10. Noul director al Bursei a preluat oficial mandatul

10. Noul director al Bursei a preluat oficial mandatulDecizia de numire a lui Valentin Ionescu (foto), 38 de ani, ca director general al Bursei de Valori Bucuresti a creat euforie. Cu o cariera cladita in Romania si pe pietele din regiune, noul director al BVB a aterizat intr-o piata suferinda. Mandatul sau care a inceput luni, 27 septembrie, poarta povara asteptarilor uriase de la toti jucatorii, iar misiunea principala este sa resusciteze Bursa, sa o vindece si sa ii dea avant.

Citeste un dublu interviu cu Valentin Ionescu si Stere Farmache: Garda veche si garda noua de la Bursa

9. Care sunt cei mai bogati romani

9. Care sunt cei mai bogati romaniAnul acesta, miliardarii Romaniei au o avere totala de 28,2 miliarde euro (24,3% din PIB), in scadere cu 1,77% fata de anul trecut. Afla cum arata clasamentul celor mai bogati romani, conform Topului Forbes Romania 500 miliardari.

Omul de afaceri Dinu Patriciu continua sa conduca Topul Forbes al celor mai bogati romani, averea sa fiind estimata la 2,3 mld. euro. Anul trecut averea omului de afaceri era estimata la 2,2 mld. euro.

Dinu Patriciu, in varsta de 59 de ani, si-a vandut anul trecut cota de 25% care ii mai ramasese din Rompetrol companiei Kazmunaigaz din Kazahstan, care achizitionase initial 75% din Rompetrol in 2007.

8. Cui mai vor bancherii sa dea credite

8. Cui mai vor bancherii sa dea crediteBancherii sunt mult mai atenti acum cand analizeaza potentialii clienti de retail, dupa ce creditele acordate in trecut mult prea usor, chiar si cu buletinul, s-au transformat astazi in pierderi. Managerii de retail din banci sustin ca pentru ei este esential ca viitorul client sa incaseze venituri certe, iar locul de munca sa fie unul stabil.

Orice persoana care obtinea anumite venituri putea obtine in trecut un credit de la banci destul de usor. Astazi, lucrurile s-au schimbat, iar bancherii, desi ar vrea sa dea credite, analizeaza foarte detaliat situatia potentialilor clienti. Wall-Street a discutat cu bancheri din retail pentru a afla cum arata profilul clientului eligibil pentru imprumuturi.

7. Un nou ministru de interne

7. Un nou ministru de internePresedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire in functia de ministru al Administratiei si Internelor a liderului grupului PDL din Senat, Traian Igas, in urma demisiei lui Vasile Blaga.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, seful statului a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor si se constata vacanta functiei.



6. Popoviciu pluseaza cu 20 mil. euro la Oradea

6. Popoviciu pluseaza cu 20 mil. euro la OradeaFirma Shopping Center Holding, controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care a preluat centrul comercial Tiago Mall Oradea, aflat in faliment, pentru suma de 30,5 milioane de euro plus TVA, va investi inca 20 milioane de euro pentru a deschide mall-ul in primavara anului viitor, sub denumirea de Oradea Shopping City.

Centrul comercial Tiago Mall a fost vandut in luna iunie in cadrul unei licitatii tip olandez pentru suma de 30,5 milioane de euro plus TVA, reprezentand 85% din valoarea de evaluare, catre societatea Shopping Center Holding. Banii au fost virati la jumatatea lunii august si au provenit dintr-un credit obtinut de la UniCredit Tiriac Bank, principalul creditor al mall-ului.

5. La Fantana a cumparat Rokor Ecostyle, o afacere evaluata la 4,35 mil. euro

5. La Fantana a cumparat Rokor Ecostyle, o afacere evaluata la 4,35 mil. euroLa Fantana, cel mai important jucator pe segmentul distributiei si imbutelierii de apa naturala consumata prin intermediul watercoolerelor, achizitioneaza Rokor Ecostyle, mutare prin care ajunge la o cota de piata de peste 80% pe segmentul purificatoarelor.

In urma acestei tranzactii, Rokor Ecostyle isi pastreaza personalitatea juridica si marca si va continua sa opereze pe piata din Romania ca divizie dedicata segmentului sistemelor de purificare a apei a grupului La Fantana.

Contact de Wall-Street, Mihai Matyas (foto), directorul general al La Fantana, a declarat ca negocierile au inceput in urma cu 4 luni, fiind finalizate pe 27 septembrie.

4. FMI a virat a sasea transa din imprumut

4. FMI a virat a sasea transa din imprumutBoard-ul FMI a aprobat a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia a eliberat cea de-a sasea transa din imprumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care au fost virati la inceputul saptamanii, in contul Bancii Nationale a Romaniei.

Rezervele valutare de la Banca Nationala a Romaniei au crescut in luna septembrie cu 1,02 miliarde de euro, pana la 32,58 miliarde de euro, dupa ce Romania a primit a sasea transa din imprumutul de la FMI (884 milioane de euro) si a treia transa de la Comisia Europeana (1,15 miliarde euro).

Aceasta este prima crestere a rezervei valutare dupa ce timp de patru luni a scazut


3. Ce taxe platesc firmele de la 1 octombrie

3. Ce taxe platesc firmele de la 1 octombrieGuvernul a decis sa elimine impozitul minim, de la 1 octombrie, a explicat premierul Emil Boc, care a precizat ca, incepand cu luna octombrie, companiile vor plati impozit pe profit dupa regula generala.

"Firmele vor plati de la 1octombrie si pana 31 decembrie 2010 impozit pe profit, iar de la 1 ianuarie 2011 impozitul va fi tintit spre domenii de evaziune fiscala", a precizat la randul sau ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

El a aratat ca a fost mandatat de Guvern ca in termen de o luna sa definitiveze sistemul impozitului forfetar, pentru anul viitor.

2. Statul a redevint actionar la Rompetrol Rafinare

2. Statul a redevint actionar la Rompetrol RafinareActionarii Rompetrol Rafinare (RRC) au aprobat conversia obligatiunilor pe care le detine societatea in actiuni, astfel ca Statul Roman va redeveni actionar in cadrul rafinariei.

Cele 20,65 milioane de obligatiuni care nu au fost rascumparate vor fi transformate in 19,71 miliarde de actiuni. Astfel, Ministerul Finantelor Publice va detine o participatie de 44,69% in cadrul companiei si reintra in actionariat dupa peste 10 ani de la privatizare.

In urma conversiei obligatiunilor in actiuni, capitalul social al RRC se va majora de la 2,1 miliarde lei la 4,41 miliarde lei. Dupa conversie, Rompetrol Group va avea o detinere de 42,49%.

Statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol in afara actelor normative in vigoare, a declarat premierul Emil Boc

1. BNR si prudenta politicii monetare

1. BNR si prudenta politicii monetarePosibilele efecte inflationiste de runda a doua din majorarea TVA de la 19 la 24%, incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala si situatia curenta de pe scena sociala si politica interna impun o politica monetara prudenta, potrivit CA al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Banca centrala a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

CA noteaza ca BNR ramane ingrijorata de posibilitatea manifestarii unor efecte semnificative de runda a doua ale majorarii TVA, desi cresterea ratei anuale a inflatiei a fost marginal inferioara valorii proiectate in cadrul celui mai recent exercitiu de prognoza, reflectand un grad relativ mai redus de transferare a majorarii cotei TVA asupra indicelui preturilor de consum, in conditiile persistentei deficitului de cerere.