10. Calin Tatomir, inlocuit la conducerea Microsoft Romania de un expat

10. Calin Tatomir, inlocuit la conducerea Microsoft Romania de un expatCalin Tatomir (foto), general manager Microsoft Romania, se va intoarce in antreprenoriat dupa si-a anuntat demisia din companie, la doi ani de la preluarea functiei in cadrul reprezentantei locale a producatorului american de software.

La conducerea filialei locale a Microsoft a fost numit polonezul Ronald Binkofski, acesta fiind primul expat numit de americani la conducerea sucursalei din Romania de la lansarea acesteia in 1996.

Din 1996, de la deschiderea sucursalei locale a Microsoft si pana in urma cu doi ani, compania a fost condusa de Silviu Hotaran, cel care in prezent ofera consultanta de management, fiind training leader in cadrul companiei Gustav Kaser Trainining International (GKTI).

9. Nu vom avea SIAB nici anul viitor

9. Nu vom avea SIAB nici anul viitorSalonul Auto International Bucuresti (SIAB) nu va avea loc nici in 2011, dupa ce a fost anulata si editia din 2009, din cauza absentei fondurilor necesare.

Ultimul SIAB a avut loc in anul 2007, in luna octombrie, intr-o locatie amenajata in apropierea Aeroportului Otopeni.

Seful Porsche Romania, importatorul marcilor grupului Volkswagen, a precizat ca a decis impreuna cu reprezentantii companiei germane sa nu participe la eventuale saloane auto pe plan local in 2011, din considerente financiare.

8. Observatorul preturilor, introdus din 2011

8. Observatorul preturilor, introdus din 2011Observatorul preturilor va fi finantat cu doua milioane euro si va fi introdus anul viitor, a anuntat Ministerul Economiei.

Mecanismul observatorului este, practic, unul de colectare de informatii din piata: de doua ori pe luna, in zilele de 5 si 20, retailerii trimit tabelele cu preturile la produsele urmarite, iar departamentul Observatorul le centralizeaza si mai apoi le posteaza pe un portal de internet integrat in site-ul Ministerului Comertului.

Prin aceasta masura sunt vizate preturile produselor comercializate in supermarketuri, hipermarketuri, piete si ceilalti retaileri, iar Ministerul Economiei intentioneaza sa extinda monitorizarea si in cazul serviciilor.

Cititi si Observatorul preturilor: Cum este in Grecia si cum va functiona in Romania

7. Declin abrupt pentru piata de M&A la 9 luni

7. Declin abrupt pentru piata de M&A la 9 luniPiata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) la noua luni a inregistrat o scadere puternica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si prezinta o tendinta continua de declin de la trimestru la trimestru, potrivit unui raport de piata realizat de Capital Partners.

Astfel, volum total de tranzactii incheiate in primele noua luni se ridica la 250 milioane euro, in scadere cu 64% fata de perioada similara din 2009. In termeni de numar de tranzactii, s-au inregistrat 52, in crestere nesemnificativa fata de 2009, cand au fost 51. Prin urmare, valoarea medie a tranzactiilor s-a prabusit, de la 13,6 milioane euro in 2009, la numai 4,8 milioane euro anul acesta.

6. Romgaz, pe piata spot de la Sibex?

6. Romgaz, pe piata spot de la Sibex?Presedintrele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta, crede ca Romgaz se va lista pe piata spot de la Sibex, chiar daca hotararea de Guvern mentioneaza cotarea companiei la Bursa din Bucuresti.

Ancuta isi doreste o listrarea dubla a Romgaz la Sibiu si Varsovia, pentru a atrage astfel atentia investitorilor din ambele tari.

Urmand modelul poloniei listarea unui gigant economic romanesc ar putea aduce un val de investitori noi in piata.

5. Bancherii dau startul executarilor silite in 2011

5. Bancherii dau startul executarilor silite in 2011Numarul caselor si apartamentelor preluate de catre banci va urca la cateva mii in viitorul apropiat, mai exact in 2011, sustin consultantii companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cateva sute de proprietati, majoritatea rezidentiale, au ajuns in posesia bancilor si a institutiilor finantatoare, dupa ce vanzarea directa in perioada de executare silita a esuat. Bancherii nu sunt incantati de aceasta situatie, dar unii dintre ei nu se asteapta la o situatie alarmanta.

Insa, intrarea pietei intr-un blocaj este foarte probabila daca bancile vor scoate la vanzare, deodata, mii de locuinte.

4. Romanii sunt cei mai pesimisti est-europeni

4. Romanii sunt cei mai pesimisti est-europeniDaca in septembrie 2008 Romania avea cel mai ridicat indice al increderii consumatorilor din sapte state analizate, pana in august 2010 situatia s-a rasturnat, reiese dintr-un grafic realizat de expertii institutiei financiare de la Washington.

Celelate tari incluse in acest sondaj sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania.

Romania a inregistrat cea mai severa scadere a increderii consumatorilor si este singurul stat dintre cele analizate in care a disparut optimismul. Pe de alta parte, indicele are scaderi usoare in Polonia si Bulgaria, a stagnat pentru Lituania si s-a imbunatatit in Estonia, Ungaria si Letonia.

3. Creditele neperformante, o bomba cu ceas

3. Creditele neperformante, o bomba cu ceasRomania este pe locul al treilea in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est dupa ponderea creditelor neperformante in sold, iar fenomenul nu da semne ca a ajuns la varf.

Potrivit unei analize a Capital Economics, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc, de 17,5% din sold, este depasit numai de cele din Lituania (19,2%) si Letonia (17,9%).

Sistemul bancar din Romania este in "zona fierbinte" si in ceea ce priveste nivelul creditarii in valuta, de 62,1% din sold, situatie similara cu cea din Ungaria (63,6%).

2. Romania, in fata unui nou examen cu FMI

2. Romania, in fata unui nou examen cu FMIJeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, a discutat cu presedintele Basescu despre problema votului din Parlament prin care a fost redusa TVA la alimentele de baza, iar pensiile sub 2.000 lei vor fi neimpozitate. La randul sau, premierul Emil Boc i-a asigurat pe reprezentantii FMI ca situatia generata de proiectele adoptate de catre deputati, privind TVA de 5% pentru alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei, va fi rezolvata rapid.

Totodata, discutiile dintre reprezentantii ministerelor Economiei si Finantelor si cei ai Fondului Monetar International au vizat, printre altele, initierea proceselor de privatizare la Oltchim (OLT) si Cuprumin, alaturi de alte proiecte de vanzare de actiuni la companii din sectorul energetic.

Pe de alta parte, Franks a declarat ca sunt intarzieri in ceeea ce priveste legea salarizarii unitare si cea a pensiilor, dar a aratat ca spera ca acestea sa fie recuperate. Acesta a sustinut ca stie ca au fost facute presiuni privind majorarea salariului minim si ca acest lucru ar putea fi un avantaj, dar ca trebuie facuta o evaluare pentru a vedea cu exactitate ce inseamna o eventuala majorare, intrucat aceasta ar putea avea efecte daunatoare pentru economie.

1. TVA de 5% la alimente. Pensiile mici, neimpozitate

1. TVA de 5% la alimente. Pensiile mici, neimpozitatePlenul Camerei Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care TVA se reduce de la 24% la 5% pentru paine, carne, lapte, ulei si zahar, si o initiativa legislativa de modificare a Codului Fiscal prin care pensiile de sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Legile urmeaza sa fie transmise presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.

Cele doua masuri nu sunt potrivite pentru contextul economic actual si vor afecta pana la urma tot populatia, considera analistii economici.

“Daca aceste proiecte legislative ar intra in vigoare, ar insemna ca facem un pas mare spre marginea prapastiei”, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.