10. Creatorul brandului LaDorna imprumuta 9,2 mil. euro de la BCR

10. Creatorul brandului LaDorna imprumuta 9,2 mil. euro de la BCROmul de afaceri Jean Valvis a contractat, prin firma Carpathian Springs, 9,2 milioane de euro reprezentand credite de investitii si capital de lucru de la BCR. Banii urmeaza sa fie investiti in constructia fabricii de apa minerala situata in apropiere de Vatra Dornei.

Valvis a inceput in luna septembrie constructia unui proiect Greenfield, situat la 20 km de Vatra Dornei, in comuna Panaci, unde va fi produs brandul de apa minerala Aqua Carpatica.

Aqua Carpatica va fi lansata pe piata in anul 2010, situandu-se in categoria premium. Produsul va fi comercializat atat pe piata locala, in ambalaj PET, cat si pe plan extern, exclusiv in ambalaj de sticla.

9. HP va angaja 600 de persoane

9. HP va angaja 600 de persoaneCentrul HP de servicii partajate, Global eBusiness Operations Center (GeBOC), a anuntat va creste numarul angajatilor cu 30% (respectiv 600 de persoane) pana la finalul acestui an, prin atragerea de studenti si tineri cu experienta profesionala de 1-2 ani.

Pe langa cunoasterea limbii engleze, printre cerintele angajatorului se numara si capacitatile lingvistice pentru o alta limba europeana cum ar fi: limba germana, franceza, spaniola, italiana sau cele din categoria limbilor nordice (olandeza, norvegiana, suedeza etc.) sau limbi precum portugheza, ebraica, rusa sau alte limbi slave (poloneza, slovaca, ceha etc.).

8. Dobanzi la credite si depozite mai mici la BCR

8. Dobanzi la credite si depozite mai mici la BCRBanca Comerciala Romana (BCR) a redus cu pana la 2,5 puncte procentuale dobanzile la creditele in lei, noi acordate, pentru persoane fizice.

Dobanzile la creditele de nevoi personale Divers Extra BCR cu dobanda fixa in lei incep acum de la 9.9% p.a. si ajung pana la 11.75% p.a. pentru clientii cu istoric bun cu BCR, in functie de termenul pe care se acorda creditul.

De asemnea, BCR modifica nivelul dobanzilor fixe aferente depozitelor la termen in lei pentru persoane fizice, cu maturitati scurte de pana la 6 luni inclusiv (reducere intre 0.1% - 0.4% p.a.). Dobanzile pentru maturitati de 9 si 12 luni raman nemodificate.

7. Banca Transilvania si-a anuntat rezultatele pe 2009

7. Banca Transilvania si-a anuntat rezultatele pe 2009Profitul net al bancii a scazut de peste sase ori anul trecut, chiar daca veniturile operationale au sporit cu 27% fata de anul 2008, pana la 1,29 miliarde lei, potrivit rezultatelor preliminare transmise Bursei.

De asemenea, Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 61,94 mil. lei (14,64 mil. euro) pentru 2009, in scadere cu 85% fata de nivelul inregistrat in 2008. Scaderea puternica a profitului net s-a datorat provizioanelor mari constituite de banca.

6. Un leu care a pierdut teren

6. Un leu care a pierdut terenSaptamana aceasta moneda nationala a continuat sa piarda teren atat fata de euro, cat si de dolar, pe fondul unei tendinte similare la nivel european.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri, 5 februarie, un curs de referinta de 4,1397 lei/euro, cu aproape 2 bani (0,44%) mai ridicat decat cel de joi, de 4,1214 lei/euro. Un nivel atat de ridicat nu a mai fost atins din 21 ianuarie, cand BNR a afisat un curs de referinta de 4,1440 lei/euro.

5. Vodafone a incheiat T4 2009 cu afaceri in scadere de 23,8%

5. Vodafone a incheiat T4 2009 cu afaceri in scadere de 23,8%Al doilea operator de telefonie pe piata locala, a raportat venituri in scadere cu 23,8% in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2009, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vodafone Romania a ajuns la finalul anului trecut la 9,663 milioane de utilizatori, comparativ cu 9,535 milioane in septembrie si 9,649 milioane de clienti la finalul lui 2008. Venitul mediu per utilizator total al operatorului (ARPU) calculat pe ultimele 12 luni, a inregistrat o valoare de 8,1 euro la 31 decembrie 2009, fata de 8,7 euro in septembrie anul trecut si 10,10 euro la sfarsitul lui 2008, in timp ce ARPU mobil a ajuns la 8 euro in aceeasi perioada.

4. Ratinguri mai bune

4. Ratinguri mai buneAgentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivand decizia prin conditiile economice mai bune.

Aprobarea bugetului controversat pe 2010 si reluarea asteptata a programului de finantare a Romaniei cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar international (FMI) au redus in mod semnificativ riscurile fiscale si de finantare externa, precum si riscurile continuarii instabilitatii macroeconomice.

Totodata, Fitch a revizuit perspectiva ratingului a patru banci romanesti - BCR, BRD, UniCredit si Banca Romaneasca - de la "negativa" la "stabila".



3. Toti angajatii Bechtel vor fi concediati

3. Toti angajatii Bechtel vor fi concediatiToti cei 1.933 de angajati ai firmei care construieste Autostrada Transilvania, compania Bechtel, vor primi notificari de concediere incepand cu data de 5 martie, fiind demarata procedura de concediere colectiva.

De asemenea, compania Bechtel a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca nu are de gand sa isi concedieze toti salariatii daca Guvernul si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale plateste restantele si da asigurari ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua.

Din august pana in noiembrie, CNADNR datoreaza Bechtel 159,6 milioane de euro, la care se adauga TVA-ul aferent de 129 de milioane de lei, TVA care trebuie returnat.

2. Pretul apartamentelor continua sa scada

2. Pretul apartamentelor continua sa scadaPreturile apartamentelor au continuat sa scada in prima luna a acestui an, atat in Bucuresti, cat si in restul oraselor mari din tara. Astfel, pretul mediu solicitat de proprietarii apartamentelor din Bucuresti a scazut, in medie, cu peste 26% comparativ cu luna ianuarie a anului anterior.

Preturile de vanzare ale apartamentelor publicate de agentiile imobiliare si particulari la nivel national au scazut cu 3,6% in luna ianuarie 2010 comparativ cu decembrie 2009, ajungand pana la 1.184 euro/mp.

Un scenariu in care preturile apartamentelor din Bucuresti vor incepe sa creasca este putin probabil, intrucat puterea de cumparare este in scadere, intreaga economie merge prost, statul se imprumuta pentru pensii si salarii si este greu de presupus ca vor aparea dintr-o data bani multi pe piata, care sa puna presiune pe preturi, crede directorul general al unui portal imobiliar.


1. BNR reduce dobanda cheie

1. BNR reduce dobanda cheieBanca centrala a decis reducerea dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct, de la 7,5% la 7%, in ton cu estimarile analistilor financiari, incercand astfel sa "forteze" mana bancherilor, care ar trebui sa reduca dobanzile la creditele in lei.

Banca Nationala a inceput sa taie dobanda de politica monetara in februarie 2009, cand a coborat nivelul acesteia de la 10,25% la 10%, iar de atunci a mai operat 7 reduceri, pana la 7%, in februarie 2010.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, considera ca reducerile de dobanda operate de catre BNR in ultima perioada vor fi un stimul important pentru creditarea in lei in perioada urmatoare, fiind de asteptat ca dobanzile la credite sa isi continue si chiar sa isi accelereze trendul descendent pe care s-au inscris.