10. Britanicii renunta la doua mall-uri din Romania pentru 5 euro

10. Britanicii renunta la doua mall-uri din Romania pentru 5 euroFondul britanic de investitii East Balkan Properties, care a functionat anterior sub denumirea de Equest, a vandut 51% din actiunile firmei care detinea proiectele Vitantis si Moldova Mall catre compania Denesol Limited, cotrolata de omul de afaceri George Teleman, pentru suma simbolica de 5 euro, se arata in anuntul fondului.

Compania Denesol Limited, inregistrata in Cipru, este controlata de George Teleman, care detine si contractele de managament pentru proprietatile East Balkan Properties din regiune, se mai arata in comunicatul fondului de investitii.

Tranzactia de vanzarea a actiunilor s-a incheiat pe data de 31 decembrie 2010, George Teleman preluand astfel controlul centrelor comerciale Vitantis Shopping Center (foto), din sudul Bucurestiului, si Moldova Mall, din Iasi.

Proiectele Vitantis Shopping Center si Moldova Iasi au fost evaluate la 56,8 milioane de euro, insa nivelul datoriilor cumulate se ridica la 58,4 milioane de euro, se arata in comunicatul East Balkan Properties.

9. Primul discurs al lui Isarescu din 2011

9. Primul discurs al lui Isarescu din 2011Romania are nevoie de implementarea de reforme "mai profunde" in aria alocatiilor sociale si a personalului din sectorul public, care ar mai putea dura inca 1-2 ani, ceea ce va duce la intarzierea adoptarii euro fata de calendarul stabilit pentru 2015, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Atingerea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012 ceruta de intrarea in ERM II (n.red.: antecamera zonei euro, a doua etapa din procesul de adoptare a euro) este inca fezabila, dar necesita reforme mai profunde in aria alocatiilor sociale si ale ocuparii in sectorul public. Pentru a intra in ERM II trebuie progresat in aceasta directie in 2011. Dar s-ar putea sa ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, intarzieri pot aparea, iar data adoptarii euro s-ar putea sa se modifice corespunzator", a spus Isarescu.

8. Tranzactie pe piata tichetelor de masa

8. Tranzactie pe piata tichetelor de masaEdenred (fosta Accor Services), unul dintre cei mai mari emitenti de tichete valorice de pe piata romaneasca, a anuntat achizitia companiei Euroticket, al patrulea furnizor local de tichete de masa si cadouri.

Tranzactia - care se ridica la 5,5 milioane de euro - va face ca Edenred sa isi majoreze cota de piata in Romania la 40%. Cu peste 3.000 de clienti in Romania si afaceri de 53 milioane de euro in 2009, compania Euroticket detine o cota de piata de circa 5%.

Principalii competitori ai Edenred de pe piata locala sunt Sodexo si Cheque Dejeuner.

7. Ce impozite platim pentru masini in 2011

7. Ce impozite platim pentru masini in 2011Posesorii de autoturisme vor plati anul acesta un impozit mai mare decat in ianuarie 2010, insa cel mai mult vor avea de suferit proprietarii de masini cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 cmc, intrucat valoarea s-a dublat.

In 2011, romanii care detin masini cu propulsie hibrida vor plati un impozit cu 50% mai mic.

Pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600 cmc, se va plati 8 lei pentru fiecare 200 cmc ai motorului, fata de 7 lei in 2010.

Dacia Logan cu o capacitate cilindrica de 1.598 cmc are un impozit de 63,92 lei. (1598cmc/200cmc)*8lei

Autoturismele cu propulsoare cu capacitate intre 1.601 si 2.000 cmc vor fi taxate cu 18 lei pentru fiecare 200 cmc ai motorului, fata de 15 lei in 2010.

Impozitul pentru un autoturism VW Passat cu motor de 2 litri este de 180 lei.

Afectati de impozit vor fi posesorii masinilor cu motoare a caror capacitate cilindrica depaseste 2000 cmc. Intre 2.001 cmc si 2.600 cmc, romanii vor avea de platit dublu fata de 2010, de la 30 lei/200 cmc la 72 lei/200 cmc.

6. Revolutia anului la Bursa incepe pe 25 ianuarie

6. Revolutia anului la Bursa incepe pe 25 ianuarieConsiliul Bursei de Valori Bucuresti a admis la tranzactionare actiunile emise de Fondul Proprietatea, incepand cu 25 ianuarie 2011. Astfel, cel mai asteptat emitent de pe piata de capital a primit ultimul aviz de care avea nevoie pentru listare.

Fondul va fi listat pe piata reglementata BVB - Sectorul Titluri de Capital - Categoria 1 actiuni.

„Admiterea la tranzactionare a Fondului Proprietatea marcheaza un moment important pentru Bursa de Valori Bucuresti si poate constitui un motor pentru evolutia pietei de capital romanesti per ansamblu, fiind un eveniment asteptat de cativa ani. Apreciez ca listarea Fondului Proprietatea va atrage atentia unor investitori institutionali importanti din afara tarii si va avea impact pozitiv asupra lichiditatii pietei, atat pe termen scurt, cat si lung. Pe langa consecintele pozitive directe, trebuie mentionat faptul ca FP reprezinta 82 de companii, dintre care doar 29 sunt listate la BVB", a declarat Stere Farmache (foto), presedinte al Bursei de Valori Bucuresti.

5. Ce angajari vor face companiile din IT&C la inceput de an

5. Ce angajari vor face companiile din IT&C la inceput de anPrintre principalii angajatori la inceput de an se numara filialele locale ale gigantilor americani HP sau Oracle, dar si furnizorul de servicii de call center Computer Generated Systems (CGS), arata datele Balaur.ro, agregator de joburi postate pe 28 dintre cele mai mari site-uri de recrutare pe piata locala, printre care eJobs.ro sau BestJobs.ro.

Astfel, companiile cu cei mai multi salariati din IT-ul romanesc si tototdata cei mai activi angajatori in 2010 continua cresterea si in acest an, HP avand in prezent 97 de posturi disponibile, iar Oracle 47.

O parte dintre functiile vacante la HP, filiala locala a celui mai mare producator mondial de PC-uri, sunt pentru Global eBusiness Operations Center (GeBOC), centrul de servicii al companiei. De altfel, conducerea Geboc anunta in noiembrie 2010 ca va angaja aproximativ 600 de persoane anul acesta, acelasi numar de persoane fiind recrutat si anul trecut. Compania lansata in 2005 pe piata locala avea in urma cu doua luni aproximativ 2.500 de salariati.

Pe de alta parte, Oracle Romania angajeaza in prezent 47 de persoane. Filiala autohtona a unuia din cei mai importanti producatori de software din lume, cu afaceri de 71 de milioane de euro in 2009, ocupa locul al doilea in topul companiilor de IT americane prezente in Romania, in functie de numarul de salariati, cu 1.700 de oameni. Cei mai multi angajati in IT-ul local ii are HP.

Insa cel mai mare numar de angajari va fi facut in urmatoarea perioada de compania care ofera servicii de call center Computer Generated Systems (CGS), conducerea acesteia anuntand pe site-urile de recrutare 275 de locuri disponibile.

4. Ce modele de masini vor fi lansate in 2011

4. Ce modele de masini vor fi lansate in 2011Constructorii auto au anuntat lansarea a 60 de modele noi in 2011, majoritatea in prima parte a anului, printre cele mai asteptate in Romania fiind modelele chinezesti Chery care vor avea un pret in jur de 10.000 euro, iar in zona pemium noile Audi A6, BMW Seria 6.

Abarth 695 Tributo Ferrari isi face intrarea pe piata de masini mici sport de lux in iulie 2011.

Noua generatie Audi A6 apare in martie, urmata de Audi Q3 in toamna.

BMW Seria 6 Cabriolet va fi prezentat in premiera la Salonul Auto de la Los Angeles si are programat debutul pe piata din Europa, inclusiv Romania, in luna martie 2011.

3. Miliardarul Ioan Niculae mai inchide 3 combinate

3. Miliardarul Ioan Niculae mai inchide 3 combinateGrupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, va inchide intre 15 februarie-30 aprilie alte trei combinate, dupa ce la finele anului 2010 a oprit alte doua unitati, si va concedia 5.700 de angajati, circa 63% din total, pentru ca nu mai primeste gaze exclusiv din productia interna.

"Regret decizia pe care au luat-o specialistii grupului Interagro. Din pacate, legile economice sunt implacabile: cand costurile de productie depasesc preturile de vanzare ale unui produs, firma se inchide! Imi pare rau pentru cei circa 5.700 de angajati care vor deveni someri, mai ales ca aceste combinate sunt amplasate in zone monoindustriale, iar productia de aici sustinea, practic, intreaga activitate din orase", a declarat Ioan Niculae (foto).

2. Adio, Schengen! Aderarea a fost amanata

2. Adio, Schengen! Aderarea a fost amanataMinistrul de Interne din Ungaria, Sandor Pinter, a anuntat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost amanata. Potrivit oficialului maghiar, citat de agentia germana de stiri DPA, ambele tari mai au de indeplinit "o serie de sarcini", astfel ca o aderare la termenul fixat de 31 martie 2011 este imposibila.

Ungaria detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2011

"Romania si Bulgaria au o multime de lucruri de facut", a declarat ministrul maghiar. conform oficialului, ar trebui ca "pana in luna iunie sa fie clar ce sarcini mai trebuie sa indeplineasca Romania si Bulgaria", dupa care cel mai apropiat termen ce poate intra in discutie este luna octombrie.

1. Un nou mariaj de miliarde cu FMI

1. Un nou mariaj de miliarde cu FMIRomania se pregateste sa inceapa un nou acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, unul de tip preventiv de data aceasta dupa ce a imprumutat aproape 20 miliarde de euro de la institutiile internationale in mai 2009. Presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu au stabilit parametrii noului acord cu FMI, iar delegatia Fondului va ateriza la Bucuresti la sfarsitul acestei luni pentru a discuta cu autoritatile romane.

Presedintele Traian Basescu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Publice Gheorghe Ialomitianu au stabilit, in cadrul unei intalniri, parametrii unui nou acord de finantare de tip preventiv cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

La intalnire s-a despre suma de bani pe care o poate accesa Romania in caz de urgenta de la FMI, perioada de timp pe care se va desfasura noul acord cu Fondul, precum si alte detalii tehnice. Surse guvernamentale citate de Mediafax au declarat ca FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde de euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe o perioada de un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta.