10. Fuziune intre aeroporturile Baneasa si Henri Coanda

10. Fuziune intre aeroporturile Baneasa si Henri CoandaAdunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Aeroportului Baneasa si-a dat acordul pentru infiintarea Companiei Nationale "Aeroporturi Bucuresti", prin fuziunea celor doua aeroporturi, a declarat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Marin Anton.

"Fuziunea celor doua aeroporturi (Otopeni si Baneasa -n.r.) este necesara pentru Hotararea de Guvern (HG) care va consfinti infiintarea Companiei Nationale «Aeroporturi Bucuresti». Ca sa poata fi emisa aceasta HG, este necesar ca adunarile generale ale celor doua companii sa-si exprime acordul privind fuziunea. Actionarii Aeroportului Baneasa si-au dat azi acordul in cadrul adunarii generale si urmeaza ca si actionarii Aeroportului Otopeni sa isi exprime in AGA acordul pentru aceasta fuziune", a spus Marin Anton, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, infiintarea noii companii nu presupune disponibilizari.

9. Dacia a ajuns la un milion de vehicule produse pe platforma X90

9. Dacia a ajuns la un milion de vehicule produse pe platforma X90Constructorul de automobile Dacia a produs un milion de vehicule pe platforma X90, modelul aniversar fiind un Logan Preference 1.6 MPI de culoare gri perla, destinat pietei din Romania.

Autoturismul a iesit de pe linia de montaj a Uzinei Vehicule Dacia pe 3 septembrie.

In cei cinci ani care au trecut de la fabricarea la Mioveni a primului automobil Logan berlina, gama de vehicule dezvoltate pe platforma X90 a cunoscut o evolutie constanta, ajungand in prezent la cinci modele, disponibile in 27 de versiuni diferite.

8. Pepsi a inaugurat cea mai mare fabrica din Europa

8. Pepsi a inaugurat cea mai mare fabrica din EuropaPepsiAmericas Romania, cel de-al doilea jucator de pe piata locala a bauturilor non-alcoolice, a inaugurat o noua unitate de productie, in judetul Ilfov, proiect ce va atrage pana in anul 2011 investitii totale de 150 mil. dolari. In afara continuarii investitiilor, compania a adoptat deja o strategie de optimizare a costurilor dictata de actualul context economic.

PepsiAmericas Romania a adoptat o strategie de eficientizare a costurilor, renuntand la acele lucruri “nice to have”, care nu reprezinta o necesitate imediata, in favoarea celor care reprezinta un “must have”.

“Suntem atenti la felul in care cheltuim banii, in special la modul in care calatorim in interes de afaceri. Din fericire am instalat un telefon care poate facilita videoconferinte, astfel incat nu mai sunt nevoit sa zbor din tara pentru a sustine o prezentare, o pot face din propriul meu birou, in cadrul unei videoconferinte. Daca nu e nevoie sa cheltui pe un anumit lucru, nu o face”, a declarat, pentru Wall-Street, Mike Holmes (foto), directorul general al PepsiAmericas Romania.

7. GTC a deschis al treilea mall Galleria

7. GTC a deschis al treilea mall GalleriaDezvoltatorul imobiliar GTC Romania a deschis cel de-al treilea mall Galleria, in Piatra Neamt, pentru care a alocat o investitie de 20 milioane de euro, in urmatorul an urmand sa fie inaugurat mall-ul de la Arad.

Galleria Piatra Neamt acopera o suprafata de 1,8 hectare si beneficiaza de o suprafata inchiriabila de 15.000 mp, 600 locuri de parcare pentru vizitatori si va crea 500 de locuri de munca.

“Vom continua seria investitiilor in orasele cu o populatie de peste 75.000 locuitori, in conditiile in care stadiul de dezvoltare al retailului in aceste orase si puterea de cumparare a locuitorilor justifica aparitia unui format complex de centru comercial, aducand beneficii tuturor partilor implicate”, a declarat CEO-ul GTC Romania, Shimon Galon.

6. SkyEurope, oficial in faliment

6. SkyEurope, oficial in falimentDupa anuntul falimentului companiei aeriene Sky Europe, mai multi operatori au veneit cu oferte pentru transportarea pasagerilor afectati de suspendarea operatiunilor Sky Europe.

Astfel, pasagerii care au efectuat rezervari SkyEurope pentru calatorii in perioada 1 septembrie- 26 martie 2010 pot beneficia de un tarif special de 30 de euro (cu toate taxela incluse, valabil pentru o singura calatorie), cu compania ungara Wizz Air.

Pentru a beneficia de oferta, pasagerii pot accesa wizzair.com sau apela call center-ul Wizz Air. Locurile sunt limitate, iar rezervarea unui bilet Wizz Air in baza unuia SkyEurope trebuie efectuata pana la 15 septembrie.

“Era de asteptat aceasta decizie in cazul SkyEurope. Evenimentul subliniaza importanta cruciala a managementului eficient al costurilor si a unei situatii a lichiditatilor foarte buna, indeosebi pe timp de criza", a declarat John Stephenson, vicepresedinte Wizz Air.

5. BVB extinde limita de variatie pentru cele mai lichide actiuni

5. BVB extinde limita de variatie pentru cele mai lichide actiuniActiunile din componenta indicilor BET si BET-FI, precum si titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) de la Bursa din Bucuresti vor putea evolua din 7 septembrie intre o limita de +/-40%, miscare vazuta cu ochii buni de toti participantii din piata de capital.

Cele 16 titluri au fost alese in functie de volatilitatea preturilor in ultimele trei luni, iar in urma monitorizarii aplicarea limitelor extinse ar fi intrat in vigoare pentru un singur emitent, o singura data, in sens crescator, se arata in comunicatul Bursei.

De asemenea, aceste titluri, fara Erste Bank, sunt cele mai lichide si cele mai tranzactionate din piata.

Desi Erste Bank (EBS) nu sunt foarte tranzactionata, noua limita de variatie va permite actiunilor sa evolueze in corelare cu schimbarile care vor avea loc pe Bursa din Viena, unde a fost listata pentru prima data. Totodata, Bursa de la Bucuresti ar putea deveni mai atractiva pentru investitorii straini care doresc sa tranzactioneze aceste titluri pe mai multe piete.

4. Managerii se asteapta la un nou val de disponibilizari pana in octombrie

4. Managerii se asteapta la un nou val de disponibilizari pana in octombrieManagerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie si constructii va continua sa scada, in timp ce comertul si serviciile vor cunoaste o relativa stabilitate in perioada august-octombrie, insa numarul salariatilor se va micsora in toate sectoarele, a anuntat Statistica.

Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a productiei (sold conjunctural -15%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul de salariati ar putea scadea in industria prelucratoare (sold conjunctural -21%), in special in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -30%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -51%, respectiv -42%).

3. Prima Casa are 753 de contracte de finantare semnate

3. Prima Casa are 753 de contracte de finantare semnateSecretarul de stat din ministerul pentru IMM-uri, Maria Parcalabescu, a afirmat in fata senatorilor ca in programul Prima Casa au fost semnate 753 de contracte de finantare, Senatul urmand sa dea votul asupra OUG privind acest program pe 7 septembrie.

In cadrul dezbaterilor asupra Ordonantei de Urgenta care a initiat programul "Prima Casa", senatorul PSD, Daea Petre, l-a intrebat pe reprezentantul Guvernului, secretarul de stat din ministerul IMM-urilor Maria Parcalabescu care sunt rezultatele programului dupa 3 luni de la lansare.


2. Economia romaneasca s-a contractat cu 8,7% in T2

2. Economia romaneasca s-a contractat cu 8,7% in T2Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a contractat in a doilea trimestru al acestui an cu 8,7% fata de aceeasi perioada din 2008, arata datele revizuite ale INS, dupa ce primele estimari de la jumatatea lui august indicau un declin mai sever, de 8,8%.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul doi din 2009 (120,4 miliarde lei preturi curente), a inregistrat scaderi de –1,1% comparativ cu trimestrul anterior. Aceste estimari confirma primele evaluari (Flash) comunicate la 13 august 2009, diferentele fiind nesemnificative, in limita a 0,1 puncte procentuale.

Reduceri ale volumului de activitate in trimestrul II fata de trimestrul I 2009 s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-1,7%), constructii (-11,0%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-4,4%) si activitati financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (-4,1%).

1. Cursul de schimb, la maximul ultimelor sase saptamani

1. Cursul de schimb, la maximul ultimelor sase saptamaniCursul de schimb de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a atins maximul ultimelor 6 saptamani, dupa ce un euro a fost cotat cu 4,2372 lei, cu 1,43 bani mai mult fata de ziua precedenta, luand prin surprindere piata.

Leul a pierdut teren in fata monedei unice europene ieri, cursul de schimb oficial urcand pana la 4,2372 lei pentru un euro, dupa ce timp de 6 saptamani s-a mentinut in intervalul 4,21 – 4,22 lei/euro.

Cea mai puternica depreciere a leului din 2009 a avut loc chiar la inceputul anului, luand pe nepregatite populatia ce avea de achitat rate la banci, dar si companiile ce aveau un plan de afaceri stabilit pe un nivel mult mai redus al cursului.

Cursul de schimb a atins nivelul maxim pe 22 ianuarie 2009, de 4,3127 lei pentru un euro, dupa ce finalizase anul 2008 sub pragul de 4 lei/euro.

Dealerii de pe piata bancara sustin ca din acel moment “mana invizibila” a bancii nationale a fost cea care a sustinut cursul de schimb, concomitent cu o imbunatatire a perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti.