Impozitul pe venit - Modificari

Impozitul pe venit - ModificariImpactul bugetar in domeniul taxelor si impozitelor locale este estimat la 31 milioane lei pana la sfarsitul anului 2010, noile obligatii fiscale urmand sa se aplice incepand cu 1 iulie 2010.

Astfel, in sedinta de Guvern a fost adoptata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

In domeniul impozitului pe venit, modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20%, iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%.

Noile prevederi mai vizeaza includerea in veniturile salariale a sumelor acordate angajatilor sub forma de tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacanta si tichete de masa, acordate potrivit legii.

"Reglementarile referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente acestor tipuri de venituri salariale, prevazute de Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, de Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa si de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii", se arata in comunicatul Finantelor.

Companiile de stat vor vira la buget 90% din profit, in loc de 50%

Schimbari privind contributiile sociale obligatorii

Schimbari privind contributiile sociale obligatoriiNoile masuri mai prevad includerea in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii, acordate potrivit legii.

Reglementarile prevazute de legislatia specifica referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente platilor compensatorii acordate potrivit legii raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii, se mai arata in comunicat.

In plus, vor fi impozitate cu cate 16% veniturile obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente, veniturile din dobanzile bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, precum si veniturile din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente, indiferent de data constituirii raportului juridic.

De asemenea, noile prevederi ale Codului Fiscal au in vedere unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii sapte ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

Noile prevederi mai au in vedere si modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente si unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.

Taxa de solidaritate pe cladiri

Taxa de solidaritate pe cladiriIn privinta impozitelor si taxelor locale, Guvernul a propus instituirea unei taxe de solidaritate pe cladiri ce va fi platita in plus fata de impozitul propriu-zis.

Astfel, proprietarii vor plati in plus 50% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% pentru a doua astfel de cladire si 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Contributii sociale

Contributii socialeIn domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru contributii sociale de sanatate, contributii de asigurari sociale si contributii la fondul de somaj.

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la cinci salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.