Randament mediu de 13,3% pentru Pilonul II

Randament mediu de 13,3% pentru Pilonul IIFondurile de pensii private au continuat sa inregistreze randamente investitionale bune in perioada de recesiune, performanta medie pe primele 9 luni ale anului ajungand la 13,3% pentru toate fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Pentru comparatie, rata medie a tuturor dobanzilor bancare la depozitele in lei, aferenta unei perioade de 9 luni, a fost de circa 6%, conform unor calcule pe baza datelor publicate de BNR. In acelasi timp, inflatia estimata pentru primele 9 luni ale anului este de aproximativ 6%.

Pentru perioada de la lansare si pana in prezent, randamentele investitionale medii anuale sunt de 16,2% pentru fondurile de Pilon II (lansate in luna mai 2008), mult superioare ratei inflatiei din aceleasi perioade.

„Randamentele inregistrate pe primele 9 luni din 2010 sunt cu atat mai atractive cu cat au fost realizate pe fundalul unei recesiuni economice prelungite, a tensiunilor de pe pietele financiare interne si internationale si a unor presiuni inflationiste puternuce (cauzate de majorarea TVA)”, se arata in comunicatul APAPR.


SURSA: APAPR

Pe langa datele publicate astazi de APAPR, Wall-Street.ro va prezinta, cu caracter informativ, topul performantelor fondurilor de pensii de pe pilonul II. Trebuie insa retinut ca orice comparatie pe termen scurt are un grad redus de relevanta, cele mai importante fiind randamentele pe termen lung, de mai multi ani, ale fondurilor de pensii.

Continua sa navighezi pe acest slideshow pentru a vedea care sunt randamentele investitionale medii in primele 9 luni ale anului pentru fiecare fond in parte.


Locul 9: Vital

Locul 9: VitalFondul Vital, administrat de Aegon Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, ocupa pozitia a noua, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 10,2%, conform calculelor Wall-Street.ro pe baza datelor publicate de CSSPP.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 12.4%. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 97,8 milioane de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 13,1%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond sesitua la nivelul de 168.858 de persoane.

Locul 8: Pensia Viva

Locul 8: Pensia VivaFondul Pensia Viva, administrat de Aviva Pensii, ocupa pozitia a opta, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 11,5%.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 14.2%. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 244,6 milioane de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 13%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond se situa la nivelul de 374.903 de persoane.

Locul 7: Eureko

Locul 7: EurekoFondul Eureko, administrat de Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Privat, ocupa pozitia a saptea, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 11,7%.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 14.6%. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 200,8 milioane de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 13,4%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond se situa la nivelul de 360.348 de persoane.

Locul 6: BRD

Locul 6: BRDFondul BRD, administrat de BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, ocupa pozitia a sasea, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 11,7%. Randamentul este identic cu cel realizat de Eureko.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 12,2%. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 91,5 milioane de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 12,7%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond se situa la nivelul de 133.450 de persoane.

Locul 5: Aripi

Locul 5: AripiFondul Aripi, administrat de Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, ocupa pozitia a cincea, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 13,3%.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 16,2%, fiind singurul cu grad de risc ridicat. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 299,1 milioane de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 13,9%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond se situa la nivelul de 485.679 de persoane.

Locul 4: ING

Locul 4: INGFondul ING, administrat de ING Pensii, ocupa pozitia a patra, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 13,4%.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 15,7%. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 1,451 miliarde de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 14,6%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond se situa la nivelul de 1.646.581 de persoane.

Locul 3: AZT Viitorul Tau

Locul 3: AZT Viitorul TauFondul AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz Tiriac Pensii Private, ocupa pozitia a treia, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 13,8%.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 16%. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 868,8 milioane de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 13,9%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond se situa la nivelul de 1.279.519 de persoane.

Locul 2: Alico

Locul 2: AlicoFondul Alico, administrat de de fosta AIG Pensii, actuala Alico, ocupa pozitia a doua, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 14,3%.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 16,5%. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 264,2 milioane de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 14,1%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond se situa la nivelul de 319.071 de persoane.

Locul 1: BCR

Locul 1: BCRFondul BCR, administrat de BCR Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, ocupa prima pozitie, cu un randament investitional mediu in primele 9 luni ale anului de 14,6%.

La sfarsitul lunii august, fondul a inregistrat o rata de rentabilitate anualizata de 16,6%. De asemenea, fondul inregistra un volum al activelor nete in valoare de 189 de milioane de lei, la sfarsitul lunii august, si un indice VUAN (valoare unitara a activului net) de 13,6%.

Numarul de participanti in cadrul acestui fond se situa la nivelul de 323.416 de persoane.