Locul III in UE la cresterea salariilor

Locul III in UE la cresterea salariilorRomania se afla pe locul al treilea intr-un clasament al tarilor din Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea procentuala a salariului minim de la inceputul anului, arata datele Eurostat, biroul de statistica al Comunitatii Europene (CE), care a analizat evolutia remunaratiei minime in 20 de tari membre.

Citeste aici o analiza Wall-Street.ro.

Afacerile din retail, in declin

Afacerile din retail, in declinVolumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia celui auto, a scazut in 2010 fata de 2009, atat ca serie bruta, cat si ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate, cu pana la 5,5%, ca urmare a reducerii vanzarilor de alimente, tutun si produse nealimentare.

Astfel, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a scazut datorita reducerii vanzarilor de produse nealimentare, cu 7,9%, si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun, cu 7,5%, in timp ce comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 3,7%.

Salariul mediu net a crescut cu 119 lei

Salariul mediu net a crescut cu 119 leiCastigul salarial mediu nominal net a crescut in decembrie anul trecut cu 8,6% (119 lei), la 1.496 lei, fata de noiembrie si cu 1,3% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in activitatile de intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Astfel, castigul salarial mediu net a fost de 4.100 lei in activitatile de intermedieri financiare si de 856 lei in hoteluri si restaurante, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS)

Dobanzile la credite si depozite in 2010

Dobanzile la credite si depozite in 2010Dobanzile au scazut anul trecut mai accelerat la credite decat la depozite, atat la lei, cat si la euro, reducerile fiind de pana la 5,89 puncte procentuale pentru moneda locala si de maxim 1,6 puncte in cazul euro, potrivit datelor publicate de BNR.

Dobanda medie la euro pentru depozitele in sold era in decembrie 2010 de 3,04%, cu 0,27 puncte sub nivelul de la finele anului precedent, iar rata la plasamanetele noi in moneda europeana a coborat doar cu 0,03 puncte, la 2,88%.

Rezervele valutare

Rezervele valutareRezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut in prima luna din 2011 cu 257 de milioane de euro, urcand pana la nivelul de 32,68 miliarde de euro, dupa ce banca centrala a primit o transa de circa 900 de milioane de euro de la Fondul Monetar International.

Rezervele valutare aflate in conturile de la Banca Nationala a Romaniei au urcat in ianuarie la 32,68 miliarde de euro, dupa ce Fondul Monetar Internationat a virat o alta transa din imprumut stand-by. Astfel, rezervele s-au majorat luna trecut cu 257 milioane de euro, potrivit datelor publicate de banca centrala.

Pretul apartamentelor

Pretul apartamentelorEntuziasmul proprietarilor de apartamente vechi s-a manifestat mai puternic in prima jumatate a lunii, dar s-a temperat pe parcurs. La nivel national, in ianuarie, preturile apartamentelor au scazut cu 2 euro/mp (0,2%) fata de valoarea lunii decembrie 2010 , arata o analiza a portalului imobiliare.ro.