10.Investigatii la Orange, Vodafone si Cosmote

10.Investigatii la Orange, Vodafone si CosmoteConsiliul Concurentei a declansat doua investigatii avand ca obiect posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila, vizati fiind operatorii Vodafone, Orange si Cosmote.

O investigatie a fost declansata ca urmare a unei plangeri si are ca obiect o posibila intelegere intre Orange Romania si distribuitorii acesteia de a nu vinde catre anumiti agenti economici. Cea de a doua investigatie a fost declansata din oficiu si vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote.

9. Duster, cel de-al saselea model al marcii Dacia

9. Duster, cel de-al saselea model al marcii DaciaCompania Dacia a prezentat in avanpremiera Duster, ale carui linii prefigureaza viitorul model 4x4 al marcii, care va fi comercializat in anul 2010.

Marca romaneasca Dacia va participa la circuitele pe gheata din cadrul Trofeului Andros, editia 2009-2010, la categoria Silhouette. Alain Prost se va afla la volanul vehiculului de competitie Dacia Duster.

Sub caroseria din fibra de sticla se afla un sasiu tubular si un motor V6 3l 24v al Aliantei Renault Nissan. Afisand o putere de 350 CP la 7 500 rot/min, motorul ofera un cuplu de 360 Nm la 5 500 rot/min.

8. Bancherii s-au intalnit cu FMI la Bruxelles

8. Bancherii s-au intalnit cu FMI la BruxellesSaptamana aceasta s-au intalnit la Bruxelles reprezentanti ai principalelor noua grupuri bancare prezente in Romania - Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - si oficiali ai BNR, Comisiei Europene, FMI, BERD, Bancii Europene de Investitii, Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene si autoritati din tarile de provenienta ale entitatilor financiare.

In cadrul intalnirii, cele 9 mari grupuri bancare straine prezente in Romania s-au angajat din nou ieri in fata FMI si BNR, la Bruxelles, sa-si mentina expunerea locala, solicitand insa instrumente adecvate de investitii.

7. Criza politica poate intarzia transa a III-a de bani de la FMI pana in martie

7. Criza politica poate intarzia transa a III-a de bani de la FMI pana in martieReprezentantul FMI Tonny Lybek a afirmat ca Fondul poate livra impreuna transele III si IV din imprumutul pentru Romania, daca autoritatile romane solicita acest lucru si daca perioada de incertitudine politica se prelungeste. Insa, guvernul trebuie sa se finanteze intre timp, la costuri mai mari. Prin cumularea celor doua transe, FMI ar vira Romaniei circa 2,35 miliarde euro.

Ultima misiune a FMI in Romania s-a incheiat fara ca institutia sa decida livrarea celei de-a treia transe din imprumut, in valoare de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezinta aproximativ 1,5 miliarde euro.

6. Romania ar putea iesi mai repede din recesiune. Trimestrul IV poate fi pozitiv

6. Romania ar putea iesi mai repede din recesiune. Trimestrul IV poate fi pozitivTrimestrul III DIN 2009 este al cincilea consecutiv de scadere a PIB fata de trimestrul anterior, insa rata de contractie s-a temperat la cel mai mic nivel din trimestrul III 2008. Primul trimestru de scadere fata de trimestrul anterior a fost trimestrul III din 2008, cu un declin al PIB de 0,1%. Ulterior, contractia economica s-a accentuat in trimestrul IV 2008 (-2,8%) si in primul trimestru din acest an (-4,6%), pentru ca in trimestrul al doilea sa se inregistreze o prima temperare, la -1,1%.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.

Economia Romaniei va trece pe plus in primul trimestru din 2010 fata de trimestrul anterior, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, care nu exclude o evolutie pozitiva sau apropiata de 0 nici in ultimul trimestru din 2009.

5. Greva angajatilor de la Metrorex

5. Greva angajatilor de la MetrorexTimp de doua zile angajatii de la Metrorex nu au lucrat ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat. Tribunalul Bucuresti a decis pe 19 noiembrie sa admita cererea conducerii Metrorex de constatare a nelegalitatii grevei membrilor Sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber Metrou si a decis incetarea ei de indata.

Pana atunci insa activitatea si traficul din Bucuresti a fost serios afectat. Astfel, piata de transporturi din Capitala, livrarile express avand pana la 2 ore intarziere.

La randul lor, distribuitorii de alimente si-au vazaut planurile de livrari injumatatite ca urmare

4. Tranzactia anului in online-ul romanesc

4. Tranzactia anului in online-ul romanescFondul de investitii 3TS Cisco Growth Fund a preluat un pachet minoritar din actiunile InternetCorp, publisher-ul cotidianului online de business Wall-Street.

Discutiile dintre 3TS Capital Partners si InternetCorp au inceput in noiembrie 2008, tranzactia fiind intermediata de casa de investitii independenta Capital Partners, cea care a consiliat si compania eJobs in vanzarea unui pachet minoritar catre Tiger Global in anul 2007. De asemenea, casa de avocatura Pacuraru, Iliescu, Mazareanu & Asociatii a asistat juridic InternetCorp de-a lungul negocierilor.

InternetCorp a fost infiintata in 2005 si se situeaza deja intre liderii pietei, din punct de vedere al audientei cat si al cotei detinute din piata de publicitate online, dezvoltandu-si un portofoliu care cuprinde actualmente 14 produse de success in spatiul online romanesc, precum Wall-Street.ro, 9AM.ro, Kudika.ro, Yuppy.ro, Garbo.ro, Envy.ro, Condo.ro, CorporateNews.ro, Sotto.ro, Kidz.ro, Healthy.ro, Grace.ro, Delly.ro, Lazy.ro.

3. Familia Marcu si IFC vand 36% din MedLife pentru 20 mil. euro

3. Familia Marcu si IFC vand 36% din MedLife pentru 20 mil. euroSGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management, a finalizat achizitionarea a 36,25% din reteaua de clinici private MedLife, controlate de familia fondatoare Marcu, ce va ramane actionar majoritar, si de IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

Pregatirile pentru tranzactie au inceput in martie anul acesta, dar s-au intensificat abia jumatate de an mai tarziu, peste 50 de companii aratandu-se interesate de achizitie.

Pe piata serviciilor medicale private principalii jucatori sunt Medicover, MedLife, Euromedic, Centrul Medical Unirea, Medcenter, Gral Medical, Sanador, Centrul Medical Romar, Medsana si Hiperdia.

2. Cea mai mare achizitie din retail-ul alimentar realizata in Romania

2. Cea mai mare achizitie din retail-ul alimentar realizata in RomaniaPolonezii de la Enterprise Investors au cumparat pentru 66 de milioane de euro supermarketurile Profi, dupa sase luni de negocieri intense.

Petitorii supermarketurilor Profi au fost atat jucatori strategici, cat si financiari, dar castigator a iesit Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), fondul de private equity al Enterprise Investors (EI), cel care in urma cu exact trei ani marca unul dintre cele mai valoroase exituri din retailul romanesc: vanzarea, contra a 55 de milioane de euro, a lantului de magazine Artima catre retailerul francez Carrefour.

"“Pretul corect pe magazinele Profi a fost dat in primul rand de situatia financiara a companiei. Profit este unul dintre putinii retaileri ce au reusit sa realizeze performante si in acest de an de criza si care are pentru intregul an perspective de crestere a cifrei de afaceri cu 40%, pana la 210 milioane de euro”, explica Cristian Nacu (foto), partener al Enterprise Investors.

1. Decizie surpriza a BNR

1. Decizie surpriza a BNRConsiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit intr-o "sedinta speciala" pentru a analiza implicatiile bugetare, monetare si financiare ale decalarii calendarului imprumuturilor externe contractate de tara noastra de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale.

CA al BNR a hotarat reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale pentru pasivele in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, de la 30% la 25% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009. Consecinta: in banci vor fi mai multi bani, care, cel mai probabil, vor ajunge sa finanteze deficitul bugetar.