10. Ce planuri are patronul Blue Air pentru Adunatii Copaceni

10. Ce planuri are patronul Blue Air pentru Adunatii CopaceniOmul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul liniei aeriene low-cost Blue Air, are planuri mari pentru localitatea Adunatii Copaceni, unde se gaseste si ferma pomicola “La Mosie”. In urmatorii 2 ani in zona vor aparea un hotel si un aeroport, proiect in valoare de peste 200 mil. euro.

Aflat in plin proces de restructurare a companiei aeriene Blue Air, Nelu Iordache (foto) nu abandoneaza insa celelalte proiecte de dezvoltare.

Astfel, omul de afaceri care detine la Adunatii Copaceni, pe o suprafata de 130 de hectare, ferma pomicola “La Mosie” intentioneaza sa dezvolte in aceasta zona doua proiecte ce totalizeaza o investitie de peste 200 mil. euro.

Citeste mai multe detalii aici

9. Proprietarii de hoteluri au ajuns la fundul sacului

9. Proprietarii de hoteluri au ajuns la fundul saculuiDupa mai bine de doi ani de criza in industria hoteliera, tot mai multi proprietari de hoteluri sau pensiuni isi scot unitatile la vanzare in speranta ca vor gasi cumparatori dispusi sa plateasca suma ceruta. Fie ca nu isi mai pot plati creditele luate sau, pur si simplu, banii incasati nu acopera cheltuielie operationale, hotelierii au renuntat sa mai vanda doar camere, ci intreg hotelul.

In primele sase luni ale anului, numarul de hoteluri si pensiuni scoase la vanzare a crescut cu 60% fata de perioada similara a lui 2009, pana la 344 de unitati, potrivit unui raport realizat de portalul imobiliar, imobiliare.ro.

8. OTC-ul Depozitarului Central: Mecanism util sau lovitura pentru Bursa?

8. OTC-ul Depozitarului Central: Mecanism util sau lovitura pentru Bursa?Administratorii Depozitarului Central au aprobat lansarea sistemului extrabursier de tranzactionare OTC (Over The Counter) pentru actiunile tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti. Este acest proiect un pas in dezvoltarea pietei de capital romanesti sau va lovi bursa chiar in lichiditate, un capitol unde nu sta deloc bine?

Sistemul OTC aprobat de Consiliul de Administratie al Depozitarului Central vizeaza managementul riscului privind conturile globale si activitatea de market-maker.

Tranzactiile OTC sunt negociate direct intre cumparator si vanzator, fara insa ca pretul sa fie public, iar transferul de proprietate se realizeaza direct prin intermediul Depozitarului Central.

7. Basescu: Romania a depasit varful crizei economice

7. Basescu: Romania a depasit varful crizei economicePresedintele Traian Basescu a declarat, in Parlament, ca Romania a depasit varful crizei economice, dar nu si pe cel al crizei sociale, ca e un "optimism prudent" in privinta relansarii economice si ca pentru 2011 e prognozata o crestere economica de 2% din PIB.

Datele statistice arata incurajator. In primul rand, putem spune ca am depasit varful crizei economice, dar nu si pe cel al crizei sociale. Incet, incet, economia noastra iese din recesiune, productia industriala e deja in crestere de cateva luni. Putem vorbi despre un optimism prudent atunci cand ne gandim la relansarea economica", a declarat Basescu.

Citeste aici cele mai importante declaratii ale presedintelui

6. Violente la mitingul din Capitala

6. Violente la mitingul din CapitalaAproximativ 10.000 de sindicalisti ai CNSLR-Fratia au participat miercuri la protestul din Capitala, la care oamenii au ajuns cu peste o suta de autocare si 50 de microbuze.

Sindicalistii au avut pancarte pe care scrie "Base-hiena si diabolicul Boc, recomandari: luati furadan", "Cseke Attila, groparul sistemului sanitar romanesc" - in romana si maghiara, "Du-te Basescu dupa Ceausescu", 'Bun venit in sistemul ticalosit, ei cu lovelele, noi cu foamea", "Trandafiri votati, trandafiri mancati".

Aflati in Piata Victoriei, protestatarii au recurs la violente pentru a intra in sediul Guvernului. Acestia au fost opriti de jandarmi, care au recurs la folosirea gazelor lacrimogene.

5. Comertul cu ridicata si distributie, sectorul cu cele mai multe falimente

5. Comertul cu ridicata si distributie, sectorul cu cele mai multe falimenteCea mai problematica industrie din economia romaneasca este cea a comertului cu ridicata si distributie, sector in care s-au contorizat 2.256 de cazuri de companii care se afla in diverse stadii ale procedurii de insolventa (generic numite de Coface ca fiind falimente).

Distributia continua sa fie un domeniu foarte afectat de criza economica, astfel ca pe fondul scaderii considerabile a cererii si avand in vedere marjele comerciale foarte mici, micii distribuitori reusesc cu greu sa supravietuiasca.

Citeste Top 10 sectoare din economie cu cele mai multe falimente

4. Orange a lansat iPhone 4 in Romania

4. Orange a lansat iPhone 4 in RomaniaOrange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila pe piata locala, comercializeaza terminalul iPhone 4, lansat de Apple, incepand de la pretul de 169 de euro.

elefonul, care are o versiune de 16 GB si una de 32 GB, este vandut cu abonamentele Pantera 29 si Pantera 49 incheiate pentru o perioada de unu sau doi ani.

Cea mai mic pret pentru iPhone este pentru versiunea de 16 GB, acesta costand 169 de euro in cadrul abonamentului Pantera 49 incheiat pe doi ani, utilizatorii platind 49 de euro pentru serviciile de telefonie in fiecare luna.

3. Cea mai asteptata fuziune din serviciile medicale: CMU preia actiuni la Euroclinic

3. Cea mai asteptata fuziune din serviciile medicale: CMU preia actiuni la EuroclinicLa capatul a sase luni de negocieri intense si dupa semnarea a trei-patru mii de documente, fondatorul Centrului Medical Unirea (CMU) anunta preluarea Euroclinic prin cumpararea actiunilor detinute de asiguratorul olandez Eureko. Ce i-a determinat pe olandezi sa vanda un business in plin avant pe o piata a serviciilor medicale private in crestere cu 30% si ce urmeaza pentru CMU dupa integrarea Euroclinic?

Oficialii CMU si-au exprimat interesul pentru preluarea Euroclinic inca de vara aceasta, cand au aparut primele informatii cu privire la o posibila vanzare a unui pachet de actiuni al retelei de clinici medicale.

Citeste Povestea celui mai tare deal din cea mai dinamica industrie

2. Contractia economiei, mai dura decat s-a estimat

2. Contractia economiei, mai dura decat s-a estimatDeficitul bugetar ridicat pe care il inregistreaza Romania va fi greu de finantat in urmatoarea perioada daca Romania nu va avea o imagine credibila pe pietele externe, insa credibilitatea este strans legata de datoria publica, care in ultima perioada a crescut intr-un ritm accelerat, avertizeaza economistii de la Banca Nationala a Romaniei.

Mai mult, contractia economiei din acest an ar putea fi si mai puternica decat se estimeaza in prezent, iar sansele ca in 2011 sa existe crestere economica reala sunt tot mai mici.

FMI a aprobat revizuirea acordului cu Romania

FMI a aprobat revizuirea acordului cu RomaniaBoard-ul FMI a aprobat a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va elibera cea de-a sasea transa din imprumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.

"A existat suport din partea tuturor membrilor si s-a votat in unanimitate acordarea celei de-a sasea transe. Ramane problema arieratelor, deja o problema structurala, unde trebuie neaparat facut ceva. Desigur, au fost facute foarte multe lucruri in Romania, masuri pe care alte state nu le-au adoptat", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, pentru Mediafax.

El a precizat ca o noua misiune a FMI va veni la Bucuresti pe 20 octombrie pentru urmatoarea evaluare a acordului stand-by.