Adevarul

AdevarulAdevarul deschide editia de astazi cu o intrebare "Cat de «iminent» este falimentul Romaniei?". Seful FMI vede ca iminenta intrarea Romaniei in incapacitate de plata, asa cum i s-a intamplat Argentinei in 2001. Economistii romani resping aceasta ipoteza. Profetia lui Strauss-Kahn este taxata dur de oficialii romani, in conditiile in care aceasta nu se bazeaza pe cifre relevante.

Analistii economici califica drept inacceptabila pozitia sefului FMI, chiar daca o fac din perspective diferite. Fostul ministru al Reformei, Ilie Serbanescu, spune ca declaratia lui Strauss-Kahn este inadmisibila, chiar "nerusinata". "Daca Romania va da faliment extern o va face din cauza capitalului strain si chiar a FMI", a spus Serbanescu.

Gandul

GandulIn ciuda crizei economice prelungite,138 de milioane de americani sunt asteptati sa iasa la cumparaturi, astazi (de patru ori mai multi decat in 2009), iar luni este ziua celor mai ieftine achizitii online, titreaza Gandul pe prima pagina. Performantele comerciantilor in aceste doua zile sunt un indicator pentru cat de bun va fi intregul sezon de shopping, asadar vor arata si in ce masura americanii si-au reluat sau nu apetitul pentru consum.

Primele sute de cumparatori apuca de pe rafturi cele mai ieftine produse in doar cateva minute; ceilalti - raman cu buza umflata. Unii incep sa doarma in corturi puse in fata magazinelor preferate cu 2-3 zile inainte. In fiecare an, televiziunile din SUA difuzeaza, in preajma "Zilei Recunostintei", reportaje de "sezon" cu astfel de cumparatori "fanatici".

Evenimentul Zilei

Evenimentul ZileiFratele si varul procurorului Luis Constantin, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu-Ilfov, au fost retinuti, la Craiova, pentru camatarie si santaj. In dosar sunt implicati insa mai multi membri ai familiei procurorului, mama, Maria - care a fost pusa oficial sub invinuire -, si inca un frate, dupa cum au precizat surse din cadrul serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor, informeaza Evenimentul Zilei.

Potrivit anchetatorilor, clanul Constantin a santajat si amenintat cu moartea un om de afaceri craiovean si familia acestuia, pentru a-l determina sa-i cedeze mai multe imobile, in contul unor dobanzi astronomice, calculate camatareste, ca urmare a neachitarii la timp a unei datorii.

Romania libera

Romania liberaCotidianul Romania libera deschide editia de astazi cu titlul "Ce legatura este intre Crucea Transilvana si bordelul Natasei".

Dupa ce a fost protagonistul unui imens scandal sexual, in care sunt implicate si minore, deputatul Petru Calian va fi decorat de BOR cu cea mai inalta distinctie ortodoxa a Transilvaniei.

Decizia inaltului for bisericesc este cu atat mai surprinzatoare, cu cat deputatul Petru Calian este protagonistul unui imens scandal sexual. Demnitarul este acuzat ca ar fi beneficiat de serviciile unor prostituate, dintre care unele minore, pe care le-ar fi dus inclusiv in hotelul parlamentarilor din Capitala, unde cazarea membrilor Camerei Deputatilor si ai Senatului este platita din bani publici. Deputatul clujean a negat toate acuzatiile, iar in dosarul aflat pe rolul Tribunalului Cluj are rolul de martor. In urma scandalului, insa, el a fost poreclit „deputatul de la bordel".

Financiarul

FinanciarulExecutivul estimeaza venituri de 176,35 miliarde de lei, iar cheltuieli de 200,31 miliarde de lei, scrie Financiarul pe prima pagina.

Guvernul persista si supraes­ti­meaza veniturile de la bugetul de stat, in conditiile in care chel­tuielile sunt majoritar rigide, existand riscul ca la jumatatea anului viitor tinta de deficit sa nu fie atinsa, motiv pentru care alte masuri de austeritate ar urma sa fie adoptate, sustin analistii, referitor la forma finala a proiec­tului de buget pentru 2011.

Curierul National

Curierul NationalIntrarea in vigoare a sistemului de coplata va pune pe butuci sistemul sanitar de stat, si-asa aflat in agonie. Pe langa contributiile sociale, luate cu japca de stat in schimbul unor servicii medicale mizere, romanii vor fi nevoiti incepand de anul viitor sa plateasca un maximum de 600 lei pe an pentru consultatii si spitalizare, scrie Curierul National.

Un calcul simplu arata insa ca, atat din punct de vedere financiar, cat si al serviciilor de calitate superioara, ar fi de preferat clinicile private, care au instituit deja abonamente pentru toate buzunarele.