10. Privatizarea Oltchim, in linie dreapta

10. Privatizarea Oltchim, in linie dreaptaMinisterul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), a anuntat ca va achizitiona in acest an servicii de consultanta pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia in proprietate privata va avea loc in prima jumatate a anului 2012.

Guvernul a demarat procedurile pentru privatizarea Oltchim. Conform proiectului de scrisoare de intentie intocmit in urma discutiilor dintre reprezentantii Guvernului si cei ai misiunii comune a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, urmeaza ca in prima jumatate a lui 2012 sa fie lansata privatizarea societatii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.



9. Efectele violentelor din Libia

9. Efectele violentelor din LibiaViolentele si manifestatiile impotriva regimului lui Muammar Kadhafi creeaza temeri: Rompetrol a constituit o celula de criza privind angajatii pe care ii are in Libia pretul petrolului a atins un nou maxim, iar pretul aurului a depasit 1.400 dolari pe uncie.

Grupul Rompetrol a constituit o celula de criza pentru monitorizarea, coordonarea si mentinerea legaturii cu cei 62 de angajati din Libia ai diviziei de Foraj si servicii speciale la sonda Rompetrol SA.

"In acelasi timp, suntem in legatura directa cu reprezentatii Ministerului Afacerilor Externe si ai Consulatului Romaniei de la Tripoli pentru informarea corecta asupra situatiei personalului roman din zonele afectate, dar si pentru identificarea celor mai rapide si sigure solutii pentru protejarea acestora. In functie de evolutia evenimentelor din Libia, dar si a recomandarilor autoritatilor de resort, Grupul va adopta cea mai buna varianta pentru protejarea angajatilor sai", a anuntat Departamentul de Comunicare si Relatii Publice Grup Rompetrol.

8. Cum ar schimba piata de telecom o fuziune intre RCS&RDS si UPC

8. Cum ar schimba piata de telecom o fuziune intre RCS&RDS si UPCO posibila fuziune intre RCS&RDS si UPC Romania ar urma sa modifice in mod consistent piata telecom, formand un jucator cu de patru ori mai multi clienti pe segmentul de televiziune fata de urmatorul clasat. Vezi cum ar arata piata telecom daca zvonurile lansate de jurnalistul Catalin Tolontan pe blogul personal se vor adeveri.

Postul lui Tolontan a starnit o avalansa de reactii, de la “sunt doar niste zvonuri nefondate” la “intr-adevar, Liberty Global, proprietarul UPC Romania, este foarte nemultumit de profitul obtinut de filiala locala comparativ cu alte tari”. De asemenea, multe comentarii indica faptul ca o fuziune intre UPC Romania si RCS&RDS ar putea duce la un monopol pe piata TV din Romania.

Niciunul dintre operatorii telecom implicati nu a dorit sa comenteze pe marginea zvonurilor.

7. BCR: Cel mai mic profit de la privatizare si greva sindicatelor

7. BCR: Cel mai mic profit de la privatizare si greva sindicatelorGrupul BCR a avut anul trecut un profit net dupa impozitare si interesele minoritare de 465 milioane de lei, in scadere cu 46,7% fata de 2009, cel mai redus castig inregistrat dupa privatizarea bancii, si a raportat pierderi de 29,5 milioane de lei in trimestrul al patrulea.

In primele noua luni ale anului trecut, grupul BCR a raportat un profit net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 494,5 milioane lei.

Membrii din conducerea sindicatelor afiliate Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, care reprezinta 75% din salariatii institutiei, au pichetat vineri sediul central al bancii, nemultumiti de intentia administratiei de a mentine suspendate unele drepturi din contractul colectiv de munca.

6. Cum isi pregateste H&M intrarea in Romania

6. Cum isi pregateste H&M intrarea in RomaniaCu doar o luna inainte de inaugurarea primului magazin din Romania, retailerul suedez de imbracaminte H&M Hennes&Mauritz AB pune la punct ultimele detalii. Wall-Street.ro va prezinta cei mai importanti pasi parcursi de echipa H&M pana la momentul zero din 25 martie.

Primul magazin al retailerului suedez H&M va fi inaugurat pe 25 martie, ora 11.00, in AFI Palace Cotroceni Mega Fun, va fi dispus pe 2 etaje, cu o suprafata totala de aproximativ 1.700 de metri patrati si va avea aproximativ 60 de angajati. Pe sistemul “ziua si deschiderea” la doar o zi diferenta va fi deschis si magazinul din Unirea Shopping Center, care va ocupa o suprafata de 2.500 mp si va avea o echipa formata din 80 de angajati.

Citeste mai multe detalii

5. Fuziune Romtelecom - Cosmote?

5. Fuziune Romtelecom - Cosmote?Romtelecom si Cosmote Romania ar putea fuziona inainte de inceperea procesului de listare a actiunilor primului operator telecom, proces in urma carui cota statului roman in actionariatul Romtelecom se va diminua, a declarat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

"Romtelecom detine 30% din capitalul social al Cosmote Romania. Ministerul Comunicatiilor a propus grupului OTE (care controleaza ambii operatori, n.r.) fuziunea celor doua companii inainte de listarea actiunilor Romtelecom, situatie in care cota statului roman, care acum detine 45,99% din capital, se va diminua. Asteptam pozitia OTE cu privire la aceasta propunere", a spus Vreme/

4. Profit istoric pentru cea mai mare companie romaneasca

4. Profit istoric pentru cea mai mare companie romaneascaOMV Petrom (SNP) a raportat pentru anul trecut un profit net de 2,6 ori mai mare, de 2,19 miliarde lei, si o crestere cu 16% a vanzarilor, ca urmare a majorarii preturilor la titei si imbunatatirii eficientei in activitatea de rafinare si marketing.

"Pentru a sprijini dezvoltarea durabila si potentialul de crestere ale companiei, vom continua eforturile investitionale semnificative, mentinand totodata pozitia financiara robusta, cu un nivel planificat al investitiilor de peste un miliard euro in 2011", se arata in raportul trimestrial preliminar al OMV Petrom, citat de Mediafax.

Investitiile companiei au crescut anul trecut cu 15%, la 4,86 miliarde de lei (1,15 miliarde de euro), de la 4,21 miliarde de lei in 2009. Bugetul de investitii al companiei va fi supus aprobarii AGA care va avea loc in luna aprilie.

Grupul Petrom a inregistrat vanzari de 18,61 miliarde lei (4,4 miliarde euro) in 2010, de la 16,09 miliarde lei in anul precedent

3. Ce prevede noul cod al Muncii

3. Ce prevede noul cod al MunciiPremierul Emil Boc a avut o discutie cu deputatii minoritatilor nationale referitoare la prevedeile noului Cod al Muncii, in care a anuntat noi sanctiuni, inclusiv penale. Vezi modificarile aduse Codului.

Contractul individual de munca pe durata determinata se extinde de la 24 la 36 de luni

Premierul Emil Boc a declarat ca printre modificarile propuse la Codul Muncii se numara si cea prin care contractul individual de munca pe durata determinata se extinde de la 24 la 36 de luni.

2. A inceput cursa tinerilor pentru cei 10.000 de euro de la stat

2. A inceput cursa tinerilor pentru cei 10.000 de euro de la statIntreprinzatorii in varsta de pana la 35 de ani pot depune planurile de afaceri in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, prin care pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro si pentru care este alocat in acest an un buget de 21 milioane de lei.

Planul de afaceri trebuie sa cuprinda investitii in active corporale si/sau necorporale, pe o perioada determinata, in scopul realizarii unor obiective clare, concrete si reale, se arata in Ghidul Solicitantului aferent Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tinerii intreprinzatori.

Peste 90 de firme au fost inmatriculate pana marti in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, prin care acestia pot beneficia de finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro, cele mai multe societati avand ca domeniu de activitate intretinerea si repararea auto.

Cei 49 de tineri care si-au aplicat planul de business in prima zi de depunere adosarelor (22 februarie) au solicitat finantari de circa 1,95 milioane de lei (0,46 mil. euro).

1. Tranzactia inceputului de an: BERD iese din BRD

1. Tranzactia inceputului de an: BERD iese din BRDTranzactia istorica de pe Bursa prin care BERD a iesit din actionariatul BRD transmite un semnal pozitiv: cele opt deal-uri in valoare de peste 107 milioane euro dau un impuls de incredere pentru piata financiara. Cine ar putea fi cumparatorii?

O relatie de afaceri de aproape 12 ani s-a incheiat: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), institutie prezenta in actionariatul mai multor banci de pe piata locala, si-a vandut participatia de 5% detinuta la BRD – Groupe Societe Generale, al doilea jucator din banking-ul local dupa valoarea activelor gestionate.

Tranzactia de vanzare s-a ridicat la 454,7 milioane de lei (107,3 mil. euro).

Citeste aici o analiza a tranzactiei