Hidroelectrica - 10,15 mld. lei

Hidroelectrica - 10,15 mld. leiCea mai valoroasa detinere a statului este cea de 80,06% la Hidroelectrica, evaluata la 10,15 miliarde lei de catre Raiffeisen Capital & Investment (RCI) pe baza de multipli.

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica, estimeaza pentru acest an un profit brut in scadere cu 3%, la 63 milioane lei, potrivit proiectului privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2010.

Factorul politic are un rol cheie in dezvoltarea pietei romanesti de capital, iar guvernul ar putea ajuta la dezvoltarea acesteia prin listarea marilor companii de stat, la care participatiile statului valoreaza 41,2 miliarde lei (10 miliarde euro), potrivit RCI.

Romgaz 6,9 mld. lei

Pachetul de 85% detinut de stat la Romgaz ar valora 6,9 miliarde lei, potrivit analizei citate.

Listarea marilor companii de stat a fost, de altfel, factorul cheie in dezvoltarea bursei din Varsovia, care a ajuns cea mai mare din Europa Centrala si de Est atat dupa capitalizare, cat si dupa lichiditate, a subliniat directorul departamentului de oferte primare din cadrul RCI, Laurentiu Ciocarlan (foto), potrivit NewsIn.

Statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic, sumele urmand sa fie utilizate pentru investitii in domeniul energetic, dar si in alte domenii, potrivit unui memorandum al Ministerului Economiei.

In anexa memorandumului este mentionata si Romgaz, unde Ministerul Economiei detine 85,01% si se propune listarea a 15%, cu o valoare estimata de 57 milioane lei.

Nuclearelectrica 5,54 mld. lei

A treia ca marime este detinerea de 82,69% de la Nuclearelectrica - 5,54 miliarde lei.

Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din Romania, si-a planificat pentru acest an venituri totale de 1,591 miliarde lei si investitii de 847,947 milioane lei, potrivit proiectului privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2010 al companiei.

"Avem o problema foarte serioasa din punctul de vedere al capacitatii pietei de capital de a finanta economia, de aceea exista in Romania o supraexpunere la finantare pe sectorul bancar. Sunt probleme serioase de lichiditate pe bursa romaneasca", a afirmat Ciocarlan.

Romtelecom 2 mld. lei

Pe locul patru ca marime este participatia de 45,99% a statului la Romtelecom, care este evaluata la 2 miliarde lei.

Fara o actiune din partea guvernului, in sensul listarii marilor companii de stat, bursa romaneasca are sanse reduse de a creste suficient astfel incat sa atraga banii investitorilor institutionali, precum fondurile de pensii.

"Se pot face lucruri mari pe bursa daca guvernul ar hotari sa privatizeze macar partial marile companii", a subliniat Ciocarlan.

CEC Bank - 1,8 mld. lei

CEC Bank - 1,8 mld. leiMai departe, pachetul de 100% de la CEC Bank ar avea o valoare contabila de 1,8 miliarde lei.

Ramasa in proprietatea statului dupa suspendarea procesului de privatizare in decembrie 2005, inregistra active de 20,9 miliarde lei (4,9 miliarde euro) la finalul anului trecut, cu aproape 54% mai mult decat la sfarsitul lui 2008.

"CEC Bank va beneficia de suportul Ministerului Finantelor Publice in batalia pentru piata, in limitele standardelor europene de competitivitate. Vom incerca sa convingem autoritatile europene ca majorarea capitalului CEC Bank e un lucru bun si nu distorsioneaza piata bancara", a declarat recent Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor CEC Bank pe 2009.

Avantajele listarii la Bursa pentru firmele de stat

Avantajele listarii la Bursa pentru firmele de statIn opinia lui Laurentiu Ciocarlan, RCI, pentru firmele de stat, listarea la bursa ar permite, pe langa capitalizare si modernizare, si oportunitatea de a pastra in tara centrul de decizie, de a creste calitatea managementului sub presiunea actionariatului privat, precum si de a se extinde in regiune.

Pentru stat, avantajele ar consta in obtinerea de resurse pentru dezvoltarea marilor proiecte de infrastructura si in finantarea deficitului bugetar fara cresterea datoriei publice.

Pe termen lung, listarea ar duce la "cresterea masiva a valorii marilor companii de stat sub management privat", ceea ce ar reprezenta si o "sursa de finantare pentru guvern in vremuri de criza si un stabilizator al finantelor publice", a mai spus Ciocarlan.