10. Coruptia in presa si PR, sub lupa PR Week

10. Coruptia in presa si PR, sub lupa PR WeekCriza financiara ar putea amplifica fenomene precum mituirea jurnalistilor de catre oamenii de PR pentru a obtine materiale de presa pozitive sau acceptarea de catre jurnalisti a banilor sau favorurilor de la sursele lor. Aceasta a fost una dintre concluziile editiei de anul acesta a evenimentului PR Week.

Jurnalistii cred ca meseria de PR nu este practicata cu suficient profesionalism in Romania (2,6 puncte din 5), in timp ce PR-istii au alta parere (3,17 din 5), potrivit studiului “Media Transparency in Romania”, realizat de Universitatea din Oklahoma si Institutul de Relatii Publice din Statele Unite, in colaborare cu ONG-uri de media din Romania.

De asemenea, in cadrul discutiilor au fost prezentate cateva cazuri problematice din punctul de vedere al eticii, in relatia PR-isti - jurnalisti, profesionistii in comunicare propunand si o lista de solutii pentru rezolvarea acestei situatii.

9. Preturile apartamentelor, in usoara crestere

9. Preturile apartamentelor, in usoara crestereProgramul Prima Casa a adus odata cu luna septembrie si primele tranzactii cu locuinte in Bucuresti, cele mai cautate apartamente fiind cele care se incadrau in plafonul maxim impus de stat.

Potrivit unui studiu Colliers, apartamentele de 3 camere au suferit o apreciere indirecta, gasindu-se la un moment dat foarte aproape de pretul celor de 2 camere.

Aprecierea medie de pret fata de perioada premergatoare acestui program este de 15% pentru garsoniere si apartamente de 2 camere si intre 5 si 10% pentru apartamentele de 3 camere.

8. Nicolae Surdu, noul sef la Carpatica

8. Nicolae Surdu, noul sef la CarpaticaNicolae Surdu a fost numit de catre Consiliul de Administratie al Bancii Comerciale Carpatica in functia de director general al institutiei bancare, inlocuindu-l astfel pe Nicolae Hoanta.

Nicolae Surdu ocupase anterior functia de director general al sucursalei Fortis Bank din Romania.


7. Rezervele valutare, la un nou varf istoric

7. Rezervele valutare, la un nou varf istoricRezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de Banca Nationala a Romaniei, au crescut cu 596 milioane euro (2,1%) in luna septembrie, ajungand pana la 28,339 miliarde euro, un nou varf istoric.

Rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut in septembrie la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 2,276 miliarde euro.

Astfel, rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, au fost de 30,615 miliarde euro la finalul lunii septembrie, fata de 29,95 miliarde euro la 31 august.

6. BNR a dat bancilor 2,77 mld. euro

6. BNR a dat bancilor 2,77 mld. euroBanca centrala a injectat in piata bancara 11,97 miliarde lei (2,77 miliarde euro), printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 5 octombrie, la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8% pe an.

La operatiune au participat 12 banci. Cea mai recenta operatiune de acest fel a fost pe 7 septembrie, cand BNR a injectat 8,381 miliarde lei (1,98 miliarde euro) in piata bancara, cu scadenta pe 14 septembrie.

5. FP a vandut actiunile filialelor CEZ

5. FP a vandut actiunile filialelor CEZFondul Proprietatea si-a vandut participatiile detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare pentru 229,59 milioane euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro, iar banii au fost transferati in conturile Fondului.

Fondul Proprietatea a inregistrat un castig de circa 128,8 milioane euro, avand in vedere ca participatiile la CEZ Vanzare si CEZ Distributie fusesera inregistrate, in situatiile financiare, la un cost istoric de circa 100,8 milioane euro. Lichiditatile detinute de Fondul Proprietatea, sub forma de depozite bancare si titluri de stat, au urcat astfel la circa 500 milioane euro.

4. Dacia anunta moartea Loganului si mareste salariile

4. Dacia anunta moartea Loganului si mareste salariileConstructorul roman de automobile Dacia a anuntat ca va lansa in cativa ani, pe langa actuala gama Logan, o noua familie de autoturisme.

"Logan are o viata scurta, Dacia este perena, Logan este schimbabil. Dupa Logan urmeaza ceva, caruia i se va termina viata probabil in cativa ani. Urmeaza o alta familie. Aici sta forta constructorului. Masinile vor fi tot in plaja asta de pret. Va fi un pas si calitativ dar si ca performante”, a declarat Constantin Stroe, in cadrul evenimentului de lansare a cartii "Renault si Dacia de 10 ani impreuna".

Pe de alta parte, angajatii producatorului de autoturisme vor primi o crestere salariala de 110 lei pe luna si o prima, in valoare medie de 400 de lei. Cresterea salariala este valabila incepand cu data de 1 septembrie 2009, plata fiind prevazuta in prima parte a lunii octombrie.

3. BNR reduce dobanda cheie

3. BNR reduce dobanda cheieBanca Nationala a Romaniei a anuntat o noua reducere a dobanzii de politica monetara, de la 10,25% cat era la inceputul anului pana la 8%.

Semnalul BNR este de a incuraja reducerea dobanzilor din piata, mai exact intai dobanzile la depozite si apoi cele la credite, insa, desi banca centrala a redus dobanda cheie cu 2,25 puncte procentuale de la inceputul anului, bancherii nu au redus in acelasi ritm si cu o viteza similara ratele de dobanda. In piata inca exista banci care ofera 11% pentru depozitele populatiei in lei, desi nivelul dobanzii platite de banci pentru plasamente ar trebui, teoretic, sa fie sub cel al dobanzii stabilite de BNR.

In opinia economistilor, Banca Nationala va mai opera o noua reducere de dobanda pana la finalul acestui an, tot de 0,5 puncte procentuale, dobanda cheie urmand sa ajunga la 7% la mijlocul anului viitor, in conditiile in care inflatia se va tempera la 3,5% pana in martie 2010.

2. Concluziile Black Sea Energy and Economic Forum

2. Concluziile Black Sea Energy and Economic ForumPrezent la Black Sea Energy and Economic Forum, in contextul discutiei despre gazoductul Nabucco, Dinu Patriciu fondatorul Rompetrol, detinut acum de compania kazaha de stat KazMunaiGaz, crede ca regiunea Marii Negre nu ar trebui sa fie vazuta doar ca una de transport a petrolului, ci ca un producator cu potential inca nedescoperit.

La randul sau, CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe, si-a exprimat speranta ca regiunea Marii Negre, care are un potential foarte mare din punct de vedere energetic, sa fie inclusa pe harta zonelor furnizoare de petrol.

Pe de alta parte, expertul american Vladimir Socor considera ca tara noastra este expusa unor "semnale neclare". "La acest moment, Moscova (impreuna cu Roma) si-a pus in gand sa convinga Bucurestiul sa se alature South Stream. Numai cu trei saptamani in urma, insa, premierul Vladimir Putin a anuntat ca doreste sa mute ruta de tranzit din Ucraina in Turcia. Potrivit lui Putin, Turcia ar urma sa devina principala ruta de tranzit pentru gazul rusesc catre Europa", puncteaza Socor.

De asemenea, Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, care a facut parte si din managementul Rompetrol, este de parere ca proiectul South Stream este unul "un pic exagerat" din partea Rusiei, care astfel ar vrea doar sa evite transportul gazelor prin Ucraina.



1. Divort politic: Leul in corzi

1. Divort politic: Leul in corziCele doua partide politice care formau guvernul Romaniei au declansat o criza politica, care s-a finalizat cu destramarea coalitiei, membrii PSD fiind cei care au parasit guvernul, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat demiterea ministrului de Interne.

Cel mai pesimist scenariu furnizat de analisti indica faptul ca Romania nu va putea respecta conditiile impuse de FMI, in special cele referitoare la reducerea deficitului bugetar, punand in pericol finalizarea acordului cu Fondul.

In acest context, cursul de referinta al BNR a urcat pe 2 octombrie cu circa 3 bani (0,68%), la un maxim al ultimelor sase luni, de 4,2782 lei/euro, nivel in apropierea caruia leul s-a stabilizat pe piata valutara.

Cititi aici care au fost demnitarii inclusi in al doilea val de demisii, demiteri si revocari