10. Rata somajului da semne de revenire

10. Rata somajului da semne de revenireRata somajului a inregistrat pentru prima data de la inceputul perioadei de criza o scadere de aproape 0,3 puncte procentuale, iar numarul somarilor s-a redus cu circa 30.000 in aprilie. Astfel, valoarea ratei a fost de 8,07% in luna anterioara.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca in aprilie a fost de 738.187 de persoane, din care 305.670 femei.

9. Chiriile in stagnare

9. Chiriile in stagnareChiriile medii solicitate de proprietari pentru apartamentele din Capitala s-au stabilizat in ultima luna, cele mai mici chirii fiind intalnite in Rahova si Berceni, circa 150 euro/luna, arata un raport al portalului anunturiparticulari.ro.

Chiria medie solicitata de proprietarii pentru o garsoniera este de 264 euro, cu trei euro mai mare fata de pretul mediu al lunii trecute si cu 100 euro mai scazut fata de pretul mediu al lunii aprilie 2008.

8. Cosmote si Romtelecom si-au anuntat rezultatele pe T1

8. Cosmote si Romtelecom si-au anuntat rezultatele pe T1Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, a inregistrat venituri de 194,8 mil. euro in primul trimestru al acestui an, la un nivel similar cu cele din aceeasi perioada a anului trecut, insa profitul operational a inregistrat o scadere de 20,2%, ajungand astfel la 59,3 mil. euro.

Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila pe piata locala, a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit operational de 6,6 mil. euro, in scadere cu 56,3% fata de perioada similara din 2009. Diminuarea profitului operational ar fi fost 27% in cazul in care se excludea Zapp.

7. Profit erodat la UnicreditTiriac

7. Profit erodat la UnicreditTiriacProfitul net al UniCredit Tiriac Bank s-a plasat la 64 milioane lei (16 milioane euro) in primul trimestru din 2010, potrivit IFRS, in scadere cu 50% fata de nivelul raportat in intervalul similar al anului trecut, in contextul unei piete in stagnare si cresterii riscului de credit.

Solvabilitatea se plaseaza la un nivel confortabil, de 12,83% potrivit RAS, dupa reinvestirea integrala a profitului net aferent anului 2009.

6. Declin in asigurari

6. Declin in asigurariPiata asigurarilor din Romania a incheiat primul trimestru din 2010 cu un volum de prime brute subscrise in valoare totala de 2,29 miliarde de lei, in scadere nominala cu 5,29% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Segmentul care a inregistrat cea mai buna evolutie a fost cel al asigurarilor de viata, care a generat un volum de prime brute subscrise de 419,82 milioane de lei, nivel in crestere cu 6,74% fata de primul trimestru al anului trecut.

5. Piata de IT, in cadere

5. Piata de IT, in caderePiata bunurilor de folosinta indelungata a scazut in primul trimestru cu 24,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

Sectorul Foto a fost singurul care a avut o evolutie pozitiva comparativ cu primul trimestru din 2009.

Electrocasnicele mici si electronicele de larg consum au prezentat scaderi de ordinul unei singure cifre pentru prima data din T4 2008, in timp ce electrocasnicele mari au inregistrat un declin de 13,1%.

4. Noi masuri economice anuntate de Guvern

4. Noi masuri economice anuntate de GuvernMediul privat nu a primit pozitiv masurile de austeritate anuntate de Guvern, printre care se numara impozitarea tichetelor de masa, a depozitelor si a investitiilor bursiere cu 16%.

Impozitarea tichetelor de masa anuntata ca proiect al Guvernului va avea un impact dramatic asupra economiei romanesti, determinand scaderea incasarilor la bugetul de stat, precum si cresterea somajului, conform estimarilor Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete.

Specialistii din piata financiara si de capital sunt de parere ca impozitarea depozitelor si investitiilor bursiere cu 16% va descuraja populatia sa economiseasca si, implicit, sa investeasca.

3. Propunere: Impozitul pe mai multe case

3. Propunere: Impozitul pe mai multe casePremierul Emil Boc a anuntat ca statul va percepe un impozit suplimentar pentru cea de-a doua proprietate, aceasta fiind o alta masura ce urmareste cresterea veniturilor bugetare.

Specialistii din sectorul imobiliar sunt de parere, pe de o parte, ca aceasta impozitare poate fi considerata o taxa pe lux si ca, pe de alta parte, nu trebuie descurajata achizitionarea de apartamente in scopul inchierii, ce reprezinta si o forma de protejare a economiilor.

2. Am ramas in recesiune

2. Am ramas in recesiuneProdusul Intern Brut (PIB) din trimestrul I al acestui an s-a redus cu 2,6% fata de perioada similara din 2009 si cu 0,3% fata de ultimul trimestru al anului trecut.

In ritm anual, produsul intern brut a scazut cu 6,9% in ultimul trimestru din 2009, dupa reducerea de 7,6% din trimestrul III, 8% in trimestrul II si 5,2% din primul trimestru al anului trecut fata de nivelurile din perioadele similare din 2008.

1. Recomandarile FMI

1. Recomandarile FMIJeffrey Franks (foto), seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, a declarat ca numarul bugetarilor trebuie redus cu 250.000 in cativa ani, deoarece sistemul bugetar consuma mai multe decat produce.

De asemenea, el este de parere ca Romania nu isi poate permite luxul de a mai pierde timp in implementarea masurilor de reforma fiscala, in condiitile in care evolutia economiei este foarte slaba.