10. Capital Economics: minus 0,5%

10. Capital Economics: minus 0,5%Economia Romaniei va scadea doi ani la rand ca urmare a cresterii somajului si a inrautatirii datoriei externe, pe masura ce guvernul taie cheltuielile, chiar daca Banca Nationala a Romaniei spune ca a iesit din recesiune, afirma analistul Neil Shearing de la Capital Economics.

"Este prematur si un pic ingrijorator sa vorbim despre redresarea economiei. In mod clar, perspectiva s-a imbunatatit, insa exista inca numeroase riscuri de cadere. Anticipam o scadere economica de 0,5% in 2010", a spus Neil Shearing, un economist pentru piete europene emergente.

Citeste si articolul: Capital Economics: Optimismul privind revenirea Romaniei, prematur. Recesiunie si in 2010.

9. Banca Comerciala Romana: plus 0,2%

9. Banca Comerciala Romana: plus 0,2%Pentru 2010, Banca Comerciala Romana estimeaza o usoara crestere a Produsului Intern Brut (PIB), de doar 0,2%. Economistii BCR si-au revizuit, in scadere, prognoza privind contractia economiei romanesti din acest an, la 8%, dupa ce initial estimau o scadere de doar 4,9%.

Economia romaneasca a scazut cu 8,8% in trimestrul al doilea din acest an si cu 7,6% in primele sase luni, comparative cu perioada similara din 2008, cand Romania inregistra crestere economica.

Citeste mai multe despre prognoza BCR.

8. Comisia Nationala de Prognoza: plus 0,5%

8. Comisia Nationala de Prognoza: plus 0,5%Comisia Nationala de Prognoza (CNP) isi mentine, in prognoza finala de toamna, estimarea privind scaderea reala a Produsului Intern Brut de 7,7% in 2009, precum si pe cea de crestere a economiei Romaniei cu 0,5% in 2010.

In schimb, valoarea nominala a PIB estimata de CNP pentru 2009 a scazut de la 498,96 miliarde lei, cat anticipa in prognoza preliminara de toamna, la 497,32 miliarde lei. Pentru 2010, estimarea cu privire la produsul intern brut a fost revizuita in usoara scadere de la 526,53 miliarde lei la 525,1 miliarde lei.

7. FMI si CE: plus 0,5%

7. FMI si CE: plus 0,5%Economia Romaniei se va comprima cu 8,5% in acest an, urmand sa revina pe crestere in 2010, cu 0,5%, estimeaza specialistii Fondului Monetar International in cadrul raportului privind perspectivele economiei globale, care prognozeaza cea mai rapida redresare, in Europa emergenta, pentru Polonia si Turcia.

In cazul Romaniei, misiunea FMI a anuntat, in urma primei evaluari in contextul acordului de finantare externa, o contractie a PIB cu 8-8,5% in acest an, urmand ca economia sa revina pe teritoriu pozitiv in 2010. Estimarea FMI a fost revizuita de la o proiectie anterioara de comprimare a PIB-ului Romaniei cu 4,1% anul acesta, avansata in primavara acestui an.

Comisia Europeana a modificat proiectiile privind economia Romaniei, aducandu-le in linie cu estimarile Fondului Monetar International, potrivit prgnozei de toamna publicate de institutie. Astfel, CE estimeaza o contractie a economiei romanesti cu 8% in 2009 si o crestere economica tot de 0,5% in 2010.

6. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvolare: plus 1%

6. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvolare: plus 1%In 2010, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare se asteapta la o crestere a economiei romanesti de un procent, dupa ce anterior estima ca un avans al Produsului Intern Brut de 0,4%.

De asemenea, BERD a revizuit estimarea privind evolutia produsului intern brut al Romaniei in 2009, estimand o contractie a economiei de 8 procente, dupa cresterea de 7,1% inregistrata in 2008.

5. Agentia de rating Moody's: plus 1,2%

5. Agentia de rating Moody's: plus 1,2%Contractia economiei romanesti va continua chiar si in prima jumatate a anului 2010, iar revenirea o vom vedea abia peste un an, sustine Kenneth Orchard, analist in cadrul agentiei de rating Moody’s, singura institutie care mai acorda Romaniei rating investitional.

Analistul Moody’s pentru Europa de Est, Kenneth Orchard, estimeaza pentru acest an o contractie reala a Produsului Intern Brut al Romaniei de 8,9%, in timp ce pentru 2010 vede o usoara crestere, de 1,2%.

Citeste mai multe in articolul: Moody's despre Romania: Caderea economiei va continua si in 2010.

4. Alpha Bank: plus 1,5%

4. Alpha Bank: plus 1,5%Analistii Alpha Bank si-au revizuit din nou in jos proiectiile privind evolutia economiei Romaniei in 2009 si au modificat prognoza privind scaderea PIB de la 3,1% la 6,5%, iar pentru 2010 grupul elen estimeaza o reluare a cresterii economice, cu 1,5%, potrivit raportului semestrial al Alpha Bank Group.

Astfel, conform analizei grupului, Romania va inregistra cea mai mare contractie economica din tarile regiune, dar si comparativ cu zona euro, insa, in 2010, va avea cea mai rapida recuperare, cu o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 1,5%.

3. ING: plus 1,6%

3. ING: plus 1,6%Grupul bancar ING si-a revizuit in crestere proiectia privind evolutia produsului intern brut (PIB) al Romaniei in 2010, anticipand o crestere de 1,6% fata de o scadere de 0,6% cat era precizat in estimarea anterioara.

ING considera ca in Romania cresterea din 2010 ar trebui sa aiba aceeasi amploare precum colapsul din 2009.

Citeste si articolul: Economia Romaniei - Recesiune in forma de U sau in forma de W.

2. Agentia de rating Fitch: plus 2%

2. Agentia de rating Fitch: plus 2%Agentia de rating Fitch estimeaza ca economia Romaniei va reveni pe crestere in 2010, cu o rata de 2%, dupa contractia prognozata la 7,5% in acest an, arata un raport al institutiei privind pietele emergente. Totodata, Fitch prognozeaza un avans al produsului intern brut (PIB) cu 4% in 2011in Romania.

De asemenea, Fitch estimeaza datoria publica a Romaniei la 30,1% din PIB in acest an, in crestere semnificativa fata de anul trecut, cand s-a plasat la circa 21,5% din PIB. Pentru 2010, prognoza privind datoria publica este de 34,2% din PIB.

1. Estimarile lui Mugur Isarescu

1. Estimarile lui Mugur IsarescuGuvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), se arata, in continuare, optimist si sustine ca Romania isi va relua cresterea economica chiar din trimestrul III al acestui an, cel mai tarziu in ultimul trimestru, comparativ cu cel anterior. Motivatia guvernatorului este ca productia industriala, cea care teoretic da primele semne pozitive, si-a revenit inca din prima parte a anului.

"Daca ne ghidam dupa productia industriala, economia a luat-o deja in sus si este intr-un proces de recuperare. In industre am plecat de la -12% si s-a ajuns la -6%, in conditiile in care cifrele apar cu doua luni intarziere, iar datele privind produsul intern brut intarzie si mai mult", a declarat Mugur Isarescu (foto), guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Romania a avut in trimestrul al doilea din acest an a sasea scadere a Produsului Intern Brut din Uniunea Europeana, de 8,7% fata de trimestrul similar din 2008, mult peste media de pe ansamblul intregii UE de 4,9%, potrivit datelor revizuite publicate de Eurostat.