10. Penescu redeschide magazinele PIC

10. Penescu redeschide magazinele PICReteaua de hipermarketuri PIC, detinuta de fratii Penescu, aflata in insolventa, redeschide cele cinci magazine inchise anul trecut si la inceputul acestui an.

Cauzele intrarii in insolventa invocate la momentul respectiv au fost acumularea de datorii catre creditori si scaderea cu 30% a vanzarilor.

Cifra de afaceri a grupului PIC la finele anului 2008 a fost de aproximativ 600 milioane de lei, cu 60% mai mult fata de cea inregistrata in 2007. In primul semestru din 2009, PIC a realizat o cifra de afaceri de 230 milioane de lei.

Cititi si Cum a cedat imperiul fratilor Penescu sub presiunea crizei

9. Diverta in fata listarii la Bursa

9. Diverta in fata listarii la BursaLantul de retail Diverta, divizie a RTC, detinut de Octavian Radu, trece printr-o serie de transformari in vederea cotarii pe bursa. Urmatorul pas pentru lantul de retail este transformarea in Diverta Holding.

Compania pregateste evaluarea impreuna cu casa de investment banking Altria Capital, in timp ce listarea va fi intermediata de brokerul Intercapital Invest. Termenul estimativ pentru listarea la bursa este sfarsitul anului 2010, a declarat Amalia Buliga, CEO Diverta.

Vezi si Seful RTC: Spiritul nostru antreprenorial nu trebuie frant de criza. Face parte din viata

8. Scad veniturile Orange

8. Scad veniturile OrangeCel mai mare operator de telefonie mobila pe piata locala, a inregistrat in primul trimestru al acestui an venituri de 237 de milioane de euro, in scadere cu 10,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Anul trecut cifra de afaceri a Orange Romania a scazut cu aproape 20%, la 1,055 de miliarde de euro.

Pe de alta parte, numarul de clienti Orange s-a diminuat in primul trimestru la aproximativ 10,8 milioane de utilizatori fata de 10,99 milioane de utilizatori la finalul lui 2009. Dar numarul de clienti ai operatorului de telefonie mobila este mai mare cu 7% fata de perioada similara a anului precedent. Vezi si Veniturile Orange s-au intors la nivelul din 2006

7. Profitul BCR in T1 intra la apa

7. Profitul BCR in T1 intra la apaGrupul BCR a inregistrat un profit net dupa interesele minoritarilor de 243 milioane lei (59 milioane euro) in trimestrul I, cu 26,4% mai mic decat cel din primele 3 luni ale anului trecut, pe fondul cresterii costurilor cu provizioanele.

Activele grupului BCR au scazut cu 1,8%, de la 69,4 miliarde lei la finalul anului trecut la 68,13 miliarde lei (16,6 miliarde euro) la sfarsitul trimestrului I, in conditiile in care activele totale ale bancii s-au diminuat usor, de la 64,53 miliarde lei (15,23 miliarde euro) la 31 decembrie 2009 la 62,97 miliarde lei (15,37 miliarde euro) la finalul lunii martie a acestui an.

6. Piata imobiliara locala abia incepe sa dea semne de dezghet

6. Piata imobiliara locala abia incepe sa dea semne de dezghetPiata de real estate din Romania incepe sa dea semne de dezghet, arata un studiu publicat de Urban Land Institute (ULI) si PricewaterhouseCoopers (PwC).

Tarile din Europa Centrala si de Est (CEE) s-au confruntat cu un exod al capitalului strain, iar investitiile straine vor ramane la un nivel scazut in continuare. Cu toate acestea, trei piete din regiune s-au dovedit foarte rezistente: Polonia, Cehia si Turcia,aceasta din urma fiind avantajata de sporul demografic sustinut si de amplasarea geografica strategica, care o pune in situatia de a deveni noul hub logistic dintre Europa si Orient.

Isi revine piata imobiliara? Topul argumentelor care sustin dezghetul


5. Mai greu de intrat in zona euro

5. Mai greu de intrat in zona euroStatele care intentioneaza sa adopte euro ar putea fi evaluate mai dur, pe fondul problemelor cu care se confrunta unele state din zona euro, in special Grecia, crede Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Romania intentioneaza sa adopte euro de la 1 ianuarie 2015, insa trebuie sa reduca deficitul bugetar pana sub 3% din Produsul Intern Brut si sa il sustina sub acest nivel si sa respecte celelalte criterii de convergenta nominala din Tratatul de la Maastricht.

Isarescu a caracterizat problemele din Grecia ca fiind tensionate si a recunoscut ca ele afecteaza si Romania.

4. Creditarea in valuta s-a reluat in martie

4. Creditarea in valuta s-a reluat in martieEconomistii si brokerii de credite observa o usoara revenire a activitatii de creditare, insa creditele in lei raman in continuare mai scumpe decat cele in euro, deci neatractive pentru populatie sau companii.

Soldul creditului acordat de banci populatiei si companiilor a inceput sa creasca usor in luna martie, cu doar 0,1% in ansamblu comparativ cu luna precedenta, insa creditul in valuta a inregistrat o crestere mai puternica, de 0,7% comparativ cu luna februarie. In timp ce bancile au reluat in martie acordarea de credit in valuta, soldul imprumuturilor in lei a continuat sa se reduca, inregistrand o scadere de 0,7%.

3. Inca un an dificil pentru banking-ul romanesc

3. Inca un an dificil pentru banking-ul romanescPotrivit raportului agentiei de evaluare Moody's, anul 2010 va fi unul dificil pentru bancile romanesti, ducand la un nivel ridicat al provizioanelor pentru creditele neperformante si la o profitabilitate mai redusa, desi temerile legate de lichiditate si de nevoile de capital s-au atenuat.

Cu toate acestea, riscurile sistemice sunt reduse de angajamentul luat de grupurile bancare internationale cu subsidiare in Romania fata de Fondul Monetar International (FMI), de a-si sustine in continuare filialele si de a-si mentine expunerea pe piata romaneasca.

2. FMI ne viziteaza din nou

2. FMI ne viziteaza din nouMisiunea Fondului Monetar International a sosit saptamana aceasta la Bucuresti si va ramane pana pe 7 mai pentru evaluarea trimestriala a programului de finantare incheiat cu Romania.

In urma evaluarii FMI, Romania ar putea primi in iunie transa a cincea a acordului stand-by, in valoare de 850 milioane euro, daca vor fi respectate conditiile asumate de Guvernul de la Bucuresti. Autoritatile romane par a fi indeplinit pentru moment toate conditiile impuse de FMI, cu exceptia arieratelor.



1. Romania, printre cele mai expuse tari la criza din Grecia

1. Romania, printre cele mai expuse tari la criza din GreciaBulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia, a anuntat Capital Economics.

"Avand in vedere gravitatea situatiei, le recomandam investitorilor sa stea departe de pietele din Europa Centrala si de Est pentru moment", a declarat Lars Christensen, analist in cadrul Danske Bank. De asemenea, el a atras atentia asupra activelor din Romania si Ungaria, la care investitorii ar putea renunta pe fondul crizei.

Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in respectarea angajamentelor agreate cu FMI, in contextul problemelor din Grecia, pentru a nu aparea riscuri suplimentare care sa se agraveze, a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.