10. MOL Romania are un nou director general

10. MOL Romania are un nou director generalDupa patru ani la conducerea locala a lantului de benzinarii, Zsolt Szalay (foto) renunta la functie pentru a urma o noua cariera in cadrul grupului petrolier ungar. In locul sau, a fost numit Szabolcs Ferencz, anterior purtatorul de cuvant al grupului.

Szalay a afirmat ca schimbarea este una normala pentru un expat, care petrece maxim cinci ani pe aceeasi pozitie, si ca si-a dus la bun sfarsit misiunea sa principala – aceea de a integra benzinariile Shell, achizitionate in 2004, in reteaua locala, care numara in prezent 135 de statii.

Comunicator de cariera, intoarcerea lui Ferencz in Romania, unde a crescut inainte de a emigra pentru a-si face studiile in Germania, vine intr-un moment in care intreaga industrie se confrunta cu o restrangere a cererii intr-un context economic global plin de incertitudini.

9. Basescu l-a desemnat in functia de prim-ministru pe Emil Boc

9. Basescu l-a desemnat in functia de prim-ministru pe Emil BocDupa castigarea alegerilor prezidentiale, Traian Basescu l-a desemnat in functia de prim-ministru pe Emil Boc, acesta avand ca sarcina formarea unui Guvern pana pe 23 decembrie si, implicit, revigorarea economiei.

Decizia de alegere a premierului a venit in urma unor serii de intalniri ale presedintelui cu formatiunile parlamentare, Emil Boc fiind propunerea PDL pentru sefia Executivului, potrivit NewsIn.

eful statului a subliniat ca dinolo de necesitatea instalarii rapide a unui Guvern, motiv pentru care a desemnat rapid un premier, pe Emil Boc, exista un calendar convenit cu FMI, UE si BM, conceput in asa fel incat Romania sa-si redeschida imediat accesul la resurse de finantare.

8. Compania-mama a Volksbank, sub supravegherea bancii centrale din Austria

8. Compania-mama a Volksbank, sub supravegherea bancii centrale din AustriaÖsterreichische Volksbanken, compania-mama a Volksbank si a patra banca ca marime din Austria, a fost pusa pe lista de supraveghere a bancii centrale si autoritatii de reglementare a pietei financiare din Austria.

Banca centrala a Austriei si Oesterreichische Volksbanken au dezmintit informatiile publicate de cotidianul austriac Die Presse, potrivit carora banca s-ar afla sub supraveghere si ar putea fi nationalizata.

Astfel, banca centrala austriaca a anuntat ca Oesterreichische Volksbanken se plaseaza peste cerintele minime de capital in urma unui test de stres riguros si ca nu se afla intr-o situatie comparabila cu a bancii Hypo Group Alpe Adria, care a fost nationalizata.

7. Asseco cumpara firma romaneasca Probass

7. Asseco cumpara firma romaneasca ProbassCompania poloneza IT Asseco South Eastern Europe a preluat furnizorul roman de solutii IT Professional Bank Systems & Software (Probass), dupa ce a platit 7,7 milioane de euro (11,3 mil. dolari), scrie Bloomberg.
Probass a raportat anul trecut venituri de 2,5 milioane de euro si un profit de 1,6 milioane de euro.

Polonezii de la Asseco au cumparat in 2007 la pachet doua companii romanesti de IT. Astfel, grupul polonez a preluat 70% din actiunile companiilor din Romania Fiba Software si Net Consulting, valoarea tranzactiilor fiind de 13,5 milioane de euro.

6. FMI a imbunatatit prognoza asupra scaderii PIB-ului

6. FMI a imbunatatit prognoza asupra scaderii PIB-uluiProdusul intern brut (PIB) al Romaniei se va contracta cu aproximativ 7% in acest an, mai putin decat era estimat, datorita cresterii cererii externe, iar in 2010 economia va avea un avans mai mare decat era prevazut, a spus joi seful misiunii FMI, Jeffrey Franks (foto), la finalul vizitei din Romania.

"Perspectivele macroeconomice ale Romaniei par mai bune decat la inceputul lui noiembrie, datorita unei cereri externe mai puternice. Ne asteptam acum ca in 2009 contractia economica sa fie de circa 7%, iar rezultatul din 2010 va fi unul pozitiv, respectiv o crestere de circa 1,3%", a spus Franks, intr-un comunicat al institutiei.

Seful FMI evidentiaza ca datele preliminare privind bugetul sugereaza ca tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB ar putea fi atinsa, in conditiile in care cheltuielile raman sub control in saptamaniile ce urmeaza pana la finalul anului.

5. Piata auto a scazut cu 53% dupa primele 11 luni

5. Piata auto a scazut cu 53% dupa primele 11 luniVanzarile de autoturisme au scazut cu 53% dupa primele 11 luni, la 121.931 unitati, de la 257.852 unitati in intervalul ianuarie-noiembrie 2008, potrivit datelor APIA.

In noiembrie, vanzarile Dacia au scazut la 2.592 de autoturisme, corespunzator unei cote de piata de 26,5%. Dupa primele 11 luni, Dacia are o cota de piata de 30,4% si vanzari de 37.016 unitati pe piata romaneasca.
Vanzarile de masini din import au scazut in noiembrie cu 30%, la 7.189 de autoturisme, de la 10.202 unitati.

4. Leul testeaza pragul de 4,2 lei/euro

4. Leul testeaza pragul de 4,2 lei/euroMoneda nationala s-a apreciat la cursul de referinta afisat de BNR pana la 4,2057 lei/euro, nivel minim al ultimelor 11 saptamani, pe fondul cererii mari de lei din piata inaintea sarbatorilor de sfarsit de an.

Referinta este cea mai joasa din 30 septembrie, cand BNR anuntase un curs de 4,1981 lei/euro. Joi, banca centrala afisase un nivel de 4,2232 lei pentru un euro.

"Cursul de schimb testeaza nivelul de 4,20 unitati/euro, se coteaza la 4,2010 - 4,2030, pe fondul cererii mari de lei din aceasta perioada. Nu cred ca este vorba despre interventii ale BNR, sunt vanzari mari de valuta", a spus un dealer bancar.

3. Petrom va da afara 1.000 de angajati

3. Petrom va da afara 1.000 de angajatiProducatorul de titei si gaze Petrom, detinut de Grupul OMV din Austria, va disponibiliza circa 1.000 de angajati la combinatul Doljchim, din cauza ca va inchide combinatul pana la sfarsitul anului viitor, in urma deciziei de a renunta la partea de chimie si petrochimie.

" Am incercat in ultimul an si jumatate sa vindem combinatul chimic Doljchim. Am si avut discutii cu potentiali cumparatori, dar nu am ajuns la un acord. Asa ca am decis sa inchidem combinatul. Acum, la sfarsitul acestui an, vom opri partea de ingrasaminte, iar in 2010, toate capacitatile de la Doljchim vor fi operate doar atunci cand va fi nevoie, in functie de necesitati", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe (foto).

2. Vladescu, posibil ministru de Finante in Cabinetul Boc

2. Vladescu, posibil ministru de Finante in Cabinetul BocFostul ministru liberal al Finantelor Sebastian Vladescu ar fi acceptat propunerea PDL de a prelua portofoliul pe care l-a mai gestionat in Guvernul Tariceanu.

Vladescu a avut o intalnire cu premierul Emil Boc, potrivit unor surse guvernamentale, iar acceptul sau de a intra in Guvern vine dupa ce Lucian Croitoru a declarat ca, desi ar considera "onoranta" oferta de a fi ministru al Finantelor, nu ar accepta-o, deoarece are "alte proiecte", informeaza NewsIn.

Contactat pentru a comenta nominalizarea sa pentru acest post, Vladescu a spus doar: "Vorbim peste cateva zile, nu pot sa va spun nimic acum".

1. Bank of Cyprus a cumparat o felie din Banca Transilvania

1. Bank of Cyprus a cumparat o felie din Banca TransilvaniaBank of Cyprus a cumparat un pachet de 102.862.785 actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul institutiei de credit, pentru care a platit 58 milioane de euro.

Achizitia pachetului de 10% din Banca Transilvania ofera oportunitati atractive de a investi pentru Bank of Cyprus si de a castiga cota si experienta pe piata bancara din Romania.

Recent, la Bursei de Valori Bucuresti s-au incheiat cinci tranzactii de tip Deal cu 4% din capitalul Bancii Transilvania (TLV) pentru suma de 102,04 milioane lei (24,26 milioane euro). Cele 42,5 milioane actiuni au fost cedate la un pret de 2,4 lei/titlu.

Prin aceasta tranzactie, Banca Transilvania a fost evaluata la aproximativ 600 milioane de euro dupa intrarea grupului Bank of Cyprus in actionariatul institutiei. Horia Cirorcila, presedintele bancii, considera evaluarea "adecvata" in actualul context dificil din economie, dar sustine ca banca are un potential mult mai mare, care depinde de revenirea economiei romanesti.