1. Cunoaste si constientizeaza riscurile

1. Cunoaste si constientizeaza riscurilePe masura ce incepi investitia in piata de capital, este foarte important sa aprofundezi cunostintele din aceasta zona. Atat cunostintele macro, cat si cele micro, despre emitentii in care investesti, sunt esentiale pentru o activitate performanta.

De aceea, Alin Brendea (foto), director de operatiuni la Prime Transaction, recomanda oricarui investitor sa incerce sa cunoasca din ce in ce mai multe lucruri despre piata bursiera.

Un alt aspect important pentru orice investitor la bursa este constientizarea riscurilor asumate.

„La acest capitol brokerii ar trebui sa aiba o contributie considerabila la momentele de inceput ale tranzactionarii. Un investitor fara experienta trebuie sa inceapa investitiile cu ajutorul unui broker, deschiderea unui cont de tranzactionare asistat reprezentand, din punctul meu de vedere, cea mai buna alegere”, a explicat Nicu Grigoras, broker la Prime Transaction.

2. Nu neglija importanta unui broker

2. Nu neglija importanta unui brokerAsistenta unui broker se poate dovedi capitala pentru un client incepator si care nu cunoaste mecanismele bursiere.

„Fara ajutorul unui broker un client neexperimentat va reusi mult mai greu sa inteleaga in totalitate cum trebuie inceputa investitia la bursa si ce asteptari trebuie sa isi formeze”, considera Nicu Grigoras (foto).

Alegerea casei de brokeraj este deasemenea foarte importanta pentru orice client incepator.

„Aceasta alegere se poate dovedi de foarte multe ori dificila si cred ca un client trebuie sa evite greseala urmariri unui nivel al comisioanelor cat mai redus fara a insista pe toatalitatea serviciilor oferite. Pentru un investitor pe termen lung comisioanele de tranzactionare reprezinta un cost neglijabil, insa recomandarile de calitate, informatiile prezentate corect, platforme de tranzactionare performante sau sisteme de analiza complete pot reprezenta atuuri importante in obtinerea unor randamente superioare”, a mai explicat Grigoras.

Si Alin Brendea considera ca alegerea unui broker este extrem de importanta, in special pentru prima experienta de investitor.

„Brokerul poate oferi initierea in domeniu, te poate proteja in fata unor riscuri inerente oricarui proces investitional si nu in ultimul rand iti poate oferi recomandari de calitate”, a mai spus oficialul Prime.

3. Incepe treptat si gandeste pe termen lung

3. Incepe treptat si gandeste pe termen lungAlin Brendea mai recomanda investitorilor sa inceapa treptat activitatea si sa aiba un orizont lung de timp.

„In prima faza, un investitor sa urmareasca mai mult obtinerea unei experiente relevante in doemniu in detrimentul unor profituri speculative”, explica Brendea.

Viziunea pe termen lung este foarte importanta in debutul activitatii bursiere. „Crearea unor asteptari foarte ridicate pe termen scurt poate conduce la experiente neplacute”, sustine Nicu Grigoras.

4. Diversifica-ti portofoliul si investeste bani pe care poti sa ii pierzi

4. Diversifica-ti portofoliul si investeste bani pe care poti sa ii pierziPrincipiului diversificarii investitiilor este foarte important, in opinia lui Nicu Grigoras.

„Nu este recomandabil ca o persoana sa isi plaseze toti banii intr-un singur produs investitional fie ca vorbim de depozite bancare sau investitii imobiliare, in actiuni sau fonduri mutuale”, a explicat brokerul Intercapital.

Alin Brendea recomanda investitorilor sa nu investeasca mai mult decat banii pe care si-ar permite sa ii piarda.

„Nu ar trebui sa sperie aceasta recomndare, ci doar sa ofere un confort suplimentar in cadrul activitatii de investitie”, a explicat acesta.

5. Fii disciplinat

5. Fii disciplinatDaca alegi sa iei singur deciziile de investiei, Alin Brendea recomanda sa nu crezi „orbeste” in prima sursa de informatii accesibila.
Verifica stirile, znonurile si analizeaza personal.

O alta recomandare este legata de disciplina.

„Cele mai multe greseli vin din lipsa de disciplina, odata cu schimbarea strategiei de investitii sub impulsul celor doua sentimente extrem de puternice care domina pietel financiare: frica si lacomia”, a mai spus Brendea.