10. Miliardarul Soros, "vinovat" pentru atacuri speculative impotriva euro

10. Miliardarul Soros, "vinovat" pentru atacuri speculative impotriva euroMai multi gestionari de mari fonduri speculative americane au demarat o serie de atacuri speculative de mare amploare impotriva monedei europene, in contextul in care deprecierea acesteia le-ar aduce beneficii considerabile.

Acestia mizeaza pe o revenire la paritate 1/1 intre euro si dolar, de la cursul actual de 1,36 dolari/euro. Printre acesti oameni de afaceri se afla si miliardarul George Soros, care a facut recent declaratii despre problemele "fundamentale cu care se confrunta zona euro".

In cadrul unui editorial publicat in Financial Times, Soros a declarat ca zona euro "se va confrunta cu probleme mai mari decat Grecia", subliniind ca dificultatile din aceasta tara nu au facut decat sa scoata in evidenta lipsurile uniunii monetare europene, a carei viabilitate este pusa acum sub semnul intrebarii, anunta NewsIn.

Potrivit WSJ, investitorii speculativi s-ar fi intalnit pentru a discuta pe aceasta tema in cadrul unui cine organizate, la inceputul lunii, intr-un loc privat, de catre o mica banca de investitii din New York.

9. Dezvoltatorii catre retaileri: Noi am redus chiriile, voi sa ieftiniti produsele

9. Dezvoltatorii catre retaileri: Noi am redus chiriile, voi sa ieftiniti produselePentru prima data in acest an, dezvoltatorii de centre comerciale, retailerii, consultantii imobiliari si avocatii au stat la aceeasi masa, in incercarea de a gasi solutii: 2009 a fost an greu, dar ce se poate face pentru ca 2010 sa nu fie la fel? Tot pentru prima data, proprietarul unui mall a recunoscut public: o ducem foarte rau, am redus chiriile la jumatate, am investit in promovare, dar oamenii nu au bani sa cumpere.

Shimon Galon (foto)
, CEO al dezvoltatorului GTC (Globe Trade Centre SA) Romania, care a finalizat trei centre comerciale Galleria in orasele Piatra Neamt, Suceava si Buzau, a participat ieri la conferinta „Passion for retail”, organizata de Eurobuild CEE. Alaturi de seful GTC au fost prezenti retaileri, avocati, consultantii imobiliari si financiari, precum si alti dezvoltatori de centre comerciale.

Citeste aici mai multe detalii

8. Despagubiri inainte de reparatii pentru asiguratii RCA

8. Despagubiri inainte de reparatii pentru asiguratii RCAConsiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA) pentru ca pagubitii sa poata solicita despagubiri pentru daunele produse autovehiculului, inainte de efecturea reparatiei acestuia.

“Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta ca aceste demersuri vor conduce la imbunatatirea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare. Daca pana acum societatea de asigurare stabilea valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileste avand in vedere preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate”, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu (foto).

7. Fondul Proprietatea si Franklin Templeton au semnat contractul de administrare

7. Fondul Proprietatea si Franklin Templeton au semnat contractul de administrareFondul Proprietatea si Franklin Templeton Investment Management au semnat contractul de administrare a FP, a anuntat compania.

Franklin Templeton este una dintre cele mai mari companii financiare internationale, ce gestioneaza peste 30 de miliarde de dolari in pietele emergente, cu o echipa de 39 de directori de portofoliu, analisti si specialisti care lucreaza in cele 15 birouri situate in toata lumea. Compania este deja o prezenta puternica in Europa Centrala si de Est, cu organizatii active in Moscova, Varsovia, Budapesta, Viena, Istanbul si Bucuresti

La sfarsitul lunii februarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat contractul de administrare a Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, dupa aprobarea anterioara a actionarilor.

6. BCR si Petrom si-au dat rezultatele

6. BCR si Petrom si-au dat rezultateleProfitul net inregistrat de grupul BCR in 2009, cel mai mare grup financiar local, s-a redus cu 57,1%, coborand pana la 871,7 milioane euro (206, 3 milioane euro), pe fondul unei cresteri a costurilor cu provizioanele.

Desi rezultatul operational a grupului BCR a fost in crestere cu 32,1% in 2009, pana la 3,26 miliarde lei (772 milioane euro), profitul net dupa impozitare a fost redus semnificativ din cauza cheltuielilor cu provizioanele.

Creditele neperformante reprezentau, la finalul lui 2009, 13,1% din totalul portofoliului de credite pe care BCR il gestioneaza. Potrivit bancherilor de la BCR, in 2009, creditele neperformante au crescut in special pe segmentul creditelor de retail.

Producatorul de titei si gaze naturale OMV Petrom (SNP) a raportat un profit net de 1,36 miliarde lei (321 milioane euro), in crestere cu 34% fata de cel din 2008.

Cifra de afaceri a OMV Petrom a coborat cu 23% la 12,8 miliarde lei (3,03 mld. euro), in timp ce veniturile s-au comprimat cu 26%, pana la 14,3 miliarde lei (3,3 mld. euro) fata de intrarile de capital din 2008.

De asemenea, si costurile s-au redus, cu 29%, la 12,6 miliarde lei (2,9 mld. euro), comparativ cu cheltuielile din 2008.

5. Rezultate financiare in telecom

5. Rezultate financiare in telecomCel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala a ajuns anul trecut la afaceri de 807,7 milioane de euro, mai putin cu 7,2% fata de cele 869,9 milioane de euro inregistrate in 2008.

In trimestrul al patrulea, veniturile Romtelecom au fost de 198,3 milioane de euro, in scadere cu 7,1% comparativ cu cele 213,5 milioane de euro din ultimele trei luni ale anului 2008.

Cosmote Romania, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, controlat de grupul elen de comunicatii OTE, a incheiat anul fiscal 2009 cu venituri mai mari cu 36,1% comparativ cu anul precedent, pana la 423 milioane euro si cu un numar total de utilizatori in crestere cu 17,4%, la 6,9 milioane.

In ultimul trimestru din 2009 compania a castigat 321.527 utilizatori, ajungand, pe final de an, aproape de un numar de 7 milioane clienti.

Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie de pe piata locala, a inregistrat afaceri cu 19,5% mai mici in 2009, pana la 1,055 miliarde euro, dar a avut un obiectiv clar: acela de a readuce pe crestere baza de clienti, dupa o scadere de 1,1% in numarul acestora in primul trimestru al anului trecut.

Comparativ cu decembrie 2008, compania a inregistrat la sfarsitul anului trecut aproape 10,95 milioane de clienti.

4. S-a deschis cel mai mare mall din tara

4. S-a deschis cel mai mare mall din taraCentrul comercial Sun Plaza, dezvoltat de Euro Mediterranee Consulting (EMCT) si Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste Bank, a fost deschis joi publicului, dupa o investitie de 200 milioane de euro si o amanare de aproape doi ani.

Pe langa aceasta investitie, reprezentantii EMCT spun ca retailerii au investit alti 80 milioane de euro in amenajarea magazinelor si stocul de produse. Pana in prezent, Sun Plaza este inchiriat in proportie de 97%, insa multe magazine nu au fost deschise in prima zi.

Accesul catre Sun Plaza se va putea face direct de la metroul Piata Sudului, insa tunelul va fi gata abia la sfarsitul lunii martie, potrivit reprezentantilor celor doua companii.

3. Tranzactie in retail

3. Tranzactie in retailGrupul Tengelmann a decis sa isi vanda reteaua de magazine de pe pietele din Romania si Bulgaria. Termenii tranzactiei nu au fost dati publicitatii.

Reteaua Plus are in prezent 96 de magazine in Romania, cu 2000 de angajati, in timp ce in Bulgaria reteaua numara 23 de magazine cu un numar de 820 de salariati.

“Dupa o evaluare atenta a tuturor optiunilor, am decis sa vindem aceste subsidiare grupului international Lidl”, spune Karl-Erivan W. Haub, managing partner al Tengelmann Group.

Ambele subsidiare Plus sunt lideri de piata in cele doua tari. Lidl nu are operatiuni nici in Bulgaria, nici in Romania. Toti angajatii subsidiarelor Plus vor fi de asemenea preluati de grupul Lidl.

2. Alba neagra cu impozitul pe pensii

2. Alba neagra cu impozitul pe pensiiImpozitarea tuturor pensiilor a reprezentat ultima idee sugerata de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, inclusiv a celor mai mici de 1.000 de lei. La cateva ore dupa ce au inceput dezbaterile pe aceasta tema, ministrul Finantelor a revenit, adaugand ca impozitarea tuturor pensiilor nu este posibila in prezent.

Pensionarii platesc, conform reglementarilor actuale, impozit pe venit de 16% pentru pensiile de depasesc 1.000 de lei, iar cel sub acest plafon sunt scutite de impozit. Pensia minima platita de stat este de 350 de lei.

Vezi ce cred specialistii consultati de Wall-Street despre aceste discutii

1. Tintele FMI pentru Romania

1. Tintele FMI pentru RomaniaNoile prevederi din acordul de finantare incheiat cu Fondul Monetar International impun Romaniei un deficit bugetar de maxim 5,9% din Produsul Intern Brut in 2010 si obliga autoritatile romane sa reduca cheltuielile statului cu salariile bugetarilor cu 0,2% prin disponibilizari si inca 0,2% prin diminuari.

Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenita de guvernul Romaniei cu reprezentantii Fondului Monetar International este de 31,9 miliarde lei, in conditiile unor venituri de 161,8 miliarde lei si a unor cheltuieli de 131,3 miliarde lei, potrivit unei scrisori suplimentare la acordul de finantare de tip stand-by ce a fost publicata in Monitorul Oficial.

Cea mai mare parte a acestui deficit este estimat a fi realizat in ultimul trimestru din 2010.

FMI a fixat deja si tintele trimestriale de deficit, obiectivul pricipal al autoritatilor romane fiind acela de a reduce deficitul bugetar la 5,9% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 7,2% anul trecut.