Cornelia Coman, ING Viata

Cornelia Coman, ING ViataCornelia Aurelia Coman (35 de ani), CEO-ul ING Asigurari de Viata, nu este doar unul dintre cei mai tineri manageri din industrie, dar si unul dintre clientii fideli ai pietei asigurarilor.

La numai 23 de ani, cand nu isi intemeiase inca familia, Cornelia Coman a achizitionat prima asigurare. „Prima asigurare incheiata a fost la varsta de 23 de ani, cand inca nu eram casatorita si nici copii nu aveam si, deci, nici prea multe griji financiare, ca orice tanar la aceasta varsta, dar am considerat totusi necesara aceasta protectie. Este vorba de o asigurare de viata cu componenta investitionala contractata atunci”, ne-a spus managerul ING, Cornelia Coman (foto), care detine si functia de presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

In prezent, pentru a-si feri familia de posibilele turbulente financiare, a incheiat cate un plan financiar pentru copii la compania pe care o conduce. „Am incheiat cate un plan financiar atat pentru fiul meu (Tudor, aproape 2 ani), cat si pentru fiica mea (Daria, 6 ani), ambele polite traditionale, dar mai am si o asigurare de viata tip unit linked (asigurare de viata cu componenta investitionala n.r), incheiata in urma cu aproximativ 10 ani. Totodata, am 3 asigurari de viata de grup, 2 atasate unor credite bancare si una oferita de companie, evident toate de la ING. In ceea ce priveste zona de asigurari generale, detin 3 polite de asigurari non-life la Generali”, a mai spus Coman.

In cazul sau, unele polite au frecventa lunara, iar altele trimestriala, primele lor insumand aproximativ 10% din venitul net pe luna, la care se adauga contributia la pensia facultativa.

Ea a mentionat ca pentru pensia facultativa contribuie atat personal, cat si ING.

Cand vine vorba despre produsele de asigurare, tanarul manager crede ca orice persoana care incheie o asigurare, generala sau de viata, trebuie sa se asigure ca acea polita ofera solutia prioritatilor si nevoilor sale de protectie financiara. „Daca ne rezumam doar la asigurarea de viata, putem vorbi, spre exemplu, de o solutie care se incadreaza in categoria planurilor financiare pentru copii, daca te gandesti fie la viitorul celor mici, fie la una care e menita sa ofere o protectie suficienta pentru tine si cei dragi. Totodata, este foarte important ca nivelul primei sa fie accesibil pe termen lung si sa presupuna un efort financiar convenabil, potrivit pentru cel care incheie asigurarea si familia sa”, detaliaza Coman.

De asemenea, Cornelia Coman a recomandat ca la momentul achizitionarii politei sa se tina cont si de faptul ca, in timp, nevoile si prioritatile se pot schimba, de aceea este indicat sa se stie de la bun inceput cat de flexibil este produsul si cum poate fi ajustat in timp.

Iar daca ar fi sa aleaga un singur produs, CEO-ul ING Asigurari de Viata ar alege o polita care acopera riscul de deces si invaliditate pentru a-si proteja financiar familia.

Denis Rousset, Groupama

Denis Rousset, GroupamaDenis Rousset (44 de ani), directorul general al Groupama Asigurari, companie membra a grupului francez Groupama, este de parere ca fiecare persoana ar trebui sa isi asigure viata, bunurile si standardul de viata al familiei. Grupul ocupa pe piata romaneasca locul trei cu o cota de piata de 9,92% dupa Vienna Insurance Group (VIG) si Allianz.

„Corpul sau mai bine zis viata ta, precum si bunurile pentru care ai muncit ani de zile, cat si educatia copiilor, bunastarea celor dragi sunt asigurarile pe care oricine trebuie sa le aiba la fel cum trebuie sa fii acoperit in cazul in care poti provoca cuiva un prejudiciu”, a declarat pentru Wall-Street seful Groupama Asigurari.

El a adaugat ca detine politele necesare acoperirii tuturor acestor riscuri plus toate celelalte asigurari pe care un om cu statutul sau social trebuie sa le aiba. „Mi-am asigurat bunurile, casa, masinile si colectiile. Daca mi se intampla ceva, vreau sa ma asigur ca traiesc la fel sau la un nivel cat mai apropiat de cel cu care m-am obisnuit, iar daca voi deceda vreau ca cei dragi, care raman in urma, sa fie protejati financiar”, a mai spus Rousset.

El a mentionat ca in calitate de director general al Groupama Romania are responsabilitati profesionale foarte mari astfel ca „Mi-am asigurat o suma de 20 de milioane de euro daca iau o decizie foarte gresita in perioada mandatului meu de conducere a companiei. Daca gresesc o sa raspund in fata actionarilor pentru greseala mea, dar de platit va plati asigurarea (este vorba despre o asigurare D&O pe care toti managerii trebuie, conform legii, sa o contracteze n.r.)”, a detaliat seful Groupama.

„Nu poti stii niciodata ce se intampla, de aceea trebuie sa fii asigurat pentru ca numai asa te vei simti increzator si relaxat sa te dezvolti profesional si individual. Doar asa vei avea curajul sa-ti asumi riscuri si sa incepi mereu noi proiecte”, a concluzionat Denis Rousset pentru Wall-Street.

Marie Kovarova, Generali

Marie Kovarova, GeneraliMarie Kovarova (38 de ani) conduce, in Romania, operatiunile Generali, cel de-al patrulea grup de pe piata locala, care detine o cota de piata de 9,4%. Compania este activa, in industria locala, atat pe sectorul non-viata, cat si pe cel de viata.

Cu o experienta pe mai multe piete (Slovacia, Croatia, printre altele), Marie Kovarova (foto) spune ca, in Romania, din punctul de vedere al asigurarilor, primul lucru care are un impact atunci cand intri in contact cu industria de profil este gradul redus al asigurarilor in randul populatiei, cat si in PIB (produsul intern brut).

Motivul acestei slabe penetrari este constituit, in prezent, in opinia sa, din trei factori. “Situatia actuala a pietei asigurarilor tine de scaderea veniturilor populatiei, in contextul crizei, a unei educatii financiare care poate suferi imbunatatiri si a faptului ca romanii nu se gandesc indeajuns in perspectiva, ci isi cheltuiesc veniturile “azi””, a spus CEO-ul Generali Asigurari, companie membra a grupului omonim.

Kovarova se asteapta la o crestere mare a industriei asigurarilor in Romania, intrebarea care ramane este cand va avea loc aceasta crestere, mai ales pe fondul crizei si al scaderii veniturilor populatiei. “Penetrarea produselor de asigurare va creste, insa nu va fi un proces brusc. Vom observa o crestere in timp, astfel ca nivelul de penetrare a produselor de asigurare se va apropia de normalitate”, detaliaza CEO-ul Generali Asigurari.

In viziunea sa, privind protectia financiara, oricine trebuie sa aiba toate asigurarile obligatorii, plus asigurare de viata cu acumulare de capital in vederea pensionarii. “Cand nu vei mai avea salariu, peste 20-30 de ani, trebuie sa ai cel putin traiul asigurat”, a mai spus Kovarova.

In prezent, Marie Kovarova are o asigurare casco, una pentru locuinta si trei asigurari de viata.“Prima mea asigurare a fost achizitionata de parintii mei. Au cumparat-o cand eram foarte mica si a reprezentat protectia mea financiara pana la varsta de 16 ani. Mi-a schimbat foarte mult optica asupra asigurarilor, pentru ca mi-a aratat ca oamenilor le pasa atat de copii lor, cat si de propriul viitor, asa cum trebuie sa fie normal”, a subliniat oficialul Generali.

In plus, desi in prezent nu are urmasi, spune ca daca ar avea ar cumpara imediat un produs de genul planurilor financiare dedicate acestora.


Shaun Russel, Eureko

Shaun Russel, EurekoExista diferite tipuri de produse pentru diferite tipuri de nevoi, dar, ca sfat general, Shaun Russel, director comercial in cadrul Eureko Romania, companie membra a grupului olandez cu acelasi nume, considera ca o asigurare de viata sau o pensie privata reprezinta un angajament pe termen lung, iar clientii ar trebui sa aleaga produse croite pe propriile nevoi.

„O alegere populara o reprezinta, in prezent, produsele care au in componenta lor garantii”, spune Shaun Russel (foto), director comercial in cadrul Eureko Romania.

Shaun Russel si-a achizitionat mai multe produse de asigurare si de pensie. „Asigurarile de viata au fost achizitionate pentru a-mi oferi siguranta ca familia mea va fi bine din punct de vedere financiar in cazul in care mi s-ar intampla ceva. In acelasi timp, am si o polita care ma asigura pe mine in caz de dizabilitate, asigurand familiei mele un venit”, ne-a declarat reprezentantul Eureko Romania.

Russel economiseste, de asemenea, printr-un fond de pensie de la varsta de 24 de ani, iar motivul este unul simplu: „Imi doresc sa ma bucur de perioada de pensionare!”.

Prima asigurare de care managerul Eureko isi aminteste a fost una obligatorie pentru masina. „Prima asigurare optionala pe care am incheiat-o a fost la 24 de ani, iar prima era de 40 de lire pe luna si inca mai am acea asigurare in vigoare. Am inteles importanta unei asigurari la inceputul carierei mele din cauza faptului ca tatal meu a murit tanar si am simtit direct impactul pe care il resimte o familie in momentul in care principala sursa de venit dispare fara a avea o asigurare in loc”, a mai explicat Russel.

Daca ar fi sa opteze pentru un singur produs de asigurare, prima sa alegere va fi totdeauna o asigurare de viata cu o suma importanta asigurata in caz de deces, avand in vedere ca numai asa familia sa va fi protejata, iar in cazul in care i s-ar intampla ceva, acestia isi pot continua viata intr-un mod rezonabil si in acelasi timp isi pot permite sa mearga la scoala.

„In principiu ma interesez de asigurarile de viata dedicate familiei o data la 2-3 ani pentru a ma asigura ca suntem bine protejati, si cel mai probabil urmatoarea asigurare pe care o voi incheia va fi una de economisire pentru a-mi suplimenta veniturile la momentul pensionarii”, conchide Shaun Russel.

Alin Bucsa, Euroins

Alin Bucsa, EuroinsAlin Iulius Bucsa (37 de ani), directorul general al societatii de asigurari Euroins, membra a grupului bulgar Eurohold, a ales sa-si incheie, pe langa politele de raspundere civila auto (RCA) si casco a masinii personale si asigurarea locuintei si a bunurilor. Totodata, Bucsa a achizitionat si o asigurare de accidente impreuna cu suplimentul “asigurarea impotriva virusului AH1N1”, produs lansat de Euroins pe piata in urma cu cateva luni.

Pentru el, cea mai importanta este notoritatea asiguratorului in vederea unei viteze de reactie bune, in cazul producerii riscului asigurat. Iar inainte de incheierea unei polite, obligatoriu pentru orice nou asigurat, este sa se uite la riscurile asigurate de tipului de polita dorit si sa verifice si excluderile asigurarii. “Pentru mine, gradul de notorietate al companiei de asigurari unde imi contractez polita este cel mai important element, deoarece in cazul unui eveniment, viteza de reactie a asiguratorului primeaza, pentru situatia nedorita in care se afla clientul”, detaliaza Alin Bucsa (foto).

In cazul asigurarii sale de accidente, riscurile acoperite sunt spitalizare, convalescenta, invaliditatea permanenta si decesul,. Daca ne referim la asigurarea locuintei si a bunurilor, aceasta acopera bunurile in caz de incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor, caderea accidentala a unor corpuri, lovirea din exterior, boom sonic, calamitati naturale, cutremure de pamant, furtuni, fenomene atmosferice (grindina, ploi, uragane, vijelii, tornade), avarii provocate de instalatiile de apa, furtul din locuinta, riscurile politice si vandalismul.

Toate politele sale, inclusiv cele obligatorii, ajung sa coste in acest moment aproximativ 1.500-2.000 euro pe an.

Referitor la pensiile private, la pilonul III al pensiilor private facultative Alin Bucsa contribuie la unul din fondurile de pe piata inca de la startul acestui sistem in Romania (mai 2007 n.r.).

Compania de la care si-a achizitionat politele de asigurare este chiar cea pe care o conduce, Euroins. “Dupa cum stiti, compania Euroins este cunoscuta pe piata asigurarilor generale ca un jucator din top 10 pe sectorul asigurarilor generale, chiar daca nu vinde produse specifice de viata, portofoliul produselor companiei acopera destul de multe riscuri care se regasesc si la produsele comercializate de companiile de pe segmentul viata”, a specificat managerul Euroins Romania.

Prima polita facultativa incheiata de Bucsa a fost pentru asigurarea unei garsoniere, iar riscurile din acel moment au fost cel de incendiu, alte calamitati si raspunderea civila aferenta pentru daune provocate tertilor, inclusiv inundatia. “Cred ca prima de asigurare era de 0,3% din suma asigurata a locuintei, undeva la aproximativ 30 de dolari”, si-a amintit Alin Iulius Bucsa.

Alin Bucsa considera ca, in acest moment, toata plaja de asigurari este acoperita, dar nu exclude ca in viitor, odata cu introducerea pe piata a altor tipuri de asigurari, sa mai incheie si alte polite.


Peter Kasyk, Grawe

Peter Kasyk, GrawePeter Kasyk (foto), directorul general al Grawe Asigurare Romania, crede ca ar trebui sa fim acoperiti in cazul tuturor riscurilor, pentru ca nimeni nu este ferit de nimic. Personal insa recunoaste ca, din fericire, n-a fost pus in situatia in care sa aleaga numai o anumita asigurare si crede ca n-ar trebui ca cineva sa gandeasca potrivit unui astfel de scenariu, ci sa se protejeze importiva riscurilor cat mai bine.

„Daca ar fi totusi sa aleg, desi majoritatea dezvoltam un sentiment de proprietate puternic pentru avutul nostru pentru care am facut eforturi ani de zile spre a le obtine, recunosc ca familia este pe primul plan si ca nu as renunta pentru nimic la linistea pe care mi-o da faptul ca stiu ca au asigurata o protectie financiara. Nimeni nu este scutit de un anume risc, el nu poate fi prevazut, dar poate fi estimat si sunt convins ca o asigurare de viata este mai curand o obligatie morala, de constiinta, fata de familie si chiar fata de propria persoana”, a explicat Kasyk.

Peter Kasyk, directorul general al companiei Grawe Romania Asigurare, detine la aceasta data mai multe produse de asigurare, incheiate atat in in Romania, cat si in Austria.

Managerul are 3 asigurari de viata, 4 asigurari de proprietati si bunuri, o asigurare de asistenta juridica, o asigurare de raspundere profesionala, RCA (raspundere civila auto) si 2 asigurari casco.

Atunci cand are nevoie de un produs de asigurare, seful Grawe Romania se uita in primul rand la caracteristicile acoperirii prin asigurare (evenimentele asigurate si excluderile) si in al doilea rand la costurile asigurarii, in linii mari fiind vorba despre eficienta in raport cu costurile acesteia.

Fiind vorba despre asigurari incheiate in Romania si Austria, de-a lungul unei perioade lungi de timp (cu referire la asigurarile de viata n.r.), si numarul companiilor de asigurari de la care a contractat politele de asigurare este relativ mare. Astfel, politele lui Peter Kasyk sunt subscrise de Grawe Romania Asigurare si compania mama – Grazer Wechselseitige Versicherung AG, Allianz Österreich, Vienna Insurance Group (VIG), Zürich Versicherung Österreich, dar si Generali.

„Prima asigurare de viata am incheiat-o, cu aproximatie, la inceputul anilor 70, aveam un pic peste 20 de ani, iar prima anuala era de circa 3.000 ATS (era o suma relativ mare la vremea aceea, dar mi-e greu sa fac o transformare la un curs actual). Am cumparat prima mea asigurare de viata inca de foarte tanar deoarece conceptul despre asigurarile de viata era bine fundamentat inca din acei ani in Austria, aceste asigurari fiind foarte raspandite si acceptate la scara larga de populatie”, a mai spus Kasyk.

Motivul principal pentru care si-a dorit sa achizitioneze o asigurare de viata a fost acela ca a simtit necesitatea de a oferi, pe termen lung, o forma de protectie financiara celor apropiati. „Faptul ca o asigurare de viata este si o forma de economisire pentru anii de pensie a devenit important mai tarziu, cand mi-am cumparat si alte asigurari de viata. Acum detin, asa cum am mai precizat, 4 asigurari de viata, cu acoperire pentru riscurile de surpavietuire si deces si, suplimentar, pentru cazurile de accident”, si-a amintit Kasyk.

Vorbind despre tarifele pentru asigurarile pe care le detine, Kasyk a mentionat ca nu le percepe ca pe cheltuieli, ci ca pe o necesitate de protectie financiara, si nu numai. „Am incheiat majoritatea acestor asigurari deoarece am decis ca sunt necesare (necesare sunt si cele obligatorii de raspundere civila, dar acolo nu se discuta despre o decizie proprie), motiv pentru care nu le percep ca pe o cheltuiala si nici nu le urmaresc ca atare. De altfel, pentru majoritatea am clauze de debitare directa din cont, astfel incat sa pot fi sigur ca nu uit sa le platesc la scadenta”, a precizat seful asiguratorului Grawe.

Mai mult decat atat, Kasyk intentioneaza sa mai achizitioneze si alte asigurari, pentru restul riscurilor pentru care considera ca nu este acoperit in prezent. „Ma gandesc la o asigurare care sa acopere riscurile pe care nu le-am protejat inca si as dori o asigurare pentru operatii chirurgicale si pentru boli grave. Desi am auzit adesea persoane care se sperie de incheierea unei asigurari de viata pentru ca nu doresc sa constientizeze anumite riscuri, pentru ca nu vor sa le dea un nume, eu intotdeauna m-am plasat la extrema cealalta, considerand ca mai curand le indepartez astfel”, a concluzionat Peter Kasyk.


Ileana Hortvath, Uniqa

Ileana Hortvath, UniqaPrima asigurare a Ilenei Hortvath (foto), presedinte directorat in cadrul asiguratorlui Uniqa (fosta Unita), companie specializata pe asigurari generale si membra a grupului cu acelasi nume, isi aminteste ca si-a cumparat-o in 1988.

"Mi-am contractat o asigurare de viata de la Adas pentru 6 ani, pentru care am incasat, cand a ajuns la maturizare, o suma frumoasa, ceea ce m-a facut sa inteleg inca de atunci cel putin utilitatea financiara a unui astfel de produs", a declarat Hrovath, pentru Wall-Street.

In prezent, Horvath detine toate politele obligatorii (auto si pentru raspundere profesionala D&O n.r.), dar ai o polita de casco, locuinta si bunuri, de sanatate si una de asigurare a vietii. "Am asigurari in caz de viata si accident pentru ambii copii (Ana, 18 ani si Ionu, 17 ani) pe care i-am educat sa nu plece nicaieri in afara Romaniei fara sa se asigure. I-am educat povestindu-le cazuri inedite, in care oamenii au avut de suferit pentru ca nu se asigurasera", a mai explicat Horvath.

Mesut Yetisku, Credit Europe Asigurari

Mesut Yetisku, Credit Europe AsigurariMesut Yetiskul (foto), general manager al Credit Europe Asigurari, si-a inceput activitatea profesionala in domeniul asigurarilor, fiind auditor pentru guvernul Turciei. „Aceasta slujba mi-a schimbat viziunea, astfel ca prima asigurare a fost o polita casco pentru masina pe care am cumparat-o. Imi amintesc ca era 17.00 si pentru ca la cea ora nu puteam sa asigur masina am lasat-o la dealer pana a doua zi dimineata, cand am putut sa asigur autovehiculul”, si-a amintit Yetiskul, in cadrul interviului Wall-Street.

In general, spune Yetiskul, fiecare trebuie sa-si asigure ceea ce considera ca este mai important pentru propria persoana. „Pana in 40 de ani cred ca este necesara o asigurare de accidente, dupa aceasta varsta o asigurare de viata este cea mai potrivita”, explica el.

„Am, pe langa asigurarile obligatorii, si o asigurare de viata care acopera riscul de deces. Am o fiica de 17 ani si nu vreau sa i se schimbe modul de viata daca eu patesc ceva si mai am si o asigurare de sanatate”, detaliaza Yetiskul.

Bogdan Andriescu, UNSICAR

Bogdan Andriescu, UNSICARBogdan Andriescu (foto), presedintele Uniunii Nationale ale Societarilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), crede ca orice om trebuie sa-si asigure viata, casa si bunurile, cat si riscul de provocare de daune tertilor. In acelasi timp, crede ca nimeni nu trebuie sa iasa din tara fara o asigurare care sa te protejeze financiar in cazul unei calatorii in care esti supus diverselor riscuri.

„Mi-am asigurat masinile (lucru de baza), casa si bunurile (pentru toate riscurile de genul incendiu, furt etc.), dar am si asigurari pentru eventualitatea in care provoc daune teritlor. La un moment dat aveam chiar si o asigurare de raspundere pentru daunele pe care le putea provoca tertilor catelul familiei, intre timp acesta a murit si avem alt catel, care acum este mic si, deci, nu este periculos”, spune seful brokerilor de asigurari din Romania.

Andriescu este, de asemenea, detinatorul unei polite de aisgurare de viata traditionale, fara acumulare de capital si o asigurare pentru yahtul pe care il detine (yahtingul este hobby-ul sefului brokerilor n.r.). „Am o barca, si chiar daca este mica, pentru aceasta m-am asigurat in eventualitatea daunelor provocate tertilor suma de 6 milioane de euro”, a mai spus Andriescu.

In acelasi timp, Andriescu spune ca nu iese din tara fara o asigurare de calatorie. „Aveam un card valabil pentru un an pentru a fi asigurat in calatorii, dar acum, pentru ca plec mai rar in strainatate decat in anii trecuti, imi cumpar o polita de calatorie valabila pentru fiecare plecare in parte”, a concluzionat Bogdan Andriescu.