10. Isarescu nu vrea sa lase leul sa se aprecieze prea mult

10. Isarescu nu vrea sa lase leul sa se aprecieze prea multMugur Isarescu (foto), guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca este preocupat sa nu lase leul sa se aprecieze prea mult, pentru ca ar descuraja tendinta de revenire a economiei, sustinuta mai ales de exporturi.

Odata cu revenirea optimismului pe pietele externe, aversiunea la risc s-a redus in prima parte a acestui an, iar cursul de schimb a coborat pana la niveluri minime ale ultimului an, de sub 4,10 lei/euro.

Guvernatorul BNR a apreciat, in interviul acordat FT, ca Romania "nu are nevoie de o revenire spectaculoasa", referindu-se la ultima prognoza a guvernului, care indica o crestere a PIB cu 1,3% in 2010.

9. Primul pas spre conturi globale si short-selling

9. Primul pas spre conturi globale si short-sellingCerute de brokeri de mai bine de un an si promisa de autoritati din aceeasi perioada, conturile globale si vanzarile in lipsa au primit primul aviz, al Comisiei, dupa indelungi dezbateri.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat saptamana aceasta regulamentul privind utilizarea sistemului de conturi globale, efectuarea operatiunilor de imprumut de valori mobiliare si a tranzactiilor de vanzare in lipsa. Un prim pas a fost facut spre implementarea acestor instrumente pe care piata le asteapta de multi ani. Dar proba cea mai grea abia acum incepe.

“Faptul ca CNVM a dat drumul acestui proiect este un inceput bun de colaborare intre Bursa si Comisie. Aprobarea acestuia deschide calea ca proiectul sa intre pe linie dreapta, deschizand noi tipuri de operatiuni si noi tehnici de tranzactionare. Dar efortul trebuie continuat de bursa, Depozitar si intermediari pentru a ne adapta normele la cerintele acestui regulament”, a declarat pentru Wall-Street Stere Farmache (foto), presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

8. Prima Casa 2 vine cu un comision de acordare a garantiei mai ridicat

8. Prima Casa 2 vine cu un comision de acordare a garantiei mai ridicatFondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va percepe un comision de acordare a garantiei mai ridicat in cazul variantei din 2010 a programului Prima Casa, mai exact de 0,49%, in usoara crestere fata de 0,37% cat era initial.

Aceasta crestere este nesemnificativa si este justificata de totalitatea procedurilor pe care fondul trebuie sa le realizeze pentru programul Prima Casa.





7. Reticenta romanilor fata de credite se reduce

7. Reticenta romanilor fata de credite se reduceOamenii au devenit, din 2009, din ce in ce mai reticenti in a contracta credite de la banci, dupa ce nivelul restantelor la credite a inceput sa creasca rapid, iar locurile de munca nu au mai fost la fel de sigure ca in trecut. Mai mult, rata somajului in crestere a speriat pana si clientii care se incadrau in conditiile restrictive de creditare ale bancilor.

Pe masura ce economia va da semne de revenire si sentimentul potentialilor clienti ai bancilor ar putea sa se schimbe.

"Cerere solvabila a fost tot timpul si inca exista, dar era si o reticenta fata de credite", a declarat pentru Wall-Street Sorin Popa (foto), director general adjunct in cadrul BRD - Groupe Societe Generale, adaugand ca se observa o diminuare a acestei retineri pe fondul unei imbunatatiri a perspectivelor fata de evolutia economiei.

6. Inca 40-50.000 de vouchere noi pentru Rabla

6. Inca 40-50.000 de vouchere noi pentru RablaPremierul Emil Boc (foto) a anuntat ca a discutat cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si ca numarul de vouchere pentru programul Rabla va fi suplimentat saptamana viitoare cu 40-50.000.

"Am discutat cu ministrul Mediului, dupa sedinta de Guvern, cand am facut o analiza a programului Rabla. Saptamana viiitoare vom suplimenta cu 40.000-50.000 de vouchere programul, astfel incat oamenii sa primeasca vouchere in valoarea de 3.800 de lei si sa-si cumpere alta masina", a declarat Boc.

Boc a atras atentia asupra pericolului falsificarii voucherelor si a amintit ca acesta trebuie insotit de certificatul de inmatriculare al masinii in copie legalizata si de certificatul de casare a masinii.

5. S&P a imbunatatit perspectiva de rating a Romaniei

5. S&P a imbunatatit perspectiva de rating a RomanieiAgentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a imbunatatit de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat calificativul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta la 'BB+'.

Insitutia isi motiveaza decizia prin reformele bugetare implementate de catre guvern.

Decizia vine la putin timp dupa una similara a altei mari agentii de evaluare financiara, Fitch, care a urcat de asemenea perspectiva de rating a Romaniei de la 'negativa' la 'stabila', in 2 februarie.



4. Tranzactie in retail

4. Tranzactie in retailLocatiile Auchan si Bricostore din Pitesti au fost vandute pentru 21 milioane euro.

Fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), care a cumparat in toamna anului trecut European Park Braila, a achizitionat locatiile inchiriate de operatorii Auchan si Bricostore in Pitesti, in schimbul a 20,94 milioane de euro.

Sud-africanii de la NEPI au platit 20,94 milioane de euro grupului Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, pentru spatiile ocupate de Auchan si Bricostore in centrul comercial Iris Shopping Pitesti (foto).

3. Fond de investitii operational in cateva saptamani sau luni

3. Fond de investitii operational in cateva saptamani sau luniDupa ce premierul Emil Boc a declarat ca participatiile minoritare ale statului la companii si societati vor face parte dintr-un fond de investitii, care va fi alimentat si din alte surse, banii urmand sa fie utilizati pentru finantarea proiectelor mari de investitii, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus ca fondul de investitii al statului va fi operational in cateva saptamani sau luni.

"Acest fond de investitii va fi off-budget, deci in afara bugetului. Gandim posibilitatea de alimentare a acestui fond cu participatii minoritare la companiile energetice, din participatiile minoritare pe care le mai detine AVAS-ul. (...) Ideea este ca acest fond sa atraga si capitalul privat (...). El se poate sindicaliza cu tot felul de fonduri de investitii din afara. (...) Ar putea fi functional in cateva saptamani sau cateva luni. Este deja pus pe hartie", a declarat Adriean Videanu (foto).

2. IKEA Baneasa devine parte a grupului suedez de mobila

2. IKEA Baneasa devine parte a grupului suedez de mobilaIncepand cu data de 8 martie 2010, IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group, dupa trei ani de operare sub franciza locala, acordata de Inter IKEA Systems B.V., francizorul global al conceptului IKEA.

Proprietarii francizei locale au hotarat sa vanda drepturile de operare si franciza magazinului IKEA din Bucuresti, iar acest lucru a fost vazut ca o excelenta oportunitate de catre IKEA Group, avand in vedere extinderea viitoare a organizatiei IKEA in Europa de Sud-Est.



1. Emisiunea de eurobonduri, un succes

1. Emisiunea de eurobonduri, un succesRomania a plasat in piata 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%, in conditiile unui interes crescut al investitorilor, care au suprasubscris oferta de aproape cinci ori, au declarat dealeri din piata.

Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap, dupa ce primele informatii aratau ca ar fi vorba de o marja de 2,75 puncte procentuale. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.