10. Sa faci profit e o meserie in sine

10. Sa faci profit e o meserie in sineMugur Isarescu, guvernatorul BNR, afirma ca in Romania se confunda ideea de afacere in sensul economiei de piata cu afacerismul, care are o conotatie puternic peiorativa, pentru ca nu exista constiinta ca a face bani este "o treaba grea, o meserie in sine".

El a aratat ca in mediul de afaceri exista doua confuzii, prima fiind legata de ideea ca este usor sa castigi bani.

Isarescu spus ca a doua confuzie este ca mediul de afaceri poate fi impovarat cu o fiscalitate excesiva. El considera ca este prea mare numarul impozitelor, nu nivelul acestora, exceptie facand contributiile de asigurari sociale.

9. KD Capital Management iese de pe piata locala

9. KD Capital Management iese de pe piata localaKD Capital Management isi va retrage autorizatia de functionare. Probabil ca printre motive se numara si scaderea dramatica a rulajelor pe bursa, dar poate fi vorba si de o strategie regionala a grupului.

"A fost decizia actionarilor, iar eu nu sunt imputernicita sa dau mai multe detalii", a declarat Maria Marinescu, director executiv si presedinte al Consiliului de Administratie al SSIF-ului.

La sfarsitul lunii aprilie, vanzarea actiunilor companiei de brokeraj KD Capital Management catre SC Capital Market Services a esuat, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a respins aceasta tranzactie.


8. Allegro a cumparat Gecad ePayment

8. Allegro a cumparat Gecad ePaymentUn pachet majoritar de actiuni al companiei Gecad ePayment International SA, lider in furnizarea de solutii eCommerce integrate pe piata romaneasca, a fost achizitionat de catre grupul Allegro, parte a companiei media internationale Naspers Ltd.

Vezi aici care este motivul pentru care Georgescu a ales sa vanda o participatie de 83% din actiuni.

7. Blue Air a obtinut suspendarea procedurii de insolventa

7. Blue Air a obtinut suspendarea procedurii de insolventaDupa ce Tribunalul Bucuresti a admis saptamana trecuta o cerere inaintata de Carpatair si Service Excellence Solutions, operatorul aerian Blue Air a anuntat ca executarea hotararii de deschidere a procedurii de insolventa a fost suspendata de catre Curtea de Apel.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost contestata de Blue Air, pe motiv ca nu are datorii catre cele doua firme.

Compania va continua sa opereze zborurile conform orarului si va mentine strategiile si planurile de dezvoltare anuntate.

6. Veniturile medii au crescut cu 9% intr-un an

6. Veniturile medii au crescut cu 9% intr-un anVenitul mediu per angajat a crescut cu 9% in septembrie 2010, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, arata un studiu realizat de PayLogic, companie specializata in oferirea de servicii profesionale de externalizare a salariilor si administrare de personal.

Cresterea veniturilor s-a facut nu neaparat prin marirea salariilor, cat prin "conectarea" acestora la performantele companiilor si eficienta angajatilor.

De asemenea, valoarea primelor acordate in perioada septembrie 2009 – septembrie 2010 a crescut cu 48%, in vreme ce fluctuatia de personal s-a redus cu 92%.

5. Garantia de stat pentru tinerii intreprinzatori

5. Garantia de stat pentru tinerii intreprinzatoriGarantiile de stat pentru tinerii intreprinzatori vor fi acordate in limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro in 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un numar estimat de 200 firme in acest an si minim 1.000 firme anul viitor, afirma premierul Emil Boc.

Proiectul de act normativ prevede ca tinerii intreprinzatori in varsta de pana la 35 de ani vor beneficia de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariati, angajati pe durata nedeterminata, si de o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro.

4. Strategia fiscala din Romania

4. Strategia fiscala din RomaniaPlanificarea fiscala in context international, controlul fiscal si relatia cu autoritatile, legea holding-ului, preturile de transfer dar si impozitarea progresiva versus cota unica reprezinta teme de actualitate ale sistemului fiscal din Romania, din perspectiva mediului de afaceri.

Citeste aici opinia consultantilor fiscali cu privire la temele discutate in cadrul seminarului "Tax & Law - efecte si consecinte ale noilor modificari fiscale", organizat de revista Business Review.

3. Basescu vrea sa relanseze privatizarile

3. Basescu vrea sa relanseze privatizarilePresedintele Traian Basescu a declarat, in cadrul consultarilor cu partidele parlamentare de la inceputul saptamanii acesteia, ca sustine relansarea privatizarilor ca o solutie pentru a obtine bani de investitii.

Wall-Street.ro a discutat cu directori de investitii si specialisti din piata de capital pentru a afla cat de oportun este momentul pentru un nou val de privatizari si ce companii pot repune economia romaneasca in linie dreapta odata ce statul va iesi din actionariatul lor.



2. Care este cel mai mare risc pentru leu

2. Care este cel mai mare risc pentru leuMoneda nationala ar putea pierde 2% fata de euro in urmatoarele doua-trei saptamani, inainte ca banca centrala sa intervina pentru a incerca sa evite repetarea declinului de 4,2% inregistrat in ultima parte a lunii iunie, potrivit analistilor londonezi ai Morgan Stanley, Barclays si Societe Generale, citati de Bloomberg.

"Potentiala cadere a guvernului este cel mai mare risc pentru leu. Banca centrala ar interveni sa protejeze moneda daca ar intra sub presiuni semnificative", considera James Lord, analist pentru pietele emergente la Morgan Stanley.

1. Greva finantistilor

1. Greva finantistilorMai mult de 100 de functionari din Ministerul Finantelor Publice au declansat un protest spontan si s-au strans in holul principal de la intrarea in institutie, nemultumiti ca nu au primit sporurile salariale.

Peste 500 de angajati de la administratiile financiare de sector au venit, joi dimineata, la Ministerul Finantelor, pentru a se solidariza cu colegii lor care protesteaza de aproape 24 de ore in sediul institutiei, zona in care acestia stau fiind delimitata printr-un cordon de garduri.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, le-a spus angajatilor care protesteaza in institutie, dupa discutiile cu liderii sindicali, ca stimulentele pe august si septembrie vor fi deblocate, dupa ce o comisie formata din sindicalisti si reprezentanti ai MFP va analiza modul de acordare.