10. Romania, locul 11 in topul celor mai atractive tari europene pentru investitori

10. Romania, locul 11 in topul celor mai atractive tari europene pentru investitoriIn 2009 Romania a inregistrat fata de anul anterior o scadere semnificativa atat a numarului de proiecte de investitii (-48%), cat si a numarului de locuri de munca create (-44%).

A atras 75 de proiecte de investitii straine directe, reprezentand 2% din totalul de proiecte din Europa, dar a generat 6.384 de locuri de munca, 5% din totalul european.

Vezi aici ce alte tari se afla in topul celor mai atractive state europene pentru investitori.

9. Mobius: Vrem sa atragem 500 mil. $ din IPO-ul FP

9. Mobius: Vrem sa atragem 500 mil. $ din IPO-ul FPSuma de 500 milioane dolari este valoarea pe care Franklin Templeton vrea sa o atraga prin oferta publica initiala a Fondului Proprietatea, a declarat Mark Mobius (foto), presedintele executiv al Franklin Templeton.

Totodata, el a afirmat ca termenul listarii depinde de cand Franklin Templeton va fi numit de catre Guvern administrator al Fondului, dar este de parere ca intrarea la Bursa de Valori Bucuresti nu se va mai face anul acesta, dupa cum sustinea anterior.

8. Blue Air, in drumul spre insolventa

8. Blue Air, in drumul spre insolventaCompania low-cost Blue Air este implicata, potrivit Tribunalului Bucuresti, in mai multe procese pentru neplata datoriilor catre numerosi furnizori si creditori.

Potrivit reprezentantilor Blue Air, motivele pentru care compania a intarziat platile catre furnizori si creditori sunt situatia economica precara, eruptia vulcanica din Islanda, dar si achitarea datoriilor fata de stat.

Desi nu au vrut sa dezvaluie valoarea totala a datoriilor pe care le au fata de creditori, reprezentantii companiei low-cost au declarat ca sunt in discutii cu acestia pentru a solutiona, pe cale amiabila, problema debitelor.

7. Nou minim la preturile apartamentelor

7. Nou minim la preturile apartamentelorPreturile apartamentelor la nivel national au scazut cu 0,4% in ultima luna, pana la 1.196 euro/mp, atingand un nou nivel minim de la inceputul crizei imobiliare.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, scaderea este de 1,2%, insa fata martie 2008 preturile au scazut cu aproximativ 42% la nivel national.

Preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut usor in luna mai atat pe segmentul nou, cat si pe cel vechi, ajungand la 1.302 euro/mp, cu 0,6% mai mult fata de luna precedenta.

6. Salariile bugetarilor ar putea scadea cu 30-50% in 2011

6. Salariile bugetarilor ar putea scadea cu 30-50% in 2011Ministrul Muncii, Mihai Seitan (foto), a declarat ca salariile bugetarilor ar putea scadea cu 30-50% in 2011, daca masurile de austeritate anuntate de guvern nu dau rezultate in acest an si ca este posibil chiar sa existe reduceri de 70% daca nu se reduc cheltuielile cu salariile in sistemul bugetar.

Seitan a precizat ca, potrivit analizelor facute de guvern, va fi nevoie de reducerea personalului in sistemul bugetar cu aproape 70.000 de angajati. In ceea ce priveste plata pensiilor, el a spus ca fara o diminuare cu 15% a acestora, ar fi fost nevoie de inca 800 de milioane de euro.

5. Retailul a scazut cu 5,2% in aprilie

5. Retailul a scazut cu 5,2% in aprilieCifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in aprilie cu 5,2% fata aceeasi luna din 2009, mai ales ca urmare a scaderii vanzarilor de produse alimentare, dar si de marfuri nealimentare.

Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost de 5,7%, fata de aprilie 2009.

In aprilie 2010, comparativ cu luna precedenta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut pe ansamblu cu 1,7%, datorita scaderilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare, de 4,4% si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, de 2,9%.

4. Listarea Bursei de Valori

4. Listarea Bursei de ValoriAdministratorii Bursei de Valori Bucuresti au decis ca listarea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti se va face marti, 8 iunie.

Desi listarea nu se va realiza printr-un IPO, ci prin intermediul unei oferte secundare de vanzare, Bursa ca operator de piata va castiga un nou emitent si capitalizare in plus.

Evenimentul este unul important in istoria operatorului de piata care, dupa 15 ani de la reinfiintare, devine o companie deschisa, listata. Afla de aici cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre listarea Bursei de Valori.

3. Topul salariilor din ministere

3. Topul salariilor din ministereCei mai multi bani ii castiga Adriean Videanu (foto), ministrul Economiei, care a primit in aprilie un venit net de 5.361 de lei, in vreme ce primii salariati in topul castigurilor din minister au luat acasa peste 4.000 de euro net.

Aceeasi suma a primit-o si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Un director general din Ministerul Comunicatiilor castiga mai mult decat ministrul Gabriel Sandu, avand un venit net de 5.653 de lei in aprilie, fata de 5.380 de lei, cat a incasat ministrul de resort, iar un director general din ministerul lui Berceanu a incasat in aprilie cel mai mare venit net dintre toti cei 440 de angajati ai Ministerului Transporturilor, respectiv 6.011 de lei.

2. Numarul bugetarilor, redus cu inca 125.000 in 2011?

2. Numarul bugetarilor, redus cu inca 125.000 in 2011?Guvernul ar putea reduce numarul bugetarilor, anul viitor, cu inca 125.000, pe langa cei 70.000 care ar urma sa fie restructurati pana la sfarsitul lui 2010, potrivit consilierului premierului, Andreea Vass (foto).

Tinta Executivului este, din punct de vedere al numarului bugetarilor, ajungerea la nivelul anilor 2007-2008. De atunci, in sistemul bugetar au intrat 250.000 de oameni noi, arata Vass.

1. PIB-ul s-a redus cu 2,6% in T1

1. PIB-ul s-a redus cu 2,6% in T1Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a redus in primul trimestru al acestui an cu 2,6% fata de trimestrul intai din 2009.

Industria a fost singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate, cu 4,2%. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96,707 miliarde lei (23,5 miliarde euro) preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 2,6% fata de trimestrul I 2009.

Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%, iar consumul final total s-a redus cu 4%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 4,8%, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-19,7%).