Locul 9

Locul 9Comparativ, titlurile de stat au produs anul trecut pentru investitori randamente de 10%-11%, dobanzile medii la depozitele bancare au fost intre 12%-13%, iar inflatia estimata pentru sfarsitul anului 2009 este de 4-5%.

Astfel, fondurile de pensii private din Romania au obtinut in cursul anului de criza 2009 randamente investitionale atractive pentru toti cei 5 milioane de participanti la sistem.

Locul 9 este al fondului de pensii private obligatorii Aegon Vital, care a obtinut anul trecut un randament mediu de 13,31%.

Vezi aici cum arata si Top randamente fonduri de pensii private facultative

Locul 8

Locul 8Locul 8 este ocupat de fondul BRD, cu un randament de 13,90% anul trecut.

Pe Pilonul II, performantele fondurilor s-au situat intre 10,2% si 19,4%, iar pe pilonul III performantele au fost intre 7,6% si 23,2%.

Randamentele fondurilor de pensii au diferit in functie de profilul de risc asumat de fiecare fond si de structura de investire a portofoliului.

Locul 7

Locul 7Eureko ocupa in clasament locul 7, cu un randament mediu de 14,73% in 2009.

Informatia cea mai relevanta pentru analizarea rezultatului industriei este randamentul mediu obtinut de toate fondurile de pensii de acelasi tip (Pilonul II sau Pilonul III) pe o perioada mai lunga de timp.

Locul 6

Locul 6Locul 6 este ocupat de BCR Administrat de BCR Pensii, cu un randament mediu de 14,85% in 2009.

BCR Administrare Fond de Pensii si-a schimbat recent denumirea in BCR Pensii, Societate de administrare a Fondurilor de Pensii Private, ca urmare a procesului de preluare a fondului de pensii facultative BCR Prudent.



Locul 5

Locul 5Locul 5 este ocupat de Pensia Viva, fond administrat de Aviva Pensii, care a avut anul trecut un randament mediu de 15,12%.

Aviva Pensii: Performantele reale ale fondurilor de pensii se masoara doar pe termen lung


Locul 4

Locul 4Locul 4 este ocupat de fondul celor de la AIG, care a avut in 2009 un randament investitional de 16,83%.

Locul 3

Locul 3Cea de-a treia pozitie in clasament este ocupata de fondul de pensii private obligatorii Viitorul Tau, administrat de Allianz -Tiriac Pensii, cu un randament de 17,48%.

„Rezultatele investitionale pe anul 2009 arata ca administratorii fondurilor de pensii au reusit sa obtina echilibrul fragil intre performanta si siguranta. In pensiile private este important ca fondurile de pensii sa sporeasca valoarea economiilor participantilor in conditii de risc cat mai redus, adica atingerea unui raport optim intre risc si randament. Din aceasta perspectiva, cu atat mai mult performantele reusite in 2009 sunt remarcabile, fiind obtinute intr-un an de criza profunda pe pietele financiare globale. Suntem o industrie financiara cu o pronuntata nota de responsabilitate sociala, iar rezultatele pe 2009 sunt o buna carte de vizita pentru piata fondurilor de pensii private”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

In 2008, adica in anul lansarii, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) obtinusera un randament mediu de 7% (pe o perioada de 7 luni si 10 zile, adica 11,5% anualizat), iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) obtinusera un randament mediu de 2,7%.


Locul 2

Locul 2Pozitia secunda este ocupata de singurul fond cu profil de risc ridicat (celelalte fiind cu risc mediu) administrat de Generlai Pensii. Fondul Aripi a obtinut o performnta investitionala de 17,91% in 2009.

Locul 1

Locul 1Prima pozitie este ocupata si in acest top de liderul pietei pensiilor private (atat pilonul II al pensiilor private obligatorii, cat si pilonul III al pensiilor private facultative) ING.

Astfel, fondul de pensii private obligatorii administrat de ING este liderul clasamentului celor mai bune randamente pe 2009, cu o performanta de 19,39%.

Celelalte trei fonduri neincluse in top si care urmeaza sa fie preluate au obtinut, de asemenea, performante investitionale notabile.

KD, care este in proces de preluare de catre Eureko Pensii, a avut un randament mediu de 10,73% anul trecut.

Fondul OTP, care urmeaza sa fie preluat de BCR Pensii, a avut o performanta investitionala de 10,15%, iar Prima Pensie, preluat tot de BCR Pensii, a obtinut un randament de 18%.