10. Cursele low cost se vor muta pe Otopeni

10. Cursele low cost se vor muta pe OtopeniMinisterul Transporturilor vrea sa transforme Aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa), pana in 2012-2013, intr-unul rezervat zborurilor business si VIP, urmand ca traficul low-cost sa fie mutat pe Aeroportul Otopeni, iar operatorii acestor curse vor avea costuri mai mari si vor majora pretul biletelor.

"Intr-un stat si o capitala europeana, cu o evolutie normala, transformarea aeroportului Baneasa este absolut necesara. Este un pas foarte important si un mesaj foarte bun pe care il da statul roman si un mesaj foarte bun pentru bucuresteni, care se pot mandri ca au un aeroport VIP, ca in alte tari", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Astfel, in vara anului viitor va fi finalizata reorganizarea interioara a aeroportului, valoarea investitiei fiind de un milion de euro, majoritatea curselor vor fi cu aeronave de capacitate redusa, respectiv opt-zece locuri, si minim 80% din numarul pasagerilor sunt business. De asemenea, vor exista terminale dedicate pentru aviatie generala si VIP.

9. Romtelecom - 70 milioane euro, pentru restructurarea angajatilor

9. Romtelecom - 70 milioane euro, pentru restructurarea angajatilorRomtelecom, unul din cei mai importanti operatori telecom de pe piata locala, detinut de grecii de la OTE, a cheltuit 70,3 de milioane de euro in perioada 2008 – septembrie 2010 pentru restructurarea de personal.

Valoarea este cu aproximativ 10 milioane de euro mai mica decat a platit Cosmote, numarul trei din industria de telefonie mobila, pentru achizitia actiunilor Zapp, tranzactie semnata in vara anului trecut in care operatorul elen a mai scos din conturi 146 milioane euro pentru datoriile si obligatiile companiei preluate.

Ca si Romtelecom, Cosmote este detinut tot de grupul grec OTE.

La sfarsitul anului 2007, anul in care conducerea companiei a fost preluata de Yorgos Ioannidis, Romtelecom a demarat un amplu proces de restructurare, cu scopul eficientizarii afacerilor.

8. Un roman din trei a dat mita in 2010

8. Un roman din trei a dat mita in 2010Peste 87% dintre romani considera ca nivelul coruptiei a crescut in Romania in ultimii trei ani, iar numarul celor care recunosc ca au dat mita in 2010 s-a triplat, comparativ cu anul trecut, se arata in cel mai recent raport Transparency International.

Raportul arata o depreciere a situatiei in legatura cu experientele cetatenilor cu privire la coruptie, in comparatie cu anul trecut. Astfel, daca in 2009 doar 12% dintre romani spuneau ca au dat mita, in ultimele 12 luni numarul acestora aproape s-a triplat.

De asemenea, peste 87% dintre romani cred ca nivelul coruptiei a crescut in ultimii trei ani. In acelasi timp, 11 procente cred ca acest nivel a ramas neschimbat si doar doi romani din 100 cred ca nivelul coruptiei este astazi mai mic decat in urma cu trei ani.

O pondere de 83% dintre romani cred ca guvernul este ineficient in lupta impotriva coruptiei si doar 7% considera ca masurile anticoruptie ale guvernului sunt eficiente. Situatia este alarmanta pentru ca anul trecut aceeasi institutie fundamentala a statului era judecata ca fiind ineficienta in proportie de 59%. In timp ce in 2009 guvernul era considerat eficient de 39% dintre cetateni, in prezent doar 16% mai evalueaza la fel actiunile guvernamentale.

Un roman din trei a dat mita. Care sunt efectele in economie?

7. Ioan Niculae - afaceri cu vin si napolitane

7. Ioan Niculae - afaceri cu vin si napolitaneGrupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Nicolae, a inaugurat luni, la Zimnicea, un centru de vinificatie, in urma unei investitii de circa noua milioane de euro, si o fabrica de napolitane si biscuiti, pentru care a alocat cinci milioane de euro.

Din suma totala investita in centrul de vinificatie, doua milioane de euro reprezinta fonduri nerambursabile, atrase prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

Capacitatea unitatii este 2,5 milioane litri de vin pe an, iar in anul viticol 2010-2011 grupul estimeaza o productie de aproximativ un milion de litri.

6. Inca un dezvoltator imobiliar in faliment

6. Inca un dezvoltator imobiliar in falimentTribunalul Bucuresti a respins planul de reorganizare a firmei Copper Beech Capital, astfel ca dezvoltatorul proiectului rezidential Blue Tower din cartierul Colentina din Bucuresti a intrat in faliment.

Copper Beech Capital se afla de peste un an in insolventa, dupa ce Tribunalul Bucuresti a aprobat solicitarea firmei, dezvoltatorul primului proiect imobiliar din Romania al grupului britanic Copper Beech.

"Firma a intrat in faliment, dupa ce, luni, Tribunalul a respins planul de reorganizare", a declarat Tudor Nicolae, directorul executiv al RVA Insolvency Specialists, unul dintre administratorii judiciari desemnati de instanta

5. Consiliul Fiscal critica bugetul pe 2011

5. Consiliul Fiscal critica bugetul pe 2011Consiliul Fiscal, format din reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Institutului Bancar Roman, Asociatiei Romane a Bancilor, Academiei Romane si Academiei de Studii Economice, continua sa critice dur bugetul pe 2011: Guvernul nu a acordat importanta strategiei fiscale!

Cresterea incasarilor din contributiile sociale incluse in proiectul bugetului pentru anului viitor este nefundamentata si apare ca nerealista, in conditiile in care cadrul macroeconomic nu s-a modificat, iar performanta din acest an a fost mai slaba decat in 2009, potrivit Consiliului Fiscal (CF).

"Desi cadrul macroeconomic nu s-a modificat, iar performanta incasarilor din contributii sociale in anul 2010 a fost mai slaba decat cea programata, veniturile aferente acestui capitol din bugetul consolidat pentru anul 2011 sunt mai mari cu 428 milioane lei fata de proiectia inclusa in Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern", anunta Consiliul Fiscal.

4. Fondul Proprietatea a depus prospectul de listare la CNVM

4. Fondul Proprietatea a depus prospectul de listare la CNVMFranklin Templeton Investment Management Limited, administratorul unic al Fondului Proprietatea, a anuntat ca a depus prospecul de listare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), listarea efectiva fiind programata pentru 25 ianuarie 2011.

Prospectul, depus la sfarsitul saptamanii trecute, contine toate informatiile despre Fondul Proprietatea solicitate de regulamentele CNVM, inclusiv descrierea companiilor din portofoliul Fondului. Informatiile oferite in prospect vor permite actionarilor si potentialilor investitori sa evalueze mai bine valoarea Fondului Proprietatea. Prospectul va fi publicat dupa ce toate aprobarile necesare vor fi obtinute.

Dupa ce aprobarile CNVM vor fi obtinute, prospectul Fondului va fi depus la BVB pana la data de 23 decembrie 2010, listarea efectiva fiind programata pentru 25 ianuarie 2011.

3. Google recruteaza pentru biroul din Romania

3. Google recruteaza pentru biroul din RomaniaGoogle, compania care detine cel mai mare motor de cautare, urmareste ca pana la finalul anului urmator sa isi creasca echipa locala pana la un numar de 7-8 angajati.

Google a anuntat, la inceputul lunii trecute, ca a deschis un birou de afaceri in Bucuresti, condus de Dan Bulucea, fostul director de business si marketing de la Microsoft Romania.

Echipa locala, formata in prezent din Dan Bulucea (foto), country manager, si Norbert Simionescu, account strategist, va fi responsabila pentru dezvoltarea afacerilor si implementarea strategiei Google in Romania, stabilirea unor relatii de afaceri cu partenerii romani, comunicarea catre companiile locale a beneficiilor prezentei online si vanzarile directe de publicitate.

2. Cine va cumpara Volksbank?

2. Cine va cumpara Volksbank?Vanzarea operatiunilor Volksbank din regiune, inclusiv din Romania, ar reanima piata de M&A pe segmentul bancar, dar intrebarea principala care se pune in acest moment este cine ar vrea sa cumpere businessul austriecilor. Consultantii considera ca este mai indicat sa se realizeze o vanzare separata a operatiunilor Volksbank International, iar in acest context intrebarea este cineva va cumpara banca din Romania.

Grupul austriac Volksbank a anuntat ca analizeaza posibilitatea de vanzare a participatiilor detinute la Volksbank International si VB Leasing international, ambele cu operatiuni in Romania. Grupul intentioneaza sa se concentreze asupra operatiunilor de baza, respectiv functia de institutie centrala a celor 60 de banci regionale Volksbank, creditarea pentru companii si activitatilor din sectorul imobiliar.

Cine va cumpara Volksbank?.

1. Prima scadere a inflatiei, dupa majorarea TVA

1. Prima scadere a inflatiei, dupa majorarea TVARata anuala a inflatiei a coborat in noiembrie la 7,73%, nivelul fiind in usoara reducere fata de cel de 7,77% din octombrie 2010.

Aceasta este prima luna in care preturile se reduc, dupa ce guvernul a decis la 1 iulie 2010 majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Rata lunara a inflatiei a fost de 0,5 la suta in luna noiembrie a acestui an.

Romania ocupa prima pozitie in Uniunea Europeana in functie de cresterea preturilor de consum din octombrie, de 7,9%, comparativ cu perioada similara din 2009, nivelul fiind de 3,4 ori peste avansul mediu din UE si semnificativ mai mare decat cel al urmatoarelor doua locuri, potrivit Eurostat.