10. Dacia testeaza un nou model

10. Dacia testeaza un nou modelConstructorul roman de automobile Dacia are in dezvoltare doua noi modele pentru linia Logan, unul dintre acestea fiind un monovolum.

Din pozele aparute in presa se observa sistemul de propulsie si sasiul viitorului MPV Dacia.

Noul Logan MPV va combina costurile scazute cu spatiul interior generos.

Monovolumul Dacia este mai lat decat modelul break, insa ampatamentul va fi mai scurt. Comparativ cu actualul Renault Megane Scenic, ampatamentul noului MPV Dacia este mai mare.

De asemenea, Dacia pregateste lansarea unui model mai mic decat Logan, ca raspuns la schimbarea cerintelor in piata auto. Dacia a luat in calcul ca Ford va produce la Craiova o masina de mici dimensiuni.

9. Impozit forfetar pentru baruri si restaurante

9. Impozit forfetar pentru baruri si restauranteProprietarii barurilor de la sate ar putea plati un impozit forfetar de minimum 2.000 lei, in timp ce patronii cluburilor mari, dar care au venituri mai mici de 35.000 euro, ar putea cotiza anual la stat cu pana la 41.100 lei, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal.

Ultima forma a proiectului de act normativ privind modificarea Codului Fiscal prevede obligativitatea platii anuale a impozitului forfetar in cazul firmelor ale caror venituri totale anuale realizate nu depasesc 35.000 euro, respectiv 100.000 lei, si care efectueaza diverse servicii in domeniul auto, de cazare, alimentatie, spectacole artistice, de reparatii, spalatorii, coafor, pompe funebre, activitati de intretinere corporala sau alte tipuri de servicii.

Astfel, pentru un bar de la sat cu o suprafata de cel mult 10 metri patrati proprietarii vor trebui sa plateasca anual la stat minimum 2.000 lei, in timp ce impozitul pentru o discoteca detinuta intr-un sat ar putea ajunge si la 34.200 lei.

In schimb, patronii de baruri, restaurante sau cafenele din zonele de lux ale oraselor mari ar urma sa scoata din buzunare pentru impozitul forfetar intre 8.900 lei si 41.100 lei anual, in functie de suprafata ocupata.

8. Deprecierea leului si competitia au scazut afacerile UPC

8. Deprecierea leului si competitia au scazut afacerile UPCUPC Romania, unul dintre cei mai importanti operatori telecom pe piata locala, a terminat anul trecut cu afaceri de 123,4 milioane de euro, in scadere cu 17,3% fata de cele 144,8 milioane de euro de la finalul lui 2008, potrivit raportului financiar al Liberty Global, grupul care controleaza compania.

In ultimul trimestru al anului trecut, afacerile companiei au fost de 31,3 milioane de euro, in crestere cu circa 200.000 de euro fata de cele 31,1 milioane de euro inregistrate intre iulie si septembrie 2009.

“Din punct de vedere operational veniturile relevante pentru UPC Romania sunt cele in lei, intrucat produsele oferite de noi sunt in moneda nationala. UPC a inregistrat in 2009 o crestere de aproape 2% pe segmentul rezidential comparativ 2008. In ceea ce priveste evolutia veniturilor in euro pe anul trecut, trebuie mentionat ca aceasta scadere se datoreaza deprecierii euro in fata leului, care a fost de 17%”, a declarat, pentru Wall-Street, Ariana Badin, director de comunicare in cadrul UPC Romania.

7. Bilantul Prima Casa. Ce apartamente au ales romanii

7. Bilantul Prima Casa. Ce apartamente au ales romaniiPeste 17.700 de locuinte au fost achizitionate prin Prima Casa de la demararea programului guvernamental, din care 52% sunt cu doua camere, media unei garantii fiind de 41.600 de euro, a anuntat premierul Emil Boc.

"Valoarea totala a garantiilor guvernamentale acordate pana in acest moment este de 736 de milioane de euro. Media agarantiilor acordate la nivel national este de 41.600 de euro", a declarat Boc, citat de NewsIn.

Premierul a spus ca cele mai multe locuinte s-au cumparat in Capitala (31%), Cluj (7,63%), Timis (5,55%), Constanta (3,96%), Iasi, Brasov si Sibiu.

6. O felie din Delaco merge catre francezii de la Bongrain

6. O felie din Delaco merge catre francezii de la BongrainGrupul francez Bongrain, unul dintre cei mai mari jucatori din piata mondiala a branzeturilor, a intrat in actionariatul firmei Delaco, lansata in 1996 de omul de afaceri Tudor Comaniciu (foto).

Cele doua parti nu au comunicat valoarea pachetului de actiuni preluat de grupul francez si nici pretul platit de cumparator.

Bongrain este prezent pe piata romaneasca cu branduri precum Apetito sau Caprice des Dieux.

Conform unui comunicat de presa, acest acord este in linie cu strategia de dezvoltare a companiei Delaco de extindere pe noi segmente si de consolidare a pozitiei dobandite pe piata.

De asemenea, deal-ul este in acord cu planurile Bongrain, care iau in calcul consolidarea afacerii in Europa Centrala si de Est.

5. Fosta "Perla a lui Patriciu", aproape de delistare

5. Fosta "Perla a lui Patriciu", aproape de delistareGrupul Rompetrol si-a majorat participatia la 98,61% din capitalul social al Rompetrol Rafinare (RRC), dupa ce a atras in oferta publica de preluare 5,38%, conform datelor din sistemul Bursei de Valori Bucuresti.

Rompetrol va plati 85,31 milioane lei pentru actiunile subscrie in cadrul ofertei, insa suma totala pentru cresterea participatiei de la 75,99% la 98,61% este de 358 milioane lei (88,06 mil. euro).

4. Senatul a adoptat legea privind insolventa persoanelor fizice

4. Senatul a adoptat legea privind insolventa persoanelor fiziceSenatul a adoptat proiectul legislativ privind procedura de insolventa a persoanelor fizice, care impiedica executarea silita a debitorilor, permitandu-le acestora propunerea unui plan de reorganizare a datoriilor si intrarea sub protectia Tribunalului.

Proiectul de lege, initiat de 13 senatori PDL, a fost dezbatut in procedura de urgenta si adoptat cu 76 de voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si nicio abtinere. Senatul este prima Camera sesizata, scrie NewsIn.

Proiectul este bazat pe Legea 85/2006, privind procedura insolventei, care se aplica persoanelor juridice, si prevede, printre altele, ca, la momentul deschiderii procedurii de insolventa, toate urmaririle individuale contra debitorului se suspenda, precum si toate procedurile judiciare si extrajudiciare ale creditorului de recuperare a datoriilor. Odata cu deschiderea acestei proceduri, judecatorul care instrumeanteaza cazul va numi un administrator judiciar, care va actiona ca reprezentant judiciar al debitorului.

3. Atrium Centers a inaugurat primul mall din Arad

3. Atrium Centers a inaugurat primul mall din AradAtrium Center Arad (foto), primul mall din Arad, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp, a fost deschis marti, cu peste 50 de magazine functionale. Pana la sfarsitul lunii aprilie, vor fi deschise doua noi restaurante, unul cu specific portughez si altul italian, iar in luna mai va fi inaugurat salonul de bowling si biliard. La sfarsitul lunii august se va deschide Cinema City, care aduce la Arad zece sali de cinema.

Pana in prezent, Atrium Center a fost inchiriat in proportie de peste 92%, iar peste 95% din suprafata inchiriabila va fi ocupata pana la sfarsitul anului, potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, agentul exclusiv de inchiriere.

Traficul de vizitatori estimat in cele noua luni pana la sfarsitul lui 2010 este de 5-6 milioane de vizitatori, potrivit Adinei Calinescu, country manager Atrium Centers.

„In perioada 2007-2008, in Arad au fost anuntate aproximativ opt proiecte de centre comerciale, dintre care, doar pe acelasi bulevard (n.r: Aurel Vlaicu) erau anuntate cinci proiecte, reprezentate de reputati jucatori internationali din domeniu. Prin dimensiunea si complexitatea Atrium Center, raportate la piata careia i se adreseaza, suntem convinsi ca in urmatorii 5-7 ani vom ramane singurul mall din Arad”, a declarat Michael Israeli, managing partner Atrium Centers.

2. Cursul se apropie de 4 lei/euro

2. Cursul se apropie de 4 lei/euroCursul de referinta afisat de banca centrala a coborat joi cu 0,15% la 4,0653 lei/euro, un nivel atat de scazut nemaifiind atins din 6 ianuarie 2009, in conditiile in care pe piata interbancara cursul a urcat in prima parte a zilei de la 4,0580 la 4,0680 lei/euro.

Leul a castigat mult in fata euro de la inceputul lui 2010, dar in special in ultimele zile, cursul de schimb anuntat de banca centrala coborand pana la 4,06 lei pentru un euro. Persoanele indatorate in euro se bucura de aprecierea leului, companiile care exporta sufera din ce in ce mai rau, iar economistii sustin ca Banca Nationala o sa intervina.

Parerile privind motivele care au condus la aprecierea leului cu aproape 4% de la inceputul lui 2010 si cu 5% fata de nivelul de acum un an sunt impartite in randul economistilor, unii considerand ca aprecierea se datoreaza sentimentului pozitiv al investitorilor, iar altii fiind de parere ca este doar ceva temporar.

Un lucru este cert: leul castiga teren in fata euro si, desi sansele sunt mici, de Paste romanii ar putea cumpara euro chiar cu mai putin de 4 lei.



1. Banca Transilvania vrea listarea la Viena

1. Banca Transilvania vrea listarea la VienaInfiintata in urma cu mai bine de 15 ani, Banca Transilvania este cea mai mare institutie bancara cu capital majoritar romanesc si in top 10 dupa active. Dupa listarea la Bursa de Valori Bucuresti in 1997, a devenit un emitent interesant si in centrul atentiei investitorilor. Dar o data ce lichiditatea pietei locale nu mai este in avantajul emitentului, conducerea bancii vizeaza listarea la cea mai importanta bursa din regiune. Un pas important si o miscare inteligenta, spun specialistii.

Pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor din 28-29 aprilie, conducerea Bancii Transilvania a propus, pe langa majorarea capitalului social cu 391,58 milioane de lei (96,17 mil. euro) si aprobarea listarii pe pietele externe. Practic, este vorba de un acord de principiu al actionarilor pentru a demara listarea, estimata de Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii, pentru finalul acestui an.

"In momentul de fata vrem sa obtinem o aprobare de principiu de la actionari, pentru ca sunt multe chestiuni tehnice de rezolvat pentru o eventuala listare”, a declarat Horia Ciorcila (foto), pentru Wall-Street.

El a explicat ca vizeaza o listare duala, la Viena sau Varsovia, doua piete de referinta pentru regiune, dar Bursa din Viena ramane prima optiune, fiind centrul financiar al Europei de Est, cu lichiditate foarte mare.

Care sunt sansele de succes ale Bancii Transilvania pe bursa din Viena?