungand astfel la 77.

9. Vantu va investi 10 mil. euro in Realitatea-Catavencu anul acesta

9. Vantu va investi 10 mil. euro in Realitatea-Catavencu anul acestaActionarul majoritar al trustului de presa Realitatea-Catavencu a declarat, pentru Wall-Street, ca va investi circa 10 milioane euro in business-ul de media, pana la sfarsitul acestui an. Investitiile vizeaza, in principal, media electronice (online, radio, TV) si includ lansarea unui post de televiziune national in Republica Moldova si a inca trei statii locale.

Presedintele Realitatea-Catavencu, Emil Hurezeanu, a comunicat ieri planul de investitii al grupului pe care il conduce. Principalele directii: dezvoltarea media electronice si profesionalizarea echipelor, dar si intoarcerea lui Sergiu Toader, ca project manager pentru intreg grupul.

“Chiar daca perioada dificila prin care trece piata de media inca nu s-a incheiat, actionarul majoritar a decis continuarea planului de investitii concomitent cu reorganizarea si restructurarea intregului grup. Dezvoltarea si consolidarea mediei electronice (online, radio, TV), precum si ridicarea nivelului profesional al angajatilor vor fi prioritati nu numai in planul de investitii, dar si obiectivul principal al managementului la nivel de grup”, a spus Hurezeanu, intr-un mesaj adresat angajatilor si presei.

8. Depozitarul Sibex a fost aprobat de CNVM

8. Depozitarul Sibex a fost aprobat de CNVMComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis autorizatia de functionare a Depozitarului Central al Bursei din Sibiu, piata la vedere a Sibex mai avand nevoie doar de autorizatia de functionare de la BNR, aviz pe care oficialii bursei se asteapta sa il primeasca in septembrie.

"CNVM a dat astazi avizul pentru constituirea Depozitarului Central al Bursei din Sibiu", a spus Victor Eros, comisar al CNVM, informeaza NewsIn.

De asemenea, Eros a precizat ca arbitrul pietei a hotarat sa publice si proiectele de regulament privind implementarea conturilor globale si a vanzarilor in lipsa, pentru a fi supuse dezbaterii publice.

In ziua urmatoare, Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti (DC) a contestat in instanta infiintarea Depozitarului Bursei din Sibiu (Sibex), cerand o clarificare legala asupra posibilitatii existentei mai multor institutii de acelasi fel, a declarat seful DC, Sergiu Pop.

Contestatia a fost depusa in luna iulie, la Tribunalul Sibiu, primul termen al procesului fiind fixat pentru jumatatea lunii viitoare, potrivit NewsIn.

Reprezentantii Depozitarului Central din Bucuresti sustin ca, la momentul infiintarii institutiei, autoritatile abilitate au stabilit ca va exista un singur depozitar, decizie care, atunci, a dus la desfiintarea a 15 registre care au predat arhivele noii societati create.

7. Flamingo si-a adancit pierderile semestriale de 12 ori

7. Flamingo si-a adancit pierderile semestriale de 12 oriRetailer-ul de electronice, electrocasnice si IT&C Flamingo International (FLA) a inregistrat pierderi de 23,19 milioane lei (5,5 milioane euro) in primele sase luni, de 12 ori mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut.

In primul semestru din 2008, compania a raportat pierderi de 1,87 milioane lei si afaceri de 482,5 milioane lei.

Veniturile atrase de companie s-au comprimat cu 23% pana la 372,6 milioane lei (88,3 milioane euro), in timp ce cheltuielile s-au redus cu 18% la 395,8 milioane lei (93,7 milioane euro) fata de perioada similara a anului precedent.

Desi afacerile Flamingo au scazut cu 50% in prima jumatate a acestui an, Stefan Treiber (foto), noul CEO al grupului, crede ca, in zece ani, vor ramane doar doi jucatori mari pe piata de electro-retail romaneasca si ca unul va fi compania pe care o conduce in prezent.

6. Fitch retrogradeaza BAncpost si Banca Romaneasca

6. Fitch retrogradeaza BAncpost si Banca RomaneascaFitch Rating a coborat ratingul individual al Bancpost cu o treapta, de la ‘D’, pana la ‘D/E’, ca urmare a unui impact semnificativ nefavorabil al creditelor neperformante asupra capitalizarii banci, se explica in raportul agentiei de evaluare financiara.

In plus, cresterea costurilor de finantare pe care Bancpost le are si inrautatiea mediului operational vor continua sa puna presiune, pe termen scurt, asupra profitabilitatii bancii, explica Fitch.

Perspectiva ratingului creditelor pe termen lung ale Bancii Romanesti este negativa
, dar calificativul dat de agentia de evaluare Fitch a fost mentinut la ‘BBB’.

Fitch considera ca Banca Romaneasca este, in continuare, expusa la riscurile creditelor in valuta acordate fara garantii, imprumuturi a caror evolutie ar putea conduce la o majorare a creditelor neperformante.

Calificativul creditelor pe termen scurt a fost mentinuat la ‘F3’, iar Fitch a mai pastrat si ratingul individual al Bancii Romanesti la nivelul ‘D’. Banca Romaneasca mai are din partea Fitch si un rating de sustinere 2.

5. Atrium extinde Militari Shopping Center

5. Atrium extinde Militari Shopping CenterDezvoltatorul Land Development Proiect SRL, parte a grupului Atrium European Real Estate Limited, a inceput extinderea centrului comercial Militari Shopping Center, ce va necesita o investitie de 6,5 milioane de euro.

Extinderea proiectului consta in construirea unei unei parcari subterane, situata langa intrarea a doua in galeria comerciala, spre Media Galaxy si in dezvoltarea unei suprafete inchiriabile de aproximativ 3.000 mp, sub forma de retail strip (n.r: centru comercial linear), precum zonele in care sunt amplasate magazinele C&A, TinaR, Takko, Deichmann si Hervis.

Lucrarile de constructii au inceput in urma cu doua saptamani si vor fi finalizate cel tarziu in luna noiembrie.

4. Coalitia a anuntat 32 de masuri anti-criza, din septembrie

4. Coalitia a anuntat 32 de masuri anti-criza, din septembriePresedintele PSD Mircea Geoana a anuntat ca social-democratii si democrat-liberalii au convenit asupra a 32 de masuri anticriza, care vor fi puse in aplicare de la 1 septembrie, admitand ca "actuala atitudine fata de criza nu a produs efecte in economia reala".

Dintre cele 32 de masuri convenite, 20 sunt din programul PSD, 13 au apartinut PDL si cateva au fost comune, a precizat presedintele Senatului.

Totodata, 15 privesc stimularea economiei, 9 se refera la cresterea veniturilor bugetare, 6 au in vedere rationalizarea cheltuielilor bugetare si doua vizeaza cresterea lichiditatii monetare in sectorul bancar.

3. Basescu ii cere fratelui sau sa renunte la afacerile din industria armamentului

3. Basescu ii cere fratelui sau sa renunte la afacerile din industria armamentuluiPresedintele Traian Basescu regreta ca un membru al familiei sale este actionar al unei firme cu activitati legate de domeniul militar, sustine ca a primit asigurari ca firma nu a fost implicata in contracte cu produse militare si i-a cerut lui Mircea Basescu sa renunte la calitatea de actionar.

De asemenea, seful statului multumeste mass-media pentru semnalarea acestui caz si regreta situatia creata, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"Presedintele Traian Basescu regreta ca un membru al familiei sale este actionar al unei firme cu activitati legate de domeniul militar. Presedintele a primit asigurari ca firma nu a fost implicata in contracte cu produse militare. De asemenea, Presedintele i-a solicitat domnului Mircea Basescu sa renunte imediat la calitatea de actionar in respectiva firma", se precizeaza in comunicatul de presa.

2. OTP a inceput sa execute clientii restructurati care nu isi achita ratele

2. OTP a inceput sa execute clientii restructurati care nu isi achita rateleOTP Bank Romania, subsidiara locala a grupului ungar OTP, a trecut pe profit la finalul primului semestru din acest an, dupa ce a inregistrat un castig de 4,5 milioane euro in trimestrul al doilea. Totusi, banca a inceput executarea clientilor cu credite restructurate care inca nu isi achita ratele, a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street, László Diósi, presedintele OTP Bank Romania.

“Am restructurat pana acum aproximativ 2.000 de credite. Insa am inceput procedura de executare a clientilor care nu si-au platit datoriile nici la doua luni dupa ce au fost restructurati”, a declarat László Diósi (foto), presedintele OTP Bank Romania.

Populatia a inceput sa intampine probleme in a-si mai achita ratele de la inceputul acestui an, afectata de evolutia nefavorabila a cursului de schimb si de reducerea salariilor. Desi bancile au fost nevoite sa constituie provizioane uriase, au incercat sa isi ajute clientii oferindu-le posibilitatea de a-si restructura creditele.

De la inceputul anului, subsidiara locala a grupului ungar OTP a ajutat aproximativ 2.000 de clienti care nu isi mai puteau achita ratele, dar, in acelasi timp, a fost obligata sa constituie provizioane in valoare de 6,8 milioane euro.


1. Orange devine cea mai proftabila companie privata in 2008

1. Orange devine cea mai proftabila companie privata in 2008Dupa o criza financiara care a schimbat valorile business-urilor din intreaga lume, anul 2008 a adus si o inversare in ierarhia celor mai profitabile companii private. Liderul ultimilor ani in topurile de profitabilitate, cea mai mare companie romaneasca, Petrom, a fost detronat de fruntasul din telecom - Orange, operatorii de telefonie ocupand primele pozitii.

Liderul pietei telecom a obtinut un profit de 437,9 milioane euro in 2008, in crestere cu circa 20% fata de anul precedent si a devenit, astfel, cea mai profitabila companie de pe plan local, detronand grupul Petrom.

Comparativ, in 2007, liderul pietei telecom a avut afaceri de 1,21 miliarde euro, in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului anterior si un profit net de 366 milioane euro.

Afacerile Orange din prima jumatate a acestui an s-au ridicat la 531 milioane euro, iar venitul mediu anual pe utilizator a fost de 108 euro. In prezent, compania are 2.700 de salariati si planuieste sa mai angajeze inca 300 de specialisti in Bucuresti, care sa ofere solutii IT pentru diverse alte subsidiare ale France Telecom.