10. RCA, un dezastru pentru asiguratori

10. RCA, un dezastru pentru asiguratoriCompaniile de pe piata romaneasca de asigurari au inregistrat anul trecut pierderi de circa 150 milioane euro pe segmentul de raspundere civila obligatorie auto (RCA), pe fondul cresterii daunalitatii pe acest segment, a declarat directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Reprezentantii asiguratorilor au atras atentia in ultima vreme ca firmele au nevoie de aporturi suplimentare de capital, cu care sa faca fata pierderilor semnificative, amplificate de criza financiara.

"In 2010, ne putem astepta la un nivel similar in ce priveste aportul de capital", a estimat directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu.

9. Lidl mai da un semn ca vine in Romania

9. Lidl mai da un semn ca vine in RomaniaReteaua de magazine de tip discount Lidl, parte a grupului Schwartz, a achizitionat de la Pepsi Americas un teren in sectorul 5 din Bucuresti, tranzactia avand o valoare de 3,2 mil. euro. Terenul are o suprafata de 11.000 metri patrati si este situat pe strada Doina.

Nemtii de la Lidl tatoneaza de mai multi ani piata romaneasca si pana acum si-a amanat intrarea in forta pe piata locala din cauza preturilor mari la imobiliare.

In primavara lui 2009, Lidl a primit autorizatie de constructie pentru un supermarket in Galati, pe o suprafata de aproape 4.700 de metri patrati.

Spatiul comercial, ce va fi finalizat in 2011, necesita o investitie de 5 milioane de euro si va avea o suprafata de 1.500 de metri patrati, beneficiind de 90 de spatii de parcare. Grupul german mai anuntase in februarie, anul trecut, deschiderea unui supermarket in apropiere de Sibiu, intins pe o suprafata de circa 1.000 de metri patrati.

8. Time Out a intrat in faliment

8. Time Out a intrat in falimentCompania Great United Trading Romania, care opereaza pe plan local magazinele de imbracaminte si accesorii Time Out, a intrat faliment la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Tribunalului Municipiului Bucuresti.

Great United Trading Romania este parte a grupului ceh Great United Trading, care mai detine magazine in alte 41 de tari. In Romania, compania avea noua magazine, in orasele: Constanta, Bucuresti, Pitesti, Ploiesti, Galati, Ramnicu Valcea si Sibiu.

Toate magazinele au fost inchise, compania anuntand inca de la jumatatea anului 2009 ca intentioneaza sa se retraga de pe piata locala, potrivit surselor din piata.

7. Kraft cumpara Cadbury

7. Kraft cumpara CadburyDupa patru luni de discutii si tatonari intense, declaratii acide si nervi intinsi la maxim, Cadbury a acceptat oferta de preluare de 19 mld. dolari venita din partea Kraft. Producatorul american de dulciuri devine astfel cea mai mare companie de profil din lume. Cu o singura conditie: renuntarea la operatiunile Cadbury din Romania si Polonia, care raman astfel tinta unei preluari.

Cine ar fi cumparatorii? “Strategici, intr-o mai mare probabilitate fonduri de investitii”, a declarat, pentru Wall-Street, Ioana Filipescu, managing director la Raiffeisen Investment Romania, care nu exclude ca procesul de achizitie a operatiunilor Cadbury in Romania sa se afle deja in desfasurare.

Cele mai importante branduri intrate in portofoliul Cadbury in 2007 sunt Kandia, Magura, Silvana si Sugus. De la intrarea pe piata romaneasca, Cadbury nu a investit in branduri noi, concentrandu-se doar pe finalizarea rebranding-ului Silvana si a prajiturilor Magura. In plus, compania nu a reusit sa treaca pe profit in 2008, inregistrand pierderi de 4,87 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. In 2008, Cadbury afisa vanzari in stagnare de 33 mil. euro, de cinci ori mai mici decat rezultatele Kraft Foods.

6. Contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov

6. Contractul pentru autostrada Comarnic-BrasovTronsonul de autostrada Comarnic-Brasov va fi finalizat in luna ianuarie 2014, iar suma totala pe care statul roman o va plati in cei 30 de ani, respectiv finantare, proiectare si executie, se ridica la 4,8 miliarde euro, a declarat ieri ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu.

Contractul de concesiune al autostrazii Comarnic-Brasov a fost castigat de consortiul format din firmele Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions S.A., Vinci Construction Grand Projets SAS si Aktor SA, valoarea totala a acestuia fiind de 1,507 miliarde euro. Concesiunea presupune ca firmele sa construiasca autostrada din fonduri proprii, urmand ca de la data cand se preia amplasamentul statul sa achite pe o perioada de 26 de ani 180 milioane de euro pe an.

PeliFilip a asistat consortiul european Vinci-Aktor, castigatorul procedurii de achizitie publica pentru construirea si operarea autostrazii Comarnic-Brasov, in semnarea primului proiect major de infrastructura din Romania realizat pe baza unei proceduri de concesiune.

5. Centerra da startul constructiei de la Brasov, o investitie de 110 mil. euro

5. Centerra da startul constructiei de la Brasov, o investitie de 110 mil. euroDezvoltatorul Centerra Capital Partners va incepe la jumatatea anului constructia primei faze a centrului comercial Coresi Shopping City, amplasat pe platforma fostei uzine Tractorul Brasov. Proiectul va fi dezvoltat in doua faze si va necesita o investitie de 110 milioane de euro, suma pe care reprezentantii companiei spus ca o pot acoperi din surse proprii.

Primul chirias al proiectului este hipermarketul Auchan, care va investi 20 milioane de euro intr-un magazin cu o suprafata de vanzare de 10.500 mp.

Prima faza a Coresi Shopping City va avea o suprafata inchiriabila de aproximativ 45.000 mp si va fi finalizata in trimestrul al treilea din 2011, investitia fiind estimata la 44 milioane de euro. Pe langa Auchan, aceasta faza va gazdui o galerie comerciala, un centru de bricolaj, un magazin de mobila si unul de articole sportive.

A doua faza a parcului comercial va avea o suprafata inchiriabila de 40.000 mp si va include 150 magazine, cafenele, restaurante si un cinematograf multiplex cu ecrane 3D digitale, investitia fiind estimata la 66 milioane de euro.

„Investitia in ambele faze ajunge la 110 milioane de euro. Putem finanta intreaga suma din surse proprii, insa incercam sa optimizam aceasta investitie si sa obtinem o finantare bancara”, a declarat Silviu Savin (foto), managing partener al Centerra Capital Partners.

4. Estimari mai optimiste

4. Estimari mai optimisteBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit previziunea fata de cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei, asteptandu-se la un avans de 1,3% in acest an, si si-a modificat, totodata, estimarea privind scaderea economica din 2009, conform unui raport publicat vineri.

In prezent, autoritatile romane si Fondul Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3% in acest an, insa reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca prognoza de crestere a PIB din 2010 ar putea fi revizuita in urcare.

Agentia de rating Moody's, cea mai optimista institutie privind proiectiile economice pentru Romania, si-a imbunatatit estimarile legate de cresterea economiei anul acesta, la 2,3%, fata de prognoza din luna octombrie 2009, de 1,2%, asteptandu-se anul acesta la un deficit bugetar de 6,3% din PIB, usor sub estimarea anterioara, de 6,4% din PIB.

Banca Mondiala si-a mentinut proiectia privind avansul PIB de 0,5% in 2010, insa a imbunatatit prognoza referitoare la anul 2011, cand anticipeaza o crestere a economiei romanesti cu 4,2%, comparativ cu 2,5% anterior.

3. Statul a semnat acordul de garantare a unui imprumut BEI de 400 mil. euro contractat de Ford

3. Statul a semnat acordul de garantare a unui imprumut BEI de 400 mil. euro contractat de FordFord ar trebui sa produca 250.000 autovehicule pe an la Craiova peste un an si jumatate de acum incolo, aceasta fiind faza finala a achizitiei Automobile Craiova, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

"Sper sa prind si finalul acestui proiect, cand Ford va produce 250.000 autovehicule pe an in Romania, ceea ce inseamna aport la PIB si la exporturile tarii. In 18 luni de acum incolo cred ca ar trebui sa ne gandim la asta", a spus Vladescu, dupa semnarea acordului dintre Ministerul Finantelor Publice (MFP), Ford si Banca Europeana pentru Investitii (BEI) pentru un imprumut de 400 milioane euro.

Casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a asigurat asistenta Ford in legatura cu negocierea si incheierea de catre Ford Romania a conventiei de garantare si a contractelor de garantii reale mobiliare si imobiliare in vederea acordarii de catre statul roman a unei garantii in valoare de 320 milioane de euro.

2. Fondul Proprietatea, pe Bursa din Viena

2. Fondul Proprietatea, pe Bursa din VienaCehii de la Wood&Company au emis in luna decembrie a anului trecut warrant-uri cu actiunile Fondului Proprietatea, pe care le tranzactioneaza pe Bursa din Viena, conform unor informatii din piata locala de brokeraj, provenite din datele Bloomberg.

Warrant-ul este un instrument financiar derivat care ii confera detinatorului dreptul ca la scadenta, proprietarul sa detina respectivele titluri.

"Judecand simplist, este ca si cum s-ar tranzactiona chiar actiunile. Ce demonstreaza asta? Eficienta pietelor financiare si faptul ca o nevoie pentru un instrument financiar atractiv poate fi pusa in practica indiferent de granite sau hatisuri legislative de catre cei care stiu meserie si au fonduri suficiente. Noi nu stim sa facem asta, dar n-ar fi rau sa invatam", a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Ghergus, director general al Confident Invest.

Contactati de Wall-Street, reprezentantii Wood au explicat ca acesta nu este un produs de retail iar mass-marketingul ar fi ilegal. El este destinat unui numar foarte limitat si exclusiv de clienti institutionali ai companiei cehe.

1. FMI, la Bucuresti

1. FMI, la BucurestiO misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks (foto), se afla la Bucuresti in perioada 20-27 ianuarie, impreuna cu delegatii ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale, pentru a finaliza cea de-a doua evaluare a Romaniei si a verifica respectarea conditiilor in vederea eliberarii urmatoarelor transe din pachetul de asistenta financiara de 20 miliarde euro agreat cu Romania pe doi ani.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a primit o scrisoare din partea Fondului Monetar International (FMI), ce vizeaza revizia acordului extern, a spus ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

"Nu e vorba despre alte masuri decat cele existente in acordul deja parafat de cele doua parti. Este vorba de o revizie a acordului si, din cate stiu eu, e o revizie care merge bine. Dar ramane sa vedem", a spus Vladescu, inainte de inceperea discutiilor de la Ministerul Finantelor Publice, purtate cu reprezentanti ai FMI, Bancii Mondiale (BM) si Comisiei Europene (CE).