10. Investitie de 126 mil dolari langa Ploiesti

10. Investitie de 126 mil dolari langa PloiestiFurnizorul american de echipamente si servicii pentru industria de petrol si gaze Lufkin Industries va construi o fabrica, pana in 2012, langa Ploiesti, investitie estimata la 126 de milioane de dolari.

"Lufkin Industries anunta intentia de a construi o unitate de productie langa Ploiesti. Fabrica va produce echipamente pentru diviziile Campuri Petroliere si Transportul Energiei cu un accent initial pe produse petroliere. Uzina va fi construita pe un teren de 82 de acri (33 hectare), costurile fiind estimate la 126 milioane dolari. Pentru inceput se vor asigura peste 300 de locuri de munca, atunci cand uzina va fi gata, in 2012", se arata in comunicatul companiei/

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor Publice, a acceptat sa asigure pentru Lufkin stimulente pentru dezvoltare si asistenta financiara de 28 de milioane de euro, suma echivalenta cu aproape 30% din costul facilitatii, mai informeaza compania americana.

9. BNR nu va renunta la rezerva valutara mondiala

9. BNR nu va renunta la rezerva valutara mondialaRezerva internationala a a Romaniei, de circa 35 miliarde euro, ne asigura un nivel confortabil de credibilitate in fata institutiilor internationale, motiv pentru care Banca Nationala nu este dispusa sa renunte la acesta in ciuda tuturor dezbaterilor politice in care se sustine ca ea ar putea fi utilizata pentru plata pensiilor sau sustinerea deficitului bugetar.

In ceea ce priveste compozitia rezervei valutare, in mod normal aceasta este pastrata in mare parte in euro, dar si in dolari. "Ponderea in dolari a scazut pentru ca fructificarea rezervei in dolari s-a realizat cu un randament extrem de scazut. Fructificarea ne-a descurajat sa mai pastram rezeva in dolari", a explicat Isarescu.

8. Nivelul chiriilor a scazut cu 8% la 6 luni

8. Nivelul chiriilor a scazut cu 8% la 6 luniNivelul chiriilor pentru apartamentele din Bucuresti a scazut, in medie, cu 8% in prima jumatate a anului, cele mai afectate fiind locuintele cu patru camere, arata o analizata realizata de portalul imobiliar anunturiparticulari.ro.

Astfel, pentru o garsoniera, chiria medie in luna iunie a fost de 250 euro, cu 4% mai mica decat in luna ianuarie.

Pentru un apartament cu doua camere, in iunie a fost solicitat o chirie medie de 350 euro, cu 5% mai redusa fata de inceputul anului, cand proprietarii cereau 370 euro.

Citeste mai multe aici

7. Prognozele indica recesiune si in 2010

7. Prognozele indica recesiune si in 2010Economia Romaniei va ramane in recesiune in 2010, sustin economistii, care mizeaza pe o scadere economica ce ajunge si la 3% din PIB, redresarea economica fiind amanata cel mai devreme pentru anul 2011. Scaderea drastica a consumului va face imposibila revenirea economiei romanesti, in conditiile in care consumul are cea mai mare pondere in formarea Produsului Intern Brut.

Citeste Top prognoze de scadere economica. Cat timp mai ramane Romania in recesiune?

6. Basescu vrea pensii impozitate

6. Basescu vrea pensii impozitatePresedintele Traian Basescu, aflat in judetul Neamt pentru a vizita zone afectate de inundatii, s-a adresat unor oameni care se plangeau de cresterea pretului painii spunandu-le ca TVA trebuie sa se micsoreze, iar pensiile trebuie impozitate.

Trebuie dat TVA inapoi jos!", a spus presedintele, in momentul in care oamenii i-au semnalat ca a crescut pretul painii. "Dar daca traim la tara, putem sa ne facem painea", a mai adaugat Basescu.

De asemenea, seful statului i-a precizat altei persoane care i-a adus in atentie situatia pensiilor ca si acest tip de venituri trebuie impozitate.

5. Impact a intrat in insolventa

5. Impact a intrat in insolventaDezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) a intrat in insolventa, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis inceperea procedurii dupa solicitarea companiei Romconstruct. Reprezentantii companiei afirma ca suma solicitata de Romconstruct, desi depaseste disponibilitatile Impact, nu poate fi platita in conditiile in care pentru aceasta valoare mai exista un proces deschis la Tribunalul Prahova.

Dan Ioan Popp (foto), presedinte si actionar majoritar al Impact, acuza insa ca este vorba de o smecherie juridica, de maniera unui santaj. “Este o deturnare a instrumentului de insolventa, intrucat insolventa nu este un instrument de disputa intre doua companii. Este o smecherie juridica, pentru a se eschiva de la anumite plati. Indirect, ne-a santajat”, a declarat Popp.

4. Mediul de afaceri, amenintat de impozitarea progresiva

4. Mediul de afaceri, amenintat de impozitarea progresivaOamenii de afaceri nu sunt de acord cu taxarea progresiva, cel mai recent scenariu al Guvernului transmis prin vocea lui Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor.

Cota unica este generatoare de productivitate si promoveaza clasa de mijoc, iar introducerea impozitarii progresive ar fi un pas inapoi fata de acum sapte ani si ar spori evaziunea fiscala, spun oamenii de afaceri consultati de Wall-Street.

Citeste Impozitarea progresiva sperie oamenii de afaceri: Un atac la clasa de mijloc!


3. Impozitul minim, eliminat. Cota unica mentinuta la 16%

3. Impozitul minim, eliminat. Cota unica mentinuta la 16%Impozitul minim va fi eliminat incepand cu aceasta toamna, iar cota unica va fi mentinuta la 16%, a declarat premierul Emil Boc.

Se elimina impozitul minim incepand cu aceasta toamna", a declarat Boc, la evenimentul de lansare a Cartei albe a IMM-urilor din Romania 2010. Primul-ministru a precizat ca impozitul minim si-a produs efectele scontate

Boc a mai spus ca Executivul va mentine cota unica la nivelul de 16%, deoarece experientele anterioare au aratat ca impozitarea progresiva nu aduce mai multe venituri la bugetul de stat.

2. Acuzatii de manipulare la Banca Transilvania

2. Acuzatii de manipulare la Banca TransilvaniaPresedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si directorul sucursalei din Romania a bancii cipriote Bank of Cyprus au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sub acuzatia de manipularea pietei de capital, alaturi de mai multe persoane implicate.

Chiar daca prezumtia de nevinovatie ramane valabila pentru toti invinuitii, pana la proba contrarie, piata va resimti efectele primului caz de acest gen din Romania, la nivel de credibilitate si incredere.

Acuzatia de manipulare a pietei de capital: O lovitura puternica in imagine si credibilitate?

1. Asigurarea locuintelor - obligatorie

1. Asigurarea locuintelor - obligatoriePool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a inceput de la 15 iulie emiterea de polite de asigurare obligatorie a locuintelor.

Dupa mai multe amanari de incepere a emiterii politelor de asigurare obligatorie a locuintelor, membrii PAID vor incepe sa subscrie polite PAD (polita obligatorie emisa de PAID n.r.) incepand cu data de 15 iulie 2010.

Incepere asigurarii prin PAID vine intr-un moment in care Romania se confunta cu inundatii severe in zonele rurale.