10. Preturile apartamentelor continua sa scada

10. Preturile apartamentelor continua sa scadaPreturile apartamentelor din Bucuresti, precum si din cele mai mari orase ale tarii, au scazut in medie cu 0,8% in luna aprilie comparativ cu luna precedenta, cele mai mari ieftiniri fiind inregistrate in cazul apartamentelor noi, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.

Daca la sfarsitul primului trimestru, indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, valoarea medie pentru luna aprilie este de 1.201 euro/mp, in scadere cu 0,8% fata de luna precedenta si cu 41,6% mai mica fata de martie 2008, perioada de varf a pietei.

Cititi mai multe si despre preturile apartamentelor din tara.

9. Deficitul bugetar poate atinge 8% din PIB

9. Deficitul bugetar poate atinge 8% din PIBComisia Europeana atrage atentia ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la 8% din produsul intern brut (PIB) in acest an, in lipsa unor masuri severe de corectie, arata prognoza de primavara publicata de institutie.

Raportul arata ca, desi scaderea PIB este ciclica in Romania, fiind asociata cu criza economica si financiara, aceasta ar putea avea consecinte negative asupra cresterii economice pe termen mediu, mai ales in urma reducerii investitiilor si majorarii somajului, informeaza NewsIn.

In plus, impactul crizei economice coincide cu efectele negative ale imbatranirii populatiei si emigrarii masive asupra productivitatii.

Cresterea reala a produsului intern brut ar urma sa isi revina in 2010, potrivit estimarilor CE, care mizeaza pe un avans al PIB de 0,8% in acest an - estimare identica cu cea a FMI -, care ar urma sa accelereze la 3,5% in 2011.

8. Dacia a anuntat preturile seriei limitate Black Line

8. Dacia a anuntat preturile seriei limitate Black LineDacia a prezentat in centrul vechi al Bucurestiului noua serie limitata Black Line care este disponibila pe modelele Logan, Sandero si Logan MCV cu 5 si 7 locuri.

Logan, Sandero si Logan MCV Black Line pot fi comercializate la urmatoarele preturi, in functie de versiunea de motorizare aleasa: Logan, intre 8 200 euro si 10 250 euro, Sandero, pornind de la 8 950 euro si ajungand pana la 11 000 euro, si Logan MCV, intre 10 600 euro si 12 750 euro.

7. FMI isi prelungeste misiunea in Romania

7. FMI isi prelungeste misiunea in RomaniaMisiunea Fondului Monetar International (FMI), ce se deruleaza in prezent la Bucuresti, va fi prelungita pana pe 9 mai. Misiunea urmeaza sa faca publice concluziile acestor discutii la finalul vizitei sale.

Acordarea celei de-a cincea transe, in valoare de 850 milioane euro, depinde de a patra evaluare trimestriala a misiunii FMI.



6. Guvernatorul BNR nu crede in guvernele de tehnocrati

6. Guvernatorul BNR nu crede in guvernele de tehnocratiMugur Isarescu a declarat ca nu crede in guvernele de tehnocrati, deoarece deciziile de maxima raspundere sunt politice si trebuie asumate de cei "care au mers in fata romanilor" si au castigat votul acestora.

Romania se comporta ca un stat social, cu cheltuieli bugetare de 40% din PIB, dar nu poti sa pastrezi 6 milioane de asistati social cu 3 milioane de lucratori in sectorul neguvernamental si cu un milion de bugetari, a mai spus guvernatorul BNR.

El a precizat ca alte tari care au acest model de stat social au, in schimb, venituri la buget de 40-45% din produsul intern brut (PIB), nu de 30-31% din PIB, ca in Romania.



5. BNR forteaza de un an revenirea creditarii

5. BNR forteaza de un an revenirea creditariiDecizia BNR de a reduce dobanda cheie cu 0,25% confirma strategia bancii centrale de mai bine de un an de zile de a stimula revenirea creditarii.

BNR a inceput sa reduca dobanda cheie din februarie 2009, cand economia Romaniei intra in criza, moment la care nivelul acesteia a coborat de la 10,25% la 10%. De atunci, banca centrala a redus constant dobanda de referinta, ajungand acum la nivelul minim istoric de 6,25%.

Cu toate acestea, analistii spun ca sentimentul de incredere si asteptarile privind economia, elemente importante in aceasta ecuatie, raman in continuare la cote foarte joase.

4. Grecia primeste un ajutor de 110 miliarde euro

4. Grecia primeste un ajutor de 110 miliarde euroGrecia va beneficia in urmatorii trei ani de un pachet financiar comun UE-FMI in valoare de 110 miliarde de euro, un ajutor financiar fara precedent din care statele din zona euro vor achita 80 de miliarde de euro, un efort fata de care Atena trebuie sa se achite prin masuri de austeritate severe.

Statele europene vor debloca anul acesta 30 de miliarde de euro, la o dobanda de 5%. Prima transa ar putea interveni inainte de 19 mai, in conditiile in care programul prevede ca Grecia sa primeasca in 2010 imprumuturi de 45 de miliarde de euro.

3. Scaderea Dow Jones cu 1.000 de puncte, o eroare tehnica?

3. Scaderea Dow Jones cu 1.000 de puncte, o eroare tehnica?Indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inregistrat in sedinta de tranzactionare de joi o pierdere de 347.80 de puncte, respectiv 3,02%, dupa ce in timpul zilei a raportat o pierdere si de aproape 1.000 de puncte.

Unii traderii speculeaza ca aceasta scadere semnificativa din timpul sedintei a fost cauzata de o eroare umana, cum ar fi faptul ca in cadrul platformei electronice a fost introdusa o valoare gresita. Pe de alta parte, reglementatorii ofera putine detalii, explicand ca aceasta diferenta va fi investigata.

2. Scaderi puternice pe Bursa

2. Scaderi puternice pe BursaCele cinci societati de investitii financiare (SIF) au inchis sedinta de tranzactionare cu pierderi de 6,5%, reusind sa stearga castigurile inregistrate de la inceputul anului.

Exista trei factori care au determinat scaderile, si anume deprecierile burselor americane, desi au venit pe fondul unei erori, problemele cu care se confrunta Grecia si declaratiile presedintelui Basescu, a spus Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

1. Masuri drastice in sectorul bugetar

1. Masuri drastice in sectorul bugetarPresedintele Romaniei, Traian Basescu, a asigurat romanii ca nu se va majora cota unica de impozitare si nici Taxa pe Valoare Adaugata, insa a anuntat masuri de austeritate pentru sectorul public, printre care se numara si reducerea salariilor cu 25% incepand de la 1 iunie 2010, indiferent de tipul angajatilor sau de faptul ca apartin de administratia centrala sau de cele locale.

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), considera ca masura reducerii fondului de salarii cu 25% nu se bazeaza pe niciun principiu de management.

"Trebuiau taiate cheltuielile administrative si nu salariile. Au venit la discutiile cu delegatia FMI cu masinile lor scumpe cand intreprinzatorul nu mai stie de unde sa mai reduca cheltuielile cu transportul, cu benzina. Nu au favorizat cu nimic mediul privat, doar au introdus penalitati zilnice de la 5 pana la 15%", explica Grapini.

Basescu si-a exprimat speranta ca o parte din banii care vor fi economisiti prin masurile de scadere a salariilor bugetarilor sa mearga la investitii si la IMM-uri. In context, el le-a recomandat celor de la stat sa-si caute slujbe mai bune in domeniul privat.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat ca prin anuntul privind reducerea cu 25% a fondului de salarii Traian Basescu si-a asumat realizarea acestor obiective de catre Guvern, in cazul unui esec putand astfel sa intervina in schimbarea acestuia.

"Presedintele a procedat impecabil, a renuntat la majorarea TVA si a cotei unice si a aruncat pisica in curtea Guvernului si a sindicatelor. De ce a facut-o, aici e intrebarea. Traian Basescu a facut un joc de glezne fantastic, aruncand un zvon in piata", a afirmat Minea.