Potential nelimitat de crestere

Potential nelimitat de crestereArgumentul cel mai des intalnit este acela ca actiunile nu au teoretic o limita de crestere. Pentru cei plictistiti de randamentele de 5-7% oferite la depozitele bancare, investitia pe Bursa poate reprezenta una dintre opiunile care merita luate in calcul.

“Este motivul clasic care ii determina pe cei mai multi sa treaca pe actiuni. Istoric vorbind, randamentele generate de titlurile companiilor au batut aproape de fiecare data dobanzile bancare”, spune Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a societatii de brokeraj IFB Finwest.

Brokerii subliniaza si faptul ca pe parcursul unor perioade indelungate de timp, pietele au dovedit fara exceptie ca sunt pe crestere. Evolutia indicilor bursieri pare sa sprijine aceasta idee. Dow Jones, unul dintre principalii indici ai Bursei de la New York, se afla pe un trend clar crescator de la inceputul anilor 1900. Chiar daca nu se bucura de o istorie atat de bogata, si Bursa de la Bucuresti se afla semnificativ mai sus comparativ cu nivelurile de la debutul din 1997. Astfel, BET, principalul indice al BVB, a urcat cu peste 450% in ultimii 14 ani.

Pe cat de reale sunt tendintele istoric pozitive ale burselor, pe atat de adevarate sunt si perioadele de scadere, determinate de marile crize economice mondiale. Deprecierile sunt in general abrupte insa istoria a dovedit ca de fiecare data pierderile au fost recuperate, ce-i drept pe parcursul unor intervale de timp mai mari decat cele necesare scaderilor.

Dividendele

DividendeleAdesea trecute cu vederea de persoanele care nu au investit niciodata pe Bursa, dividendele pot aduce in unele cazuri castiguri semnificative.

Anul acesta circa 25 de companii listate pe BVB si RASDAQ au oferit actionarilor dividende. Un numar de 11 dintre acestea au adus investitorilor randamente de peste 6%, maximul depasind 20% (vezi tabelul atasat).

Luand in calcul doar companiile din BET (principalul indice al Bursei de la Bucuresti) care acorda dividendele pentru 2010, rezulta un randament de 3,31%. Pentru comparatie, in cazul companiilor din indicele DAX, al Bursei din Frankfurt, randamentul pentru aceeasi perioada este de 2,48%.

Trebuie insa mentionat ca in anumite cazuri unele actiuni cu un randament bun al dividendelor sunt dificil de achizitionat din piata in perioada unor astfel de anunturi, din cauza lichiditatii scazut. In mod evident, aceasta situatie nu reprezinta o problema pentru persoanele care investesc pe termen lung si au deja in portofoliu respectivele actiuni.

De asemenea, merita mentionat faptul ca dividendele sunt practic “imune” la eventualele speculatii din piata. Chiar si in situatia in care pretul unei actiuni scade nejustificat, din cauza panicii altor investitori, dividendele nu sunt afectate in vreun fel, ele fiind acordate doar in functie de profitabilitatea companiei.

*Randamentele din tabel au fost calculate avand in vedere preturile de pe 31 mai 2011.

Subevaluarea actiunilor

Subevaluarea actiunilorUn motiv foarte popular in cotextul actualei recesiuni mondiale. Prabusirea pietelor din 2008 a dus la scaderea semnificativa a valorii actiunilor din intreaga lume. In anumite situatii corectiile au fost au fost in concordanta cu scaderea afacerilor sau a profitabilitatii companiilor in cauza.

Exista insa si numeroase situatii in care valoarea stabilita pe bursa a unei companii este cu mult sub cea reala a respectivului emitent. Aceasta subevaluare este adesea privita de expertii financiari ca fiind o oportunitate de investitie.

“Piata romaneasca este una dintre cele mai subevaluate din regiune. Cred ca 90% din companiile listate pe BVB se tranzactioneaza sub valoarea adevarata. Acesta ar trebui sa fie unul dintre principalele motive pentru care cineva ar vrea sa investeasca in piata din Romania”, considera Dragolea.

Potrivit unei analize realizata de firma de brokeraj Tradeville, pe baza multiplilor de piata cei mai utilizati, societatile de investitii financiare (SIF), Fondul Proprietatea (FP) si Biofarm (BIO) sunt doar cateva dintre companiile listate la Bucuresti care sunt subevaluate in comparatie cu alti emitenti similari din Europa. Biofarm de exemplu se tranzactioneaza la un multiplu P/BV (n. red pretul raportat la valoarea contabila pe actiune) de 1.4932, in timp ce piata europeana a producatorilor de medicamente este evaluata la o medie de 1.80994.

Protejarea fata de economiile inflationiste

Protejarea fata de economiile inflationisteIn general economiile inflationiste lovesc cel mai puternic populatia de rand. Brokerii subliniaza insa ca firmele si companiile inregistreaza cresteri ale afacerilor pe parcursul unor astfel de perioade, fapt care de obicei se reflecta pozitiv si in pretul de pe bursa al respectivelor actiuni.

“Daca vorbim de economii inflationiste, actiunile sunt primul vehicul de economisire care te poate proteja de acestea. Companiile se misca bine in asemenea conditii datorita faptului ca orice crestere de pret la produse, materii prime, etc, este incorporata in toata activitatea societatii”, a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Brokerul considera ca economia locala se indreapta spre un astfel de scenariu, in aceste conditii si asteptarile pentru companiile listate pe BVB fiind usor pozitive.

Romania a inregistrat anul trecut o inflatie de aproape 7%, in vreme ce inflatia anualizata pe luna aprilie 2011 a urcat pana la 8,3%.

Posibilitatea de a realiza un exit rapid

Posibilitatea de a realiza un exit rapidCu exceptia actiunilor foarte putin tranzactionate, investitia directa in titlurile unei companii ofera oricarei persoane posibilitatea de a-si lichida portofoliul foarte rapid. Practic nu exista termene, scadente sau maturitati, asa cum sunt cele din cazul depozitelor bancare sau al instrumentelor cu venit fix.

Pretul de vanzare al actiunii este singurul fel in care un investitor poate sa fie “penalizat” atunci cand vrea sa realizeze un exit de pe bursa. Mai exact, vanzarea unui numar foarte mare de actiuni intr-un interval scurt de timp poate duce la o suprasaturare a ofertei, caz in care cotatia titlurilor scade.

Brokerii explica insa faptul ca o astfel de situatie este cel mai des intalnita atunci cand un jucator major, precum un fond de investiitii, isi lichideaza sau isi reduce semnificativ o anumita pozitie. Potrivit acestora, vanzarile unor pachete de cateva mii sau zeci de mii de euro nu au un impact major asupra cotatiei actiunilor, in special daca vorbim de titluri blue-chip, asa cum este cazul celor din indicele BET-XT.

“Investitia pe Bursa poate sa fie privita si ca o diversificare a portofoliului de economii. In strainatate exista o cultura financiara bine dezvoltata, din acest motiv vedem multe persoane cu plasamente monetare, in unitati de fond dar si in actiuni pe Bursa. Totul depinde de educatia financiara a fiecarui individ, iar in Romania abia ne aflam la inceput”, mentioneaza Adrian Lupsan.