10. Fara zile noi de concediu neplatit

10. Fara zile noi de concediu neplatitGuvernul nu a discutat despre eventualitatea introducerii unor noi zile de concediu neplatit in sectorul public si nici nu intentioneaza sa apeleze la aceasta masura.

Parlamentari PSD au sustinut recent ca Executivul pregateste un nou concediu fara plata pentru bugetari pentru cinci zile, "solutia preferata inlaturarii din sistemul public a clientelei politice pe care ar fi instalat-o PDL".

Surse oficiale au declarat, in luna iulie, ca Guvernul nu va mai introduce in 2010 zile de concediu neplatit in sectorul public, dupa sistemul aplicat in 2009, considerand ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor este suficienta pentru a diminua cheltuielile de personal la nivelul convenit cu Fondul Monetar International.

9. Bancile prefera judecata decat sa dea dobanzi la creditele vechi ca la cele noi

9. Bancile prefera judecata decat sa dea dobanzi la creditele vechi ca la cele noiBancile prefera sa mearga in instanta decat sa ofere dobanzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la imprumuturile noi pentru ca anticipeaza un numar relativ mic de clienti care se vor adresa justitiei, a declarat presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu.

Potrivit lui Chiritoiu, bancile mizeaza pe faptul ca Romania nu are un sistem de drept anglo-saxon in care o decizie in favoarea clientilor sa devina izvor de drept, iar la o practica unitara se poate ajunge in cativa ani dupa ce procesele sunt solutionate la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, bancile nu vor fi obligate sa aplice conditiile castigate de un client in instanta pentru restul clientilor cu care se afla sau nu in judecata.

8. Diverta Magheru se inchide

8. Diverta Magheru se inchideDiverta inchide magazinul situat pe bulevardul Magheru din Bucuresti, ultima zi de vanzare a actualei locatii fiind 26 septembrie 2010.

Potrivit companiei, 2010 este un an de eficientizare pentru Diverta, cel mai mare lant de magazine de carte din tara. Vanzarile si traficul au scazut, iar procedura de reorganizare presupune inchiderea magazinelor care nu se afla pe profit.

De la inceputul anului s-au inchis opt magazine, astfel ca, in prezent, Diverta opereaza 54 de unitati, iar pana la sfarsitul anului va ajunge la 50 de unitati, adica la o suprafata totala de retail de 18.000 mp. Urmeaza sa se faca public un plan de relocari si deschideri de noi magazine.

7. Romania, in topul tarilor cu cele mai ridicate sarcini fiscale

7. Romania, in topul tarilor cu cele mai ridicate sarcini fiscaleRetinerile suportate de angajat si angajator, respectiv contributii sociale si impozite, reprezentau anul trecut 43% din costul cu forta de munca, in urcare de la circa 41,5% in 2008, Romania fiind printre statele UE cu cele mai ridicate sarcini fiscale, alaturi de Slovenia si Suedia.

Sarcina fiscala asupra costului fortei de munca se situa anul trecut sub nivelul din 2003, de aproape 43,5%.

La nivel european, sarcina fiscala asupra costului fortei de munca era, in 2008, sub 30% in Malta, Irlanda, Luxemburg si Marea Britanie, depasea 45% in Franta, Germania si Ungaria si ajungea la 50% in Belgia.

6. Cat de scump este traiul in Bucuresti

6. Cat de scump este traiul in BucurestiBucurestiul se plaseaza pe locul 69 din 73 de orase incluse intr-un clasament dupa nivelul preturilor, primele pozitii fiind ocupate de New York, Geneva si Oslo, potrivit unui studiu al UBS.

Daca din calculul preturilor sunt excluse chiriile, Bucurestiul ocupa antepenultimul loc in clasament, primele pozitii fiind ocupate de Oslo, Zurich si Geneva. Pe ultimele locuri se plaseaza Mumbai si Manila.

5. Rata somajului continua sa scada

5. Rata somajului continua sa scadaRata somajului a scazut, in august, la 7,39%, de la 7,43% in luna anterioara, numarul total de someri ajungand la 675.790 de persoane, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Cele mai mari rate ale somajului au fost inregistrate in judetele Mehedinti (12,31%), Teleorman (11,86%), Vaslui (11,64%), Covasna (11,19%), Gorj (10,89%), Ialomita (10,58%), Dolj (10,41%), Alba (10,29%), Prahova (10,27%), Hunedoara (10,17%), Galati (10,17%), Valcea (9,59%), Buzau (9,53%), Caras Severin (9,39%), Neamt (9,01%), Giurgiu (8,87%), Harghita (8,74%), Dambovita (8,70%), Bacau (8,56%), Calarasi (8,45%), Mures (8,30%), Braila (8,18%), Salaj (8,11%), Olt (7,73%), Arges (7,71%), Suceava (7,70%), Vrancea (7,67%), Brasov (7,60%).

4. Renault investeste 450 mil. euro in Centrul Tehnic de Incercari de la Titu

4. Renault investeste 450 mil. euro in Centrul Tehnic de Incercari de la TituCentrul Tehnic de Incercari de la Titu are in prezent finalizati 10 km de pista din cei 32 de km ce vor fi gata in vara 2011.

Primele incercari pe piste sunt prevazute pentru luna octombrie 2010, pentru modele MO (low-cost, Dacia si Renault). Viteza maxima ce poate fi atinsa la Titu este de 150 km/h.

In prezent, Renault a investit 166 de milioane de euro, din cele circa 450 de milioane de euro - valoarea totala a proiectului.

3. Vantu, eliberat

3. Vantu, eliberatSorin Ovidiu Vantu, Octavian Turcan si Alex Stoian au fost eliberati, conform unei decizii definitive a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti.

Cei trei vor fi cercetati in stare de libertate. Din trei judecatori care au luat aceasta decizie, doi au votat pentru admiterea recursului si unul impotriva.

2. Tranzactia anului in retailul electroIT romanesc

2. Tranzactia anului in retailul electroIT romanescAsesoft, companie care activeaza in domeniul distributiei IT&C in Romania, a preluat controlul retailerului Flanco, iar bancile creditoare ING, UniCredit Tiriac Bank si BRD vor primi de la cumparator suma de 10 milioane de euro in urmatoarele 6 luni.

Noii actionari majoritari ai Flanco vor asigura in perioada imediat urmatoare o infuzie de capital de 4 milioane euro, necesara accelerarii dezvoltarii business-ului, iar bancile vor primi in decurs de maximum 6 luni suma de 10 milioane euro, mentionata in planul de reorganizare.

Tranzactia anuntata reprezinta, de altfel, o continuare a relatiei dezvoltate de catre retailerul de produse electronice, electrocasnice si IT&C cu firma de distributie cu afaceri estimate la 140 milioane euro anul acesta.

1. Strategia fiscala pe urmatorii 3 ani

1. Strategia fiscala pe urmatorii 3 aniGuvernul estimeaza ca economia va creste cu 1,5% in 2011, dupa doi ani de recesiune, avans care ar urma sa urce la 3,9% in 2012 si si 4,5% in 2013.

Motorul cresterii pentru anii 2012 si 2013 va fi cererea interna, din care formarea bruta de capital fix va inregistra dinamici superioare celor ale consumului final. La aceasta estimare s-a avut in vedere cresterea resurselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii fin bugetul de stat a investitiilor eligibile.

Cresterile salariale vor fi conditionate de reducerea numarului de salariati si raportate la evolutia indicatorilor economici si sociali, iar ministrilor si altor demnitari le va fi interzis sa mai acorde deduceri sau noi sporuri fara ca legea sa prevada o autorizatie speciala in acest sens.