1977: Primul computer personal de succes

1977: Primul computer personal de succesSteve Jobs a inceput Apple Computer in garajul parintilor sai, impreuna cu prietenul Steve Wozniak, care a fost inginerul echipei, in timp ce Jobs avea tot timpul ideile geniale.

Inainte de 1977, fusesera deja inventate si scoase la vanzare mai multe computere personale. Jobs si Wozniak au gandit, insa, unul curat, cu o forma atractiva, cu foarte putine cabluri si o asamblare minima. Era ceva ce arata bine pe orice birou dintr-un dormitor.

Astfel, cei doi fondatori Apple au inceput mutarea computerelor dinspre laboratoare spre fiecare casa.

Sursa foto: Apple Computers Inc./AP Photo

1981: Apple se impiedica putin

1981: Apple se impiedica putinDaca ceva functioneaza bine, il faci mai mare si mai bun? Steve Jobs a invatat pe propria piele ca nu este adevarat

Apple III a fost creat ca un computer business, mai puternic decat cele anterioare. Dar hardware-ul nu era de incredere si calculatorul a aparut chiar cand concurentii de la IBM au introdus pe piata primiul desktop PC.

Apple a pierdut repede teren, a devenit o companie nisata si clientii s-au mutat rapid spre IBM.

Daca "mai mare si mai bun" nu a functionat, Jobs s-a reorientat spre "mai mic si mai bun".

Sursa foto: SSPL/Getty Images

1984: Macintosh

1984: MacintoshToata lumea ii spunea MAC. Era o cutie cu o forma interesanta, cu un ecran alb-negru si locuri de atasat un mouse si o tastatura. Mouse-ul fusese inventat in anul 1960, dar Steve Jobs l-a facut popular.

Primul Macintosh nu a fost de mare succes. Cu 128 K de memorie, nu era suficient de puternic pentru a face tot ce Jobs ceruse echipei lui. In plus, gaurile in care se atasau componentele au compromis designul. Jobs nu si-a repetat greseala. Cativa ani mai tarziu, computerul MAC devenise mai scump, dar avea mai multa memorie, asa ca s-a vandut un deceniu intreg.

Sursa foto: Paul Sakuma/Getty Images

1985: NeXT Computer, Jobs pe cont popriu

1985: NeXT Computer, Jobs pe cont popriuIn 1985, la 30 de ani, Jobs a fost concediat din propria companie. A pierdut o lupta pentru puetere cu John Scully, omul pe care il angajase sa conduce Apple, in timp ce el se specializa in dezvoltarea de produse.

Steve Jobs a fost devastat, dar a decis sa porneasca o noua afacere - NeXT. Construia computere si sistemele de operare ale acestora. Erau masini cu utilitati grafice, destinate in principal universitatilor si studentilor.

NeXT nu a avut un succes prea mare, dar nici Apple nu a fost la fel fara Jobs. Asa ca in 1996, Apple cumpara NeXT pentru 439 milioane de dolari si 1,5 milioane de actiuni. Un an mai tarziu, Jobs era numit CEO-ul Apple.

Sursa foto: Eric Risberg/AP Photo

2000: Cube

2000: CubeCube a fost o inovatie originala. Era cel mai mic computer desktop, o opera de arta intr-un cub de platstic. Nu avea dispozitiv de racire, asa ca era aproape silentios total.

Reintors la Apple, Steve Jobs a fost din nou original si practic. Cube a castigat premii pentru design, dar nu ofere aceleasi beneficii din punct de vedere al functionalitatii.

Sursa foto: Getty Images

2001: iPod

2001: iPodPrin anul 2001, industria muzicala era in genunchi. Avansul inregistrarii digitale a facilitat copierea muzicii fara pierderea calitatii audio. Utilizatorii imparteau colectiile pe internet nestaviliti, in ciuda incercarilor de stopare a acestei tendinte. Oamenii nu mai aveau nevoie sa cumpere CD-uri.

Steve Jobs a transformat aceasta criza intr-o oportunitate. iPod-ul era ca un hard de computer, cu un buton simplu de control si un set de casti. Oamenii puteau stoca sute de cantece pe el, pe care le cumparau cu 99 de centi de la magazinul online iTunes.

Sursa foto: Getty Images

2006: Jobs perfectioneaza laptop-ul

2006: Jobs perfectioneaza laptop-ulJobs si Wozniak au inceput afacerea cu computere desktop si au ajutat la imbunatatirea acestora. In anii 2000, laptop-urile ajunsesera sa faca tot ce putea un desktop. Cu laptopul MacBook, Jobs a scos compania din nisarea pe care si-o adoptate, in business-ul desktop-urilor.

In 2008, MacBook a ajuns cel mai bine vandut laptop un magazinele de retail din SUA.

Sursa foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images


2007: Debutul iPhone

2007: Debutul iPhoneRevolutia smartphone-urilor (si nevoia obsesiva a cumparatorilor a avea cate unul) a inceput cu surlele si trambitele Apple.

Apple a prezentat iPhone-ul la conventia Macworld din ianuarie 2007, dar a pastrat traditionalul secret al companiei si l-a anuntat public abia pe 3 iunie 2007. Smartphone-ul a intrat in magazine pe 29 iunie.

Oamenii formasera cozi in jurul magazinelor Apple din toata America, asteptand pentru telefon.

Primul iPhone combina utilitatile unui iPod cu cele ale unui smartphone: navigarea pe internet, verificarea mailurilor, vizionarea de filme samd.

Telefoanele celulare au fost inventate in 1983, in SUA, cu multa inaintea iPhone-ului. Dar Steve Jobs a reusit sa revolutioneze aceasta industrie.

Sursa foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images

2010: Tableta iPad

2010: Tableta iPadEste simpla, plata si face de toate. Tableta iPad, lansata de Jobs in 2010, a revolutionat ceea ce revolutionase la inceputul carierei sale.

Ecranul tactil poate fi folosit pentru videoclipuri, filme, carti digitale, jocuri, mailuri sau documente - aproape orice.

Privind inapoi in timp la inceputul companiei si comparand tableta cu computerul Apple II, se pare ca Jobs nu a incetat niciodata sa reinventeze ce el insusi a creat. iPad-ul poate fi televizor, radio, camera foto, jucarie, casa de marcat, notepad, manual de instructiuni si un milion de alte lucruri. Faptul ca include si un computer este aproape accidental.

"Noi nu facem cercetari de piata si nu angajam consultanti", spunea Steve Jobs. "Noi vrem doar sa facem produse geniale".

Sursa foto: Justin Sullivan/Getty Images