10. Exit recesiune - in 2011

10. Exit recesiune - in 2011Economia Romaniei va iesi din recesiune in 2011, cand va inregistra o crestere a PIB de 1,6%, insa rta anuala a inflatiei va fi de 5,4%, arata cel mai recent stiudiu realizat de PricewaterhouseCoopers.

De asemenea, prognoza PwC pentru rata inflatiei de pe plan local este de 5,4% pentru 2011.

9. Cum a evoluat BRD la 9 luni

9. Cum a evoluat BRD la 9 luniProfitul net obtinut de BRD-Groupe Societe Generale in primele noua luni din acest an este de 474 milioane lei (113 milioane euro), in scadere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Venitul net bancar obtinut de BRD in primele noua luni din 2010 a ajuns la 2,65 miliarde lei (634 milioane euro), cu 5% mai mare decat la 30 septembrie 2009.

Volumul total al creditelor acordate de BRD clientelei este de 34,05 miliarde lei, in crestere cu doar 3% fata de perioada similara din 2009.

8. City Mall, in insolventa

8. City Mall, in insolventaFirma Victoria Holding, care administreaza centrul comercial City Mall, din cartierul Berceni, a cerut intrarea in procedura de insolventa pe data de 29 octombrie, la doar patru zile dupa ce fondul APN/UKA, proprietarul proiectului, a anuntat ca are de rambursat un credit de 40 milioane de euro catre UniCredit, iar valoarea mall-ului este de doar 35,4 milioane de euro.

Fondul australian a devenit noul proprietar City Mall in toamna anului 2006, in urma achizitionarii partilor sociale ale Victoria Holding, tranzactia fiind estimata la 103,5 milioane de euro.

7. Primul mall din Baia Mare

7. Primul mall din Baia MareAmplasat la intersectia bulevardelor Decebal si Victoriei, Gold Plaza este primul mall din Baia Mare si a necesitat o investitie de circa 97 milioane de euro. Proiectul a fost dezvoltat de compania ungara Futureal (25% din actiuni) in parteneriat cu fondul austriac Immofinanz (75%), care va prelua toate actiunile centrului comercial dupa livrare.

Cei mai importanti chiriasi ai Gold Plaza sunt hipermarketul Cora - cu o suprafata totala de aproximativ 7.600 mp, C&A, New Yorker, Deichmann, Takko, Leonardo, LC Waikiki, Domo, House of Art, San Francisco, Fox, Douglas, Centrofarm, Orsay, Best of Bowling, Kenvelo, Jeans Club si Cinema City – cu sase sali, agentul de inchiriere fiind compania de consultanta imobiliara Colliers International.

Vedeti aici cum arata primul mall din Maramures

6. Intel pune Bucurestiul pe harta centrelor de cercetare si dezvoltare software

6. Intel pune Bucurestiul pe harta centrelor de cercetare si dezvoltare softwareIntel, cel mai mare producator de microprocesoare la nivel mondial, lanseaza saptamana viitoare la Bucuresti un centru de cercetare si dezvoltare software, aceasta reprezentand prima investitie de tip greenfield in domeniul software a companiei pe piata din Europa.

Inaugurarea va avea loc pe 8 noiembrie.

5. Google isi deschide birou in Romania

5. Google isi deschide birou in RomaniaGoogle deschide un birou de afaceri in Bucuresti, condus de Dan Bulucea, fostul director de business si marketing de la Microsoft Romania. Echipa locala va fi responsabila pentru dezvoltarea afacerilor si implementarea strategiei Google in Romania, stabilirea unor relatii de afaceri cu partenerii romani, comunicarea catre companiile locale a beneficiilor prezentei online si vanzarile directe de publicitate.

Google a fost pana acum prezent in Romania cu produse localizate pentru utilizatorii romani, in primul rand motorul de cautare Google.ro, precum si Google Maps, Google Places, Google Apps, Google Translate si multe altele.

Aflati cum va impacta decizia Google piata de publicitate online din Romania.

4. Cine sunt vinovatii pentru inflatie?

4. Cine sunt vinovatii pentru inflatie?Efectele majorarii cotei TVA cu cinci puncte procentuale s-ar putea vedea in inflatie si in ultimele luni din acest an, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Presiuni inflationiste vin, fara logica, si din partea preturilor la combustibili, iar presa pare ca este principalul vinovat pentru inrautatirea anticipatiilor, mai considera guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca in implementarea directivei europene ce impune costuri bancare transparente a fost o intrecere in a penaliza bancile si s-a ajuns dintr-un exces intr-un alt exces.

3. Preturile apartamentelor continua sa scada

3. Preturile apartamentelor continua sa scadaLa fel ca si in luna septembrie, preturile apartamentelor din tara au coborat cu inca 3% in octombrie, pana la 1.070 euro/mp util, cu 34 euro/mp mai putin fata de luna precendenta.

In Bucuresti, preturile locuintelor au scazut cu 1,4% in ultima luna, pana la 1.176 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, atingand un nou prag minim de la inceputul crizei.

2. Vodafone Romania are un nou CEO

2. Vodafone Romania are un nou CEOInaki Berroeta va prelua pozitia de CEO al Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, incepand cu data de 1 decembrie 2010. Anterior, Inaki Berroeta a fost CEO al Vodafone Malta, din iulie 2007.

Liliana Solomon, cea care a condus timp de cinci ani operatiunile Vodafone in Romania, a fost numita in functia de Director of Operations, Europe Region, incepand cu data de 1 decembrie 2010, pozitie cu sediul la Londra din care va raporta catre Michel Combe, CEO Europe Region, Vodafone.

Cu peste 15 ani de experienta in telecomunicatii, Inaki Berroeta (foto) a detinut mai multe pozitii de conducere in Vodafone Group. Inaki este unul dintre primii angajati ai companiei care urma sa devina Vodafone, el alaturandu-se echipei in anul 1995, cand Vodafone Spania era inca Airtel Movil, S.A.

1. Romania, fa-ti temele!

1. Romania, fa-ti temele!Misiunea "dura" a Fondului Monetar International in Romania s-a incheiat cu o concluzie si mai dura: autoritatile au ragaz pana la finalul anului sa puna in aplicare recomandarile Fondului pentru a obtine urmatoarea transa de bani in valoare de aproximativ 900 de milioane de euro.

Transa de aproximativ 900 de milioane de euro de la FMI ar urma sa o primim in ianuarie daca se vor implementa conditionalitatile FMI. In principal, Fondul insista pe continuarea reformelor dure ce au fost initiate in sistemul public, in special in ceea ce priveste sistemul de salarizare si bugetul de pensii.

Cititi aici cele mai importante declaratii ale lui Jeffrey Franks.