10. Companiile de stat vor vira la buget 90% din profit

10. Companiile de stat vor vira la buget 90% din profitSocietatile cu capital integral sau majoritar de stat trebuie sa vireze la bugetul de stat 90% din profit, fata de 50% in prezent, si sa taie cu 20% cheltuielie cu bunurile si serviciile, altele decat cele necesare activitatilor de productie, a decis Guvernul.

Astfel, regiile autonome vor fi obligate sa vireze la bugetul de stat 90% din profit sub forma de varsaminte, iar societatile si companiile nationale sub forma de dividende. Cota impusa pana acum era de 50%.

Masurile vin dupa ce, saptamana trecuta, Guvernul a decis reducerea cu 20%, pana la finele anului, a cheltuielilor cu bunurile si serviciile in cazul institutiilor si autoritatilor publice din intreaga tara.

9. Vladescu pregateste un nou sistem de taxare a locuintelor

9. Vladescu pregateste un nou sistem de taxare a locuintelorMinistrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca Executivul va elabora anul viitor un alt sistem de taxare a proprietatilor, dar spune ca cetatenii care detin, de exemplu, doar un apartament cu doua camere ar putea plati un impozit la acelasi nivel ca in prezent.

"O sa venim anul viitor cu un nou sistem de taxare a proprietatii, pentru ca in Romania proprietatea nu este taxata. Probabil ca impozitul pe un apartament cu doua camere va ramane tot un milion de lei vechi, apartamentul cu doua camere apartine unor oameni care sunt in zona in care nu pot plati mai mult de un milion de lei. Dar cineva care are 20 de apartamente cu doua camere si le foloseste sa realizeze venituri, nu este normal sa plateasca un milion de lei vechi", a declarat Vladescu

8. Angajatorii nu vor inlocui tichetele de masa cu salarii

8. Angajatorii nu vor inlocui tichetele de masa cu salariiImpozitarea tichetelor de masa cu aceeasi cota ca si veniturile salariale ale angajatilor va avea un impact dramatic asupra economiei romanesti, determinand scaderea incasarilor labugetul de stat cu aproximativ 360 milioane euro anual, sustine Philippe Blecon, directorul general Edenred, fostul Accor Services Romania, cel mai mare furnizor de tichete la nivel local.

In forma sa actuala, proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal prevede nu doar impozitarea cu 16% a tichetelor, ci si aplicarea de taxe si contributii sociale salariale si patronale. Valoarea cumulata a taxelor si contributiilor sociale salariale si patronale este de peste 60% “, spune Blecon.


7. Carrefour Market, la al 4-lea magazin din Capitala

7. Carrefour Market, la al 4-lea magazin din CapitalaRetailerul francez Carrefour a deschis saptamana aceasta cel de-al treilea supermarket al sau din Capitala, in zona Ghencea.

Magazinul, care se intinde pe o suprafata de vanzare de 1.200 de metri patrati, cuprinde o oferta de 8.400 de produse, dintre care 1.000 sunt marci proprii.

"Modelul comercial se axeaza pe o gama de aproximativ 8.400 de produse, iar oferta include aproximativ 1.000 de articole marca proprie Carrefour la acelasi pret ca si in hipermarket", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie.

6. BRD incepe plata dividendelor

6. BRD incepe plata dividendelorBRD - Groupe Société Générale a inceput plata dividendelor aferente anului 2009 catre actionarii inregistrati in registrul actionarilor BRD la 13 mai 2010, valoarea dividendelor fiind de 0,27947 lei/actiune.

Actionarii titulari de conturi curente deschise la BRD - Groupe Société Générale vor primi dividendele in conturile curente respective.

Actionarii care au solicitat anterior plata in conturi deschise la alte banci vor incasa dividendele in conturile indicate, conform optiunii exprimate.

Actionarii care nu au indicat un cont pentru virarea dividendelor sunt asteptati, incepand cu data de 25 iunie 2010, la orice unitate BRD pentru a solicita plata dividendelor prin virament sau in numerar.

5. UE impune o noua taxa bancilor

5. UE impune o noua taxa bancilorLiderii Uniunii Europene au hotarat sa introduca o taxa la nivelul bancilor din statele membre, fondurile obtinute din aceasta contributie urmand sa fie folosite pentru viitoare operatiuni de salvare a bancilor aflate in criza. Desi inca nu se stie cum va fi implementata, in final tot clientii bancilor sunt cei care vor avea de suportat aceasta taxa.

Bancile din statele membre ale Uniunii Europene vor avea in curand de platit o noua taxa, dupa ce liderii din UE au decis ca este necesara constituirea unui fond de salvare pentru bancile care se afla in dificultate.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au stabilit, la Buxelles, ca este necesara o taxa aplicata bancilor din care sa se stranga fonduri pentru salvarea bancilor in contextul crizei datoriilor din Europa. Totusi, autoritatile europene inca nu au decis care va fi forma acestei taxe, daca va fi aplicata asupra profitului sau veniturilor inregistrate de banci.

"Nu ar fi corect sa trecem la un tip de socializare a pierderilor, sa le impartim intre toate tarile si la toate bancile. Normal ar fi ca bancile care n-au primit nimic in criza de la stat, sa nu plateasca nimic", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.


4. H&M, in mall-ul din Baneasa

4. H&M, in mall-ul din BaneasaDupa ce timp de cativa ani a analizat cu atentie o posibila intrare pe piata din Romania, retailerul suedez de fashion H&M (Hennes&Mauritz) a anuntat ca va deschide in primavara anului viitor primul magazin pe plan local, in vestul Bucurestiului.

&M va deschide un magazin in Baneasa Shopping City in primavara lui 2011, a anuntat centrul comercial intr-un comunicat de presa.

Pe de alta parte, reprezentantii H&M spun ca au ales un centru comercial important amplasat in partea de vest a Capitalei pentru primul magazin din piata locala.

“Romania este una dintre pietele interesante pentru H&M si planuiam de multi ani sa deschidem mai multe locatii aici, in conditiile in care avem in fata un public numeros, tanar si foarte constient de tendintele in moda. Vedem un mare potential pentru o expansiune viitoare”, a declarat, pentru Wall-Street, Malin Bjorne, unul din purtatorii de cuvant ai H&M.


3. Fondul Proprietatea, mai aproape de Bursa. Ordonanta 81 a fost aprobata

3. Fondul Proprietatea, mai aproape de Bursa. Ordonanta 81 a fost aprobataParlamentul Romaniei a aprobat ordonanta 81 din 2007 privind Fondul Proprietatea, actul normativ ce vizeaza amendamente ale actului constitutiv al Fondului Proprietatea, dar si distribuirea de dividende, anularea actiunilor neplatite de Ministerul de Finante si eliminarea obligativitatii actionarului majoritar de a derula o ofera publica de listare

Aprobarea ordonantei de Guvern de catre Parlament va permite anularea actiunile neplatite de Ministerul de Finante, ceea ce creeaza premisele distribuirii dividendelor pe 2008 si 2009.

Fondul Proprietatea, pe val. Ce urmeaza dupa "cea mai buna stire din ultimii ani"?


2. Guvernul a adoptat Ordonanta de modificare a Codului Fiscal

2. Guvernul a adoptat Ordonanta de modificare a Codului FiscalGuvernul a adoptat OUG de modificare a Codului Fiscal ale carei prevederi, aplicabile de la 1 iulie, impun, printre altele, taxarea tichetelor de masa, diminuarea deductibilitatii veniturilor din drepturi de autor si impozite mai mari pentru cei care au mai multe imobile cu destinatia de locuinta.

Proiectul de OUG pentru modificarea Codului Fiscal prevede plata contributiilor la bugetele de asigurari sociale si pentru veniturile obtinute din drepturile de autor. Alte prevederi impun includerea in venitul salarial si taxarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou, de vacanta si de cresa, dar si impozitarea platilor compensatorii.

Proiectul prevede si aplicarea unor impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinatia de locuinta. Astfel, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, datoreaza in anul 2010 o ”taxa de solidaritate” reprezentand 50% din impozitul datorat in 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua si 200% pentru a treia si umatoarele.

1. Salariile bugetarilor, taiate. Pensiile NU!

1. Salariile bugetarilor, taiate. Pensiile NU!Dispozitiile articolului 1 litera c) din Legea cu privire la stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt neconstitutionale. De asemenea, articolul 9 privitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata este neconstitutional, a decis ieri Curtea Constitutionala.

Guvernul nu mai are unda verde pentru taierea pensiilor, fapt ce va conduce la majorarea impozitelor, sustin economistii, care spun ca se va majora cota TVA, dar spera ca autoritatile nu se vor atinge si de cota unica. In acest timp, Romania risca sa nu mai primeasca urmatoarea transa de la FMI, iar leul se depreciaza puternic. Vezi ce spun economistii consultati de Wall-Street.

VERDICT: Salariile bugetarilor, taiate. Pensiile NU!