Locul 10 Letonia

Economia Letoniei a inregistrat o contractare de 5,1% in primul trimestru, una dintre cele mai mari scaderi din Uniunea Europeana. O situatie slaba este inregistrata si de somaj, a carui rata a urcat la 22,5%, in aprilie.

In aceste conditii, marja CDS a urcat la 385,57 puncte de baza si are o rata de probabilitate de intrare in faliment de 23,41%.

Locul 9 Romania

Criza deficitului bugetar si somajul inca ridicat a urcat tara noastra pe pozitia a noua in clasamentul tarilor cu cele mai riscante datorii. Romania are o marja a contractelor Credit Default Swaps (CDS), valoare a costului de asigurare impotriva datoriilor, de 395,5 puncte procentuale.

Tara noastra este vazuta de catre investitorii straini ca avand o rata de probabilitate de intrare in faliment de 23,33%.

Locul 8 Portugalia

Portugalia a inregistrat o scadere a marjelor CDS de la 355,4 puncte de baza in mai la 352,78 in aceasta luna. Investitorii straini considera ca tara are o probabilitate de 25,50% de a intra in incapacitate de plata.

In primul trimestru al anului, Portugalia a inregistrat o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,7%, fata de perioada similara din 2009, si de 1%, comparativ cu valoarea din ultimul trimestru al anului.

Dupa Grecia si Spania, si Portugalia a aprobat o serie de masuri pentru reducerea deficitului bugetar la 7,3% din PIB in acest an.

Locul 7 Dubai

Emiratul Dubai se afla pe urmatoarea pozitie in functie de probabilitatea de a intra in incapacitate de plata cu o rata de 24,47% si o marja a CDS-urilor de 472,62 puncte de baza.

Datoria Dubaiului, estimata la 170 miliarde dolari, plaseaza emiratul pe pozitia a saptea in topul tarilor cu cele mai riscante datorii, in coborare fata de luna anterioara, desi marja credit default swap s-a majorat.

Locul 6 Iraq

Cunoscut ca fiind o zona importanta de conflict si extrem de instabila, Irak prezinta o rata de probabilitate de intrare in incapacitate de plata de 32,14%.

Marja CDS-urilor este de 588,40 puncte de baza.

Locul 5 Ucraina

Vecinii nostri sunt considerati a fi mai aproape de intrarea in faliment decat Romania, avand o probabilitate de incapacitate de plata a datoriilor de 35,51%.

Marja contractelor CDS este de 643,03 puncte de baza.

Locul 4 Pakistan

Pakistan are o probabilitate de a intra in incapacitate de plata a datorilor de 41,66% si o marja a CDS-urilor de 806,60 puncte de baza.

Tara din Sudul Asiei se bazeaza pe imprumuturile primite de Banca Mondiala pentru finantarea unor proiecte, care variaza de la construirea de drumuri si centrale electrice la programe de educatie.

Locul 3 Grecia

Dupa ce a avut nevoie de un imprumut enorm din partea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene pentru a plati cheltuielile, Grecia a urcat rapid in topul celor mai riscante tari si se afla in prezent pe locul al doilea.

Marja CDS-urilor este de 784,04 puncte de baza, in timp ce investitorii considera ca are o probabilitate de intrare in incapacitate de plata de 47,38%, cea mai mare din tarile europene.

In primul trimestru al anului, economia Greciei a scazut cu 0,8%.

Locul 2 Argentina

Fata de luna precedenta, Argentina si-a mentinut pozitia, avand o marja a CDS-urilor de 1.205,62 puncte de baza, in crestere cu 39% fata de valoarea de la inceputul lunii mai.

Probabilitatea tarii de a intra in faliment este de 54,35%.

Guvernul argentinian a negat ca Argentina s-a aflat in recesiune anul trecut, insa economistii din mediul privat au estimat o contractie de circa 4% pentru economia din 2009.

Locul 1 Venezuela

Venezuela continua sa se plaseze pe primul loc in topul tarilor cu risc de faliment, valoarea costului de asigurare impotriva datoriilor fiind de 1.475,63 puncte de baza.

De asemenea, tara are si cea mai mare rata de probabilitate de intrare in incapacitate de plata a datoriilor, de 61,57%.

Venezuela se confrunta cu o inflatie foarte ridicata, care a ajuns la finalul anului trecut la 25%.