#1: Venezuela

#1: VenezuelaVenezuela ocupa prima pozitie in topul celor mai riscante tari din lume in functie de nivelul de risc al datoriilor din primul trimestru, arata un raport intocmit de compania CMA Data Vision, care ierarhizeaza 66 de state din intreaga lume.

Raportul CMA, care analizeaza pragul de “credit default swap”, adica valoarea costului de asigurare impotriva datoriilor sau a restructurarii datoriilor, arata ca nivelul costului de asigurare a datoriilor continua sa fie foarte ridicat in Venezuela, depasind in decembrie chiar si nivelul din Ucraina.

Bolivarul, moneda nationala a statului din nordul Americii de Sud, s-a depreciat in ianuarie, iar inflatia a ajuns la 25%.

Sursa citata arata ca Venezuela trebuie sa plateasca pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenta de cinci ani, nu mai putin de 950.000 de dolari.

Sursa foto: flags.net

#2: Argentina

#2: ArgentinaArgentina ocupa locul al doilea in ierarhia aferenta primului trimestru, care a fost intocmita de CMA , cu un cost de aproape 900.000 de dolari pe care autoritatile de la Buenos Aires trebuie sa-l achite pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenta de cinci ani.

Guvernul argentinian a negat ca Argentina s-a aflat in recesiune anul trecut, insa ecnomistii din mediul privat au estimat o contractie de circa 4% pentru economia argentiniana in 2009, noteaza Dow Jones Newswires.

Economia Argentinei evolueaza conform asteptarilor, iar sfarsitul anului ar putea aduce o crestere de 5,1% a Produsului Intern Brut (PIB), a declarat recent Roberto Feletti, ministrul adjunct de Finante.

Economia a avansat cu 2,6% in ultimul trimestru din 2009 comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor biroului argentinian de statistica.

#3: Pakistan

#3: PakistanPakistan este una din tarile nou intrate in topul primelor trei state din lume in ceea ce priveste nivelul de risc al datoriilor din primul trimestru.

Tara din Sudul Asiei se afla intr-un moment de rascruce, deoarece autoritatile dezbat modificarea Constitutiei, dupa ce, timp de zeci de ani, mai multi militari autocrati au distorsionat-o, scrie The New York Times.

Schimbarile, care sunt asteptate sa fie adoptate in aceasta luna, sunt rezultatul unei intelegeri istorice intre numeroasele grupuri politice din Pakistan. Reprezentanti ai 14 partide politice au lucrat vreme de 10 luni pentru pregatirea a 102 amendamente.

#4: Ucraina

#4: UcrainaUcraina se afla pe pozitia a patra in ierarhia CMA, cu un cost pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenta de cinci ani, cifrat la aproximativ 625.000 de dolari.

Tara vecina Romaniei se confrunta cu mari dificultati financiare si mizeaza pe imprumutul de 16,4 miliarde de dolari pe care l-a contractat de la Fondul Monetar International (FMI) in toamna anului trecut.

FMI nu a mai trimis insa niciun ban Ucrainei din vara lui 2009, in lipsa unui acord asupra conditiilor de imprumut.

Saptamana trecuta, o delegatie a Fondului a parasit Ucraina fara sa ajunga la un acord pentru reluarea platilor catre autoritatile de la Kiev.

#5: Irak

#5: IrakAflat pe pozitia a cincea in clasamentul CMA, Iraqul este cunoscuta ca o zona importanta de conflict si extrem de instabila.

Potrivit Associated Press (AP), aproape 4.400 de soldati americani au murit incepand cu 2003, cand a debutat razboiul din Iraq. Totodata, peste 31.500 de soldati americani au participat la actiuni militare desfasurate in Iraq pana in prezent.

Statele Unite au alocat, pentru 2010, 65 de miliarde de dolari din buget pentru operatiuni militare si ajutoare in Iraq, noteaza si Bloomberg.

Pe langa zona de conflict, Iraqul reprezinta unul din cei mai importanti furnizori de petrol la nivel mondial.

#6: Dubai

#6: DubaiAnaliza CMA noteaza ca toate privirile au fost atintite asupra Dubaiului in primele trei luni ale anului, emiratul ocupand al saselea loc in topul nesigurantei riscului datoriilor.

Perioada de incertitudine in care se gaseste Dubaiul a urcat nivelul riscului datoriilor la un prag record in luna februarie. Cu toate acestea, anuntul care a venit in martie privind o restructurare a datoriilor a mai linistit un pic atmosfera.

Datoria totala a Dubaiului este estimata la 80-100 miliarde dolari, insa nivelul acesteia ar putea atinge 170 miliarde dolari, potrivit unor experti.

Dubaiul a zdruncinat in noiembrie pietele financiare internationale si a provocat o depreciere masiva a obligatiunior islamice, dupa ce a anuntat ca este in incapacitatea de a refinanta la timp o parte din datorii.

#7: Islanda

#7: IslandaIslanda, o tara cu datorii de cinci miliarde de dolari fata de Olanda si Marea Britanie, se afla pe pozitia a saptea in clasament.

Confruntata cu mari probleme, economia Islandei a inregistrat in 2009 o scadere de 6,5%, cel mai mare declin consemnat vreodata.

In 2008, economia Islandei crescuse cu 1%, iar in 2007, cu 6%.

Scaderea PIB din 2009 a fost provocata de un declin de 20,1% al cheltuielilor nationale. Consumul populatiei a scazut cu 14,6%, cheltuielile statului - cu 3%, iar formarea de capital fix - cu 49,9%.

Sectorul financiar islandez, ale carui active reprezentau de 11 ori valoarea PIB, s-a prabusit in octombrie 2008, aducand tara intr-o criza economica fara precedent, marcata de deprecierea puternica a monedei nationale si de cresterea somajului.

# 8: Letonia

# 8: LetoniaAflata pe locul al optulea in ierarhia CMA, Letonia a fost, in ultimele trei luni ale anului trecut, sperietoarea economica a Uniunii Europene.

Economia a inregistrat o scadere de 16,9% in T4, fata de estimarile preliminare, care indicau o scadere de 17,7%, arata datele oficiale. In 2009, Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 18%.

Economia Letoniei, ce s-a confruntat cu cea mai adanca recesiune din Uniunea Europeana, a dat semne de stabilizare, in contextul in care declinul industriei a incetinit.

Revenirea cererii pentru exporturi ar putea ajuta economia sa se redreseze, in contextul in care masurile de austeritate cerute de acordurile de imprumuturi externe au afectat cererea interna.

Letonia a fost nevoita sa apeleze la Fondul Monetar International (FMI) si la UE pentru un ajutor de 7,5 miliarde euro, dupa ce cea de-a doua banca a tarii a avut nevoie de un pachet guvernamental de salvare.

#9: Grecia

#9: GreciaGrecia este tara europeana care a tinut capul de afis al stirilor externe in ultima perioada, din cauza nevoilor acute de finantare pe care le are.

Grecia a anuntat ca vrea sa faca un imprumut masiv in dolari, echivalent cu 11,5 miliarde euro.

Statul ar urma sa faca imprumutul pana in luna mai, pentru a-si refinanta datoriile scadente la finalul lunii urmatoare.

Grecia ar avea in continuare nevoie de fonduri de 32,5 miliarde euro pana la sfarsitul anului si ar putea plati circa 15% din veniturile din taxe pentru achitarea dobanzilor.

Presiunile asupra Greciei devin critice, in contextul in care trebuie sa achite datorii de circa 20 miliarde euro pana la sfarsitul lunii mai, iar guvernul a avertizat ca unele fonduri de pensii nu sunt finantate din iunie.

#10: Egipt

#10: EgiptEgiptul incheie topul celor mai riscante 10 state din lume din punct de vedere al riscului datoriilor din primul trimestru.

Egiptul este una din destinatiile turistice favorite pentru oamenii din toata lumea, datorita piramidelor.

Totodata, Egiptul dispune si de importante resurse financiare. Bloomberg noteaza ca Banca Nationala a Egiptului ar putea investi 150 de milioane de dolari intr-un proiect de agricultura intins pe 20.000 de hectare, in Etiopia.

Banca Centrala din Egipt a deschis un birou in Etiopia care va promova schimburile comerciale si investitionale dintre cele doua tari.

#15: Romania

#15: RomaniaRomania se afla pe locul al 15-lea in ierarhia CMA, dupa state ca Vietnam, Liban, El Salvador si Lituania, in vreme ce anul trecut se afla in primele zece state din lume.

Cu toate acestea, Bulgaria, Croatia si Ungaria se afla mai bine pozitionate decat Romania, chiar daca fiecare resimte efectele crizei financiare globale.

Pentru Romania, costul de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari este de circa 200.000 de dolari, in vreme ce bulgarii sunt nevoiti sa achite 193.000 de dolari.

Romania este una din tarile din europene care a apelat la ajutorul Fondului Monetar International (FMI) pentru a face rost de bani necesari pentru acoperirea datoriilor.

Cele mai sigure state din lume din punct de vedere al riscului sunt Norvegia, Finlanda, Germania, Suedia si Danemarca.