10. Proprietarul PRO TV, la cumparaturi

10. Proprietarul PRO TV, la cumparaturiProprietarul ProTV a cumparat liderul pietei TV din Bulgaria pentru 400 mil. dolari. Tranzactia urmeaza sa fie finalizata in al doilea trimestru al acestui an.

Central European Media Enterprises (CME), care detine in Romania posturile din reteaua Pro, a achizionat pe langa postul de televiziune si posturile bTV Cinema si Btv Comedy, respectiv 74% din Radio Company C.J. OOD, care opereaza cateva posturi de radio. Anterior, aceste posturi au fost detinute de News Corporation.

“Achizitia bTV a reprezentat urmatorul pas in repozitionarea CME dupa vanzarea operatiunilor din Ucraina. Ne concentram toate eforturile pe crearea unei companii media profitabile in tarile din Uniunea Europeana”, declara Adrian Sarbu, presedinte si CEO al CME.

CME a fost asistata financiar in aceasta tranzactie de divizia din Londra a Deutsche Bank AG.

9. Gazprom, la Bucuresti

9. Gazprom, la BucurestiDelegatia celui mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a parasit sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, iar singura declaratie pe care vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a facut-o la iesire a fost ca negocierile cu partea romana vor continua.

De asemenea, ministrul de resort Adriean Videanu a parasit ulterior sediul ministerului, fara a face declaratii.

8. Bancile au mai redus dobanzile la credite

8. Bancile au mai redus dobanzile la crediteBancile au continuat sa reduca dobanzile la credite, desi nu in masura in care a redus Banca Nationala nivelul dobanzii cheie si nici la fel de mult precum ar vrea clientii.

UniCredit Tiriac Bank a redus dobanzile la creditele imobiliare si la creditul personal cu ipoteca in lei cu cate un punct procentual.

De asemenea, Banca Transilvania va reduce, de la 1 martie, cu 0,5% dobanzile active aferente creditelor in sold care au o dobanda de peste 14,5% pe an, masura vizand imprumuturile in lei ale populatiei si companiilor.

Intesa Sanpaolo Bank practica acum o marja de dobanda la euro de 6,1% pentru creditele ipotecare si de 7,1% pentru cele de nevoi personale cu ipoteca, la care se adauga rata Euribor la 3 luni. La creditele in lei, marja de dobanda este de 3% pentru creditele ipotecare si de 3,25% pentru cele de nevoi personale cu ipoteca, la care se adauga rata Robor la 3 luni.

Noile dobanzi lunare ale BRD se situeaza intre valorile de 2,11% si 2,21% si sunt aplicabile tranzactiilor realizate prin card pentru plata in rate, atat in tara, cat si in strainatate, pentru utilizarea la POS, cat si pentru retrageri de numerar de la bancomat. Rata minima lunara incepe acum de la 25 lei.

7. Concedieri la Romtelecom

7. Concedieri la RomtelecomConducerea Romtelecom a decis in aceasta saptamana sa reorganizeze divizia de operatiuni, cea mai mare din cadrul companiei, care va duce la reducerea a 600 de posturi incepand cu luna mai.

"Sunt peste 20 de proiecte de eficienta derulate in companie, intre care unul, anuntat in aceasta saptamana, se refera la activitatile de teren. Principala modificare va fi tranzitia de la echipe de doi angajati la unitati ce includ un angajat, iar la finalul acestui proces vor fi aproximativ 1.500 unitati active de teren, cu circa 300 mai multe decat in prezent", a declarat Cristina Popescu, directorul de relatii publice a companiei.

In septembrie compania avea in 10.206 angajati, dar din ianuarie 400 de persoane din departamentele de comutatie si electroalimentare au fost transferate catre compania Ericsson, pentru servicii de administrare a retelei. Astfel, compania va ajunge in cateva luni la in jur de 9.200 de angajati.

6. Preturi la ANL

6. Preturi la ANLChiriasii vor plati 19.140 euro pentru o garsoniera, 26.950 pentru un apartament cu doua camere si 36.014 euro pentru unul cu trei camere.

"Pretul de vanzare este compus din valoarea de inlocuire la momentul prezent, din care se scade valoarea amortizarii a locuintei, calculata de la punerea in functiune a locuintei si pana in momentul vanzarii sale. De asemenea, valoarea de inlocuire este media ponderata a pretului rezultat din licitatiile derulate de ANL in semestrul II 2009, la care se adauga 10% pentru cheltuieli neprevazute", a declarat ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea (foto).

5. Prima Casa cu plafon nou

5. Prima Casa cu plafon nouGuvernul a aprobat un plafon de garantii de 700 milioane euro pentru programul Prima Casa in 2010, precum si majorarea valorii garantiei acordate pentru locuintele noi pana la 70.000 euro.

"In cazul persoanelor care se asociaza in vederea construirii de locuinte, garantia este de 75.000 euro", a explicat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor.

In 2009, programul prima casa a avut un plafon de 1 miliard euro, din care s-a utilizat doar 60%.

4. Eveniment important pe pietele din America

4. Eveniment important pe pietele din AmericaBanca centrala americana, Federal Reserve, a facut un prim pas in strategia sa de retragere a masurilor exceptionale de sustinere a creditarii, majorand cu un sfert de punct dobanda la care se refinanteaza bancile cand nu mai gasesc lichiditati in piata interbancara, potrivit AFP.

Astfel, taxa de scont a fost majorata de la 0,5% la 0,75%.



3. BRD si ING si-au dat rezultatele

3. BRD si ING si-au dat rezultateleBRD-Groupe Societe Generale a raportat pentru 2009 un profit net consolidat in scadere cu 29% fata de anul precedent, la 812 milioane lei, in conditiile cresterii usoare a volumului de credite.

In conditiile unei cereri care a scazut puternic, totalul creditelor acordate de banca era la sfarsitul anului 2009 de peste 34,9 miliarde de lei, imprumuturile pentru persoane fizice reprezentand 48% din total.

In plus, sucursala locala a grupului bancar ING a obtinut anul trecut un profit brut de 84 milioane lei (19,8 mil. lei), in scadere cu 20% fata de anul precedent, pe fondul majorarii costulului cu provizionele de risc.

2. Tranzactia inceputului de an

2. Tranzactia inceputului de anReteaua de clinici private Centrul Medical Unirea (CMU) a vandut un pachet de actiuni de 80% catre americanii de la Advent International si fondul de investitii britanic 3i, administrat de 3TS Capital Partners.

Tranzactia era estimata anterior la cateva zeci de milioane de euro, iar surse din piata o evalueaza la 35-40 milioane de euro, depasind astfel ca amploare deal-ul prin care SSGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management, a dat anul trecut 20 mil. euro pentru 36% din MedLife.

Vanzatorii au inceput procesul de alegere a unui investitor in urma cu cinci luni, cand au intrat in cursa 12 investitori interesati de tranzactie.

1. Alegeri fierbinti la BVB

1. Alegeri fierbinti la BVBStere Farmache, actualul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, a fost reales de catre actionarii institutiei cu 57% din voturi, in cadrul adunarii generale de ieri.

Contracandidatii sai au fost Dan Paul (21,64%), presedintele Asociatiei Brokerilor, Mircea Botta (17,54%), secretarul general al BVB, si Cristian Sima (3,82%), presedintele WBS Romania.

Dupa o adunare care a durat mai mult de 15 ore, actionarii Bursei de Valori Bucuresti au ales un consiliu nou. Vezi aici cum arata noul Consiliu de Administratie al Bursei.