10. Fara puncte de loialitate la plata facturii Vodafone

10. Fara puncte de loialitate la plata facturii VodafoneIncepand de la 1 august, punctele de loialitate acumulate nu mai pot fi folosite pentru plata facturii Vodafone, in schimb pot fi utilizate pentru achizitionarea de telefoane si accesorii la preturi speciale, pachete cu minute in retea sau nationale, a anuntat al doilea operator de telefonie mobila din Romania.

In cazul in care un utilizator a acumulat 100 de puncte de loialitate le poate utiliza pentru achizitionarea a 100 de minute in retea, in locul unei reduceri de 1 euro la factura Vodafone.

9. Amenzi de mii de lei pentru marii retaileri

9. Amenzi de mii de lei pentru marii retaileriAutoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat luna trecuta magazinele a noua mari retaileri bucuresteni, unde au descoperit neconcordante intre gramajele inscrise pe ambajele produselor si cele reale. Amenzile aplicate se ridica la aproape 44.000 de lei (circa 10.000 euro).

Autoritatea a desfasurat, impreuna cu Directia Regionala de Metrologie Legala Bucuresti, 20 de actiuni de control la magazinele apartinand lanturilor Real Hipermarket, Kaufland, Mega Image, Billa, G’Market (Gima), Rewe, Cora, Auchan si Carrefour.

8. Preturile apartamentelor s-au topit si in iulie

8. Preturile apartamentelor s-au topit si in iuliePreturile locuintelor au continuat sa scada si in luna iulie, cel mai afectat fiind orasul Brasov, in timp ce la nivel national scaderea a fost de 1% in ultimele 30 de zile.

In Bucuresti, preturile apartamentelor au coborat cu 2,4% in ultima luna, pana la valoarea medie de 1.245 euro/mp util. Tendinta de scadere a fost resimtita atat la nivelul apartamentelor vechi, cat si la nivelul celor noi, chiar daca ritmul de scadere a fost diferit. In timp ce pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi a scazut cu 0,9%, pretul solicitat pentru apartamentele vechi a scazut cu 2,8%

7. Bancile cer modificarea ordonantei privind creditele populatiei

7. Bancile cer modificarea ordonantei privind creditele populatieiBancile au solicitat la intalnirile cu delegatiile Fondului Monetar International si a Comisiei Europene sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice Ordonanta de Urgenta privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.



6. Bergenbier pune lacatul pe fabrica de la Blaj

6. Bergenbier pune lacatul pe fabrica de la BlajPe fondul scaderii cererii pe piata locala a berii, compania a decis in luna octombrie 2009 sa intrerupa temporar activitatea fabricii de bere din Blaj, cei 172 angajati intrand in somaj tehnic. Activitatea urma sa fie suspendata pana in luna martie a acestui an, anuntau la momentul respectiv reprezentantii Bergenbier.

Cu toate acestea, producatorul a precizat ca va demara consultarile cu sindicatele cu privire la intentia companiei de a-si concentra intreaga activitate de productie de bere la fabrica din Ploiesti. Decizia va afecta 172 de angajati.

5. Cum a evoluat Petrom in primul semestru

5. Cum a evoluat Petrom in primul semestruCompania petroliera Petrom a raportat, in primele sase luni ale anului, afaceri in crestere cu 14%, pana la 8,3 miliarde de lei, si un profit mai mare de 4,6 de ori fata de perioada similara din 2009, de 1,5 miliarde de lei.

In primul semestru, compania a obtinut un profit net dupa interesele minoritarilor de 1,5 miliarde de lei, de 4,4 ori mai mare comparative cu perioada anterioare din 2009. Nivelul EBIT s-a ridicat de trei ori peste peste cel raportat in intervalul ianuarie-iunie 2009, pana la 1,6 miliarde de lei.

Cititi aici o analiza a celor mai importante momente din evolutia Petrom in primul semestru

4. Previziuni sumbre de la seful BCR

4. Previziuni sumbre de la seful BCRUn nou val de credite neperformante va aparea in toamna, dupa ce romanii se vor intoarce din vacante si isi vor da seama ca trebuie sa ajusteze puternic cheltuielile. Seful Bancii Comerciale Romane, Dominic Bruynseels, se asteapta la o inrautatire a situatiei creditelor neperformante pana la finalul acestui an si considera ca banca centrala nu trebuie sa relaxeze sub nicio forma normele de provizionare.

BCR este mai ingrijorata, insa, de calitatea creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii, estimand ca va proviziona si mai mult pe acest segment in a doua jumatate a acestui an.

3. Basescu: Bancile tipa acum si ne dau lectii

3. Basescu: Bancile tipa acum si ne dau lectiiTraian Basescu a atacat dur sistemul bancar local sustinand ca in perioada 2007-2008 s-a inregistrat o crestere economica "bolnava", stimulata si de bancile "care acum tipa si ne dau lectii" si care arata o "obraznicie a celor care au dezechilibrat bugetul Romaniei".

De asemenea, el a adaugat ca bancile se derobeaza de orice raspundere pentru situatia in care au adus Romania.



2. Dobanda cheie ramane la 6,25%

2. Dobanda cheie ramane la 6,25%Banca centrala a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25%, analistii anticipand corect decizia BNR.

Ratele rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale sunt obligate sa le pastreze la banca centrala au fost mentinute la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru cele in valuta.

1. FMI pleaca, la fel si peste 70.000 de bugetari

1. FMI pleaca, la fel si peste 70.000 de bugetariGuvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa concedieze 74.000 de bugetari pana la finele acestui an, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 de salariati, si sa renunte la minim 15.000 de angajati din sectorul public in 2011, potrivit scrisorii de intentie la acordul stand-by.

Guvernul arata ca este angajat sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB anul viitor si ca impactul masurilor adoptate in 2010, precum si restrictionarea cheltuielilor vor fi suficiente pentru asigurarea atingerii tintei.

Pe de alta parte, redresarea economiei romanesti in 2010 a fost compromisa de majorarea cotei TVA, iar scaderea va fie de 1,9% din Produsul Intern Brut, potrivit celei mai "bune" estimari a Fondului Monetar International.