1. Avem buget. FMI aterizeaza la Bucuresti pe 20 ianuarie

1. Avem buget. FMI aterizeaza la Bucuresti pe 20 ianuarieO delegatie a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, vine la Bucuresti in perioada 20-27 ianuarie pentru a discuta cu autoritatile romane despre eliberarea urmatoarelor doua transe de bani, in valoare totala de 2,3 mld. euro, din acordul de finantare.

Daca evaluarea FMI o sa arate ca Romania s-a incadrat in tintele macroeconomice stabilite in acordul de finantare, atunci Fondul va alibera cea de-a treia transa, de circa 1,5 miliarde euro (1,409 mil. DST - Drepturi Speciale de Tragere), cat si cea de-a patra transa, de circa 0,8 miliarde euro (766 mil. DST).

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, este convins ca Romania a indeplinit conditiile pentru eliberarea urmatoarei transe din imprumutul de la FMI, odata ce bugetul a fost aprobat


2. O perioada fasta pentru moneda nationala

2. O perioada fasta pentru moneda nationalaBNR mentine dobanzile pe termen foarte scurt din piata monetara la niveluri reduse, de 3,5-4%, in incercarea de a evita o apreciere agresiva a leului, insa cursul de referinta a reinceput sa coboare, la 4,1167 lei/euro, nivel minim al ultimului an.

Astfel, un nivel atat de coborat nu a mai fost atins din 7 ianuarie 2009, cand banca centrala a afisat un curs de 4,0720 lei/euro. Cursul anuntat vineri, 15 ianuarie, de BNR este cu 0,3% sub cel anuntat in sedinta precedenta, de 4,1286 lei/euro.

ING Bank Romania mizeaza pe un curs de schimb de 4,15 lei pentru un euro pentru trimestrul intai din 2010, dupa ce in trecut sustine ca in 2009 un euro va ajunge sa fie cotat si cu 4,7 lei.

3. BNR ar putea fi fortata sa intervina pentru a deprecia leul

3. BNR ar putea fi fortata sa intervina pentru a deprecia leulAprecierea monedei nationale este vazuta ca un eveniment pozitiv de unii specialisti, in timp ce alte voci sustin ca Banca Nationala ar putea fi fortata sa intervina.

Astfel, Bogdan Baltazar considera ca Banca Nationala va interveni pe piata valutara daca se va ajunge la o supra-apreciere a leului pentru a nu descuraja exporturile.

La randul sau, economistul Daniel Daianu sustine ca noile prognoze pe cursul de schimb sunt mult mai realiste, adaugand ca acum se speculeaza pe aprecierea leului.



4. Isarescu a ratat tinta de inflatie

4. Isarescu a ratat tinta de inflatieRata anuala a inflatiei s-a plasat la 4,74% la sfarsitul lunii decembrie, fiind cu 0,24 puncte procentuale mai mare fata de limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei, de 4,5%.

Banca Nationala a Romaniei avea pentru finalul lui 2009 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (intervalul tintit fiind 2,5-4,5%). In noiembrie, BNR a modificat prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2009, aceasta urcand pana la 4,5%, de la 4,3 cat era prognoza anterioara, pe fondul unor cresteri ale preturilor ce vor fi generate de accizele la tutun, a explicat la acel moment Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

5. Impozitul forfetar revine

5. Impozitul forfetar revineImpozitul forfetar se va aplica cel mai devreme de la 1 aprilie si cel mai tarziu de la 1 iunie, fiind nevoie de o Ordonanta de Urgenta a guvernului care sa modifice codul fiscal, potrivit lui Daniel Chitoiu, deputat PNL.

Astfel, aplicarea impozitului forfetar ar urma sa tina cont de valoarea adaugata adusa unui comerciant de calitatea amplasamentului, factor important, de exemplu, in cazul hotelurilor sau restaurantelor, vizate de noul impozit.

Premierul Emil Boc a explicat recent ca scopul pentru care impozitul minim a fost introdus in 2009 a fost atins - anume "acela de a scoate din pasivitate si de a elimina acele firme care erau folosite doar pentru intermedieri si care practic stateau intr-o stare de inactivitate".



6. Prima Casa revine. Care sunt conditiile?

6. Prima Casa revine. Care sunt conditiile?Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va continua primirea si analizarea dosarelor de garantare pe tot parcursul anului, pana la epuizarea plafonului realocat anului 2010, de aproximativ 500 milioane euro.

Conditia impusa de lege pentru eligibilitatea dosarului de garantare este ca antecontractele de vanzare-cumparare sa se incheie in forma autentica sau sub semnatura privata, cu data certa pana la 15 februarie 2010.

Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR) sustin ca obligarea clientilor sa cumpere prin programul guvrnamental Prima Casa doar locuinte noi sau construite de la zero nu va duce decat la blocarea pietei, intrucat locuintele noi, amplasate in zone accesibile, depasesc posibilitatile de eligibilitate financiara ale familiilor tinere, care sunt principalii clienti ai programului.

7. A inceput balul tranzactiilor

7. A inceput balul tranzactiilorGrupul francez Axa a achizitionat un pachet majoritar de actiuni la compania de asigurari Omniasig Life, detinuta de Vienna Insurance Group. Tranzactia, care a avut loc la finalul anului precedent, este supusa aprobarii de catre CSA.

Soitron, unul dintre cei mai importanti integratori de sistem din Slovacia, a devenit principalul actionar al Datanet Systems, jucator local pe piata de solutii de networking si comunicatii, prin achizitia a 51% din actiuni.

Tot la inceputului anului, Costea Dumitrescu, fondator al furnizorului de training Ascendis, a decis sa-si vanda participatia de 70% pe care o detinea in cadrul WKH, firma specializata in servicii de evaluare a angajatilor.

8. Tranzactie chilipir in piata de training si consultanta

8. Tranzactie chilipir in piata de training si consultantaUn om de afaceri din Constanta, proprietarul mai multor afaceri in real-estate, va cumpara 51% din Codecs, companie aflata in topul jucatorilor de pe piata locala de training si consultanta, valoarea tranzactiei fiind estimata la circa 350.000 de euro.

Omul de afaceri constantean va prelua, pe langa pachetul majoritar al Codecs, si un credit pe care compania l-a contractat in 2007, pentru a-si finanta constructia celui de-al doilea sediu, situat in zona Pache Protopopescu, din Capitala. Valoarea creditului accesat s-a ridicat la circa 2,7 milioane de euro, si potrivit ultimelor informatii disponibile, actionarii Codecs mai au de rambursat 1,7 milioane de euro.

9. Salariul mediu net a scazut la 318 euro

9. Salariul mediu net a scazut la 318 euroCastigul salarial mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% (cu 9 lei) fata de octombrie, la 1.366 lei (318 euro), ca urmare a diminuarii unor sporuri si drepturi salariale, restrangerea activitatii, nerealizarea de productii sau acordarea de premii ocazionale in luna anterioara, potrivit INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in noiembrie in activitatile din intermedieri financiare (3.426 lei), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (HoReCa) - 771 lei.

10. Vladescu il numeste consilier pe Dan Bittman

10. Vladescu il numeste consilier pe Dan BittmanMinistrul finantelor, Sebastian Vladescu, l-a angajat pe Dan Bittman drept consilier pe probleme cu populatia in cadrul ministerului pentru a se ocupa de contactul direct cu oamenii, dar sustine ca nu mai poate face alte noi angajari pe posturile de consilieri.

Dan Bittman este cel de-al doilea om din show-biz-ul romanesc angajat pe postul de consilier in cadrul Ministerului de Finante dupa Andrei Gheorghe.

Cititi care sunt planurile lui Dan Bittman si ale lui Andrei Gheorghe din pozitia de consilieri ai ministrului finantelor