Locul 10 Belgia

In functie de gradul de dezvoltare al pietei financiare, Belgia a urcat de pe locul 13 in 2009 pe pozitia 10 in indicele general realizat de Forumul Economic Mondial, cu un scor de 4,65.

Din punctul de vedere al mediului institutional, tara se afla pe locul 13, iar la climatul de business se pozitioneaza pe 11, cu un punctaj de 5,54. In functie de stabilitatea economica, Belgia a obtinut un punctaj de 4,83 si este pe pozitia 19.

Statul se pozitioneaza pe al treilea loc dupa accesul financiar, dupa ce a obtinut un punctaj de 5,07. Dupa cota de piata a IPO-urilor, Belgia se afla pe locul 23, iar in functie de activitatea de fuziuni si achizitii (M&A), pe pozitia 19.

Raportul Dezvoltare financiara 2010 defineste dezvoltarea financiara in functie de factori, politici si institutii care realizeaza intermediere financiara si de piete eficienta, precum si dupa accesul serviciilor financiare si de capital.

Locul 9 Japonia

Japonia s-a mentinut pe locul 9 in topul celor mai dezvoltate piete financiare din lume, avand un punctaj de 4,67.

In functie de mediul de afaceri, Japonia se afla pe locul 20, cu un scor de 5,13, in timp ce privind climatul institutional se pozitioneaza pe 16.

Categoria stabilitatea financiara plaseaza statul nipon pe 33, cu un punctaj de 4,46, fiind trasa in jos de sistemul bancar.

Din punctul de vedere al activitatii de oferte publice initiale pe bursa din Tokyo, statul se plaseaza pe locul 16, in timp ce fuziunile si achizitiile ridica Japonia pana la 4.

Locul 8 Elvetia

Elvetia a coborat un loc fata de raportul privind dezvoltarea financiara din 2009 si se plaseaza, in prezent, pe pozitia 8, cu un scor de 4,71.

Statul se plaseaza pe locul 11 in privinta mediului institutional, iar la cel de afaceri pe cinci.

La stabilitate financiara Elvetia a obtinut un punctaj de 5,64 si se afla pe locul cinci, avand un risc de faliment foarte scazut, fiind plasata pe pozitia a doua.

In functie de IPO-urile de pe piata de capital, tara se plaseaza pe locul 42, in timp ce activitatea de M&A ridica Elvetia pana pe locul 12.

Locul 7 Olanda

Olanda a urcat o pozitie in clasamentul celor mai dezvoltate piete financiare ale luni si se afla in raportul pentru 2010 pe locul 7, cu un punctaj de 4,73.

Statul se afla intre primele 10 pozitii la mediul institutional si cel de afaceri, pe locul noua, respectiv opt.

In pofida primelor categorii unde se afla pe locuri bune, in functie de stabilitatea financiara, Olanda coboara pana pe 31 din cauza conditiilor sistemului bancar.

Daca la capitolul fuziunii si achizitii tara este pe pozitia a saptea, in privinta IPO-urilor Olanda se afla pe locul 40.

Locul 6 Canada

Statul canadian si-a mentinut pozitia fata de anul trecut si a obtinut in clasamentul pentru 2010 un punctaj de 4,98.

Mediul institutional pozitioneaza Canada pe cinci, in timp ce climantul de afacerir plaseaza statul pe locul sapte.

Din punctul de vedere al stabilitatii financiare, Canada ocupa pozitia a 13-a, fiind afectata de cursul valutar.

Ofertele publice initiale de pe piata de capital plaseaza statul canadian pe locul 8, in timp ce activitatea de M&A pe 3.

Locul 5 Australia

Australia a inregistrat cea mai mare scadere dintre primele 10 cele mai dezvoltate piete financiare, de pe 2 in 2009 pe locul 5.

Statul se plaseaza pe pozitia a 18-a in functie de mediul institutional, iar in privinta climantului de business, Australia este pe locul 13.

Australia are datoriile externe reduse si un sistemul bancar solid, insa evolutia cursului valutar o pozitioneaza pe locul 9 la stabilitate financiara.

In functie de serviciile financiare non-bancare, statul se afla pe locul opt, ajutat de activitatea IPO-urilor (pozitia 9) si cea de fuziuni si achizitii (locul 5).

Locul 4 - Singapore

Locul 4 - SingaporeSingapore si-a mentinut locul in cadrul clasamentului, obtinand un punctaj de 5,03 in raportul din 2010.

Statul are cel mai bun climat institutional din lume, in timp ce mediul de business o plaseaza pe a doua pozitie din 57 de tari.

Si la stabilitate financiara Singapore ocupa o pozitie confortanta, aflandu-se pe locul 4, insa riscul de intrare in faliment a tarii o plaseaza pe 21.

Din punctul de vedere al IPO-urilor, statul se afla pe locul 6, in timp ce activitatea de fuziuni si achizitii o pozitioneaza pe 16

Locul 3 Hong Kong

Regiunea administrativa a Republicii Populare Chineze, Hong Kong, a urcat doua pozitii fata de clasamentul de anul trecut, dupa ce a obtinut un punctaj de 5,04.

Dupa mediul institutional, regiunea este pe locul 10, iar in functie de climatul de afaceri se afla pe pozitia a treia.

Hong Kong este a doua cea mai stabila tara din punct de vedere financiar dintre cele 54 analizate de Forumul Economic Mondial.

Ofertele publice initiale lansate pe bursa din Hong Kong pozitioneaza regiunea pe locul 11, in timp ce activitatea de M&A o plaseaza pe pozitia a 14-a.

Locul 2 Regatul Unit

Liderul din 2009 a coborat o pozitie in clasamentul din acest an, dupa ce a obtinut un scor de 5,06.

Regatul Unit se afla pe locul sase din punctul de vedere al mediului institutional, iar in functie de cel de business se plaseaza pe pozitia a 15-a.

La stabilitatea financiara, Regatul Unit are o evolutia foarte slaba, aflandu-se pe locul 46 din cauza sistemului bancar si a cursului valutar.

Totusi, in privinta serviciilor financiare non-bancar, Regatul se afla pe pozitia a doua, datorita activitatii de fuziuni si achizitii (locul 1), in timp ce IPO-urile o plaseaza pe cinci.

“Desi Statele Unite si Regatul Unit se afla pe primele pozitii in clasament datorita adancimii si a dinamicii pietelor, exista semnale care le ameninta locurile. Pe langa punctajelor foarte scazute primite la stabilitatea financiare, amandoua ofera semnale privind slabirea mediului de afaceri, din cauza regimului fiscal, dar si a eficientei bancare”, sustine kevin Steinberg, COO in cadrul Forumului Economic Global.

Locul 1 Statele Unite

Statele Unite ale Americii au urcat doua pozitii din 2009, fiind tara cu cea mai dezvoltata piata financiara din lume, avand un punctaj de 5,12.

SUA se afla mai jos in clasament decat Regatul Unit in privinta mediului institutional, unde ocupa locul 14, si a sectorului bancar, plasandu-se pe pozitia 17.

Si in functie de stabilitatea financiara Statele Unite au o evolutie slaba, dupa ce au obtinut un punctaj de 4,26 si se afla pe locul 39.

“Urcarea Statelor Unite si a Regatului Unit in clasamentul tarilor in functie de dezvoltarea pietelor financiare au avut loc pe fondul scaderilor inregistrate de celelalte tari, in conditiile in care scorurile obtinute au stagnat sau chiar au scazut”, afirma autorii raportului.

Totusi, SUA ocupa prima pozitie in functie de serviciile financiare non-bancare, pe fondul unei activitati de M&A care o plaseaza pe locul 2 si a ofertelor publice (locul trei).

Locul 44 Romania

Tara noastra se plaseaza pe locul 44 din 57 de tari la dezvoltarea pietelor financiare, fiind primul clasament in care a fost inclusa.

Piata financiara din Romania a obtinut un punctaj de 3,05 puncte, pe o scara de la unu la sapte.

Romania are o evolutia slaba la capitolul stabilitate financiara, aflandu-se pe locul 50, in conditiile unor datorii externe mari, a sistemul bancar instabil si a cursului valutar.

De asemenea, a primit cel mai slab punctaj posibil la capacitatea pietei de aparare impotriva fondurilor speculative.

Nici in privinta serviciilor financiar non-bancar, tara noastra nu sta bine, in conditiile in care activitatea de IPO-uri plaseaza Romania pe 52, iar cea de fuziuni si achizitii pe pozitia 46.

Romania a fost evaluata cel mai bine la mediul de afaceri (4,74 puncte) si climatul institutional (4,47 puncte), ocupand la ambele categorii locul 26.