Aparatul foto digital

Aparatul foto digitalPromotorul: Kodak DCS 100 (primul aparat foto digital)
Anul aparitiei: 1990
Ce a inlocuit: aparatul foto clasic
Producatori: Nikon, Cannon, Sony, Panasonic, Kodak
Cel mai nou dispozitiv: Sony SLT-A65 (profesional)
Pret: de la 2.500 lei

In 1839, Daguerre a prezentat inventia numita de el "daghereotip", data ce a coincis cu inventarea fotografiei clasice. In 1990, compania Kodak a prezentat publicului DCS 100, primul aparat de fotografiat digital disponibil in comert. Pretul sau ridicat indica o utilizare numai in fotojurnalism ci si aplicatii profesionale, dar incetul cu incetul si ramura digitala a fotografiei a devenit disponibila in comert. In prezent tot mai multi producatori lanseaza noi valuri de tehnologii fotografice menite sa impuna noi standarde in calitatea fotografiilor digitale.


Foto: wikipedia.org

GPS

GPSPromotorii: Mitsubishi Electric / Pioneer
Anul aparitiei: 1990
Ce va inlocui: hartile cu trasee
Producatori: Garmin, Evolio etc

Sistemul de navigare a fost implementat pentru prima data in 1960 aparatelor de zbor. Treizeci de ani mai tarziu, in 1990, atat Mitsubishi Electric cat si Pioneer sustin ca ar introdus primul sistem de navigatie pentru masini. In ultimii ani, industria producatoare de GPS-uri pentru automobile a cunoscut o crestere spectaculoasa a vanzarilor.

Foto: bigntufftrucks.com

Dispozitivele Wi-Fi (Wireless Fidelity)

Dispozitivele Wi-Fi (Wireless Fidelity)Promotorii tehnologiei: Comisia Federala a Comunicatiilor din S.U.A. (1985) implementat de NCR Corporation si AT&T (1991)
Primul device wireless: Logitech Cordless MouseMan (frecventa radio) / Microsoft Cordless Wheel Mouse (optic)
Anul aparitiei: 1991 / 1999
Ce va inlocui: dispozitivele cu fir
Producatori: Logitech, Microsoft, Cisco Linksys (Router), Asus (Router), D-Link (Router) s.a.

Comisia Federala a comunicatiilor din S.U.A. a fost promotorul tehnologiei Wi-Fi in 1985, ca sase ani mai tarziu, NCR Corporation si AT&T sa implementeze primele aparate cu tenologie fara fir. Primul dispozitiv wireless a fost Cordless MouseMan dezvoltat de elvetienii de la Logitech, in 1991. Microsoft Cordless Wheel Mouse, dezvoltat de cei de la Microsoft, a fost primul mouse wireless ce a dispus de tehnologia optica. In prezent, tastaturile, mouseul, routerele si multe alte dispozitive au preluat tehnologia „fara fir” care in curand va inlocui definitiv aspectul „inestetic” al firelor aflate „la vedere”.

Foto: coolest-gadgets.com

Smartphone-ul

Smartphone-ulPromotorul: Nokia 9000 Communicator / PDA
Anul aparitiei: 1996 / 2001
Ce va inlocui: telefonul obisnuit
Producatori: Apple, Samsung, LG, HTC, Motorola,etc.
Cel mai nou dispozitiv: Samsung Galaxy Nexus
Pret: de la 2.500 lei

Desi au fost cateva tentative in anii 90, cand IBM lansa primul telefon monocrom cu touchscreen, notiunea de „smartphone” a aparut in 1996 cand finalndezii de la Nokia au dezvoltat Nokia 3000 Comunicator. Cinci ani mai tarziu, a aparut primul Personal Data Assistant (PDA) proiectat ca o agenda personala, utila in orice imprejurare. In 2002, ideea de smartphone a capatat contur si RIM a lansat primul BlackBerry care avea posibilitatea conectarii sale la internet. Smartphone-ul a fost desavarsit odata cu aparitia pe piata a primului iPhone in 2007 dezvoltat de americanii de la Apple - astazi una din cele mai mari companii din domeniul IT. Cel mai recent dispozitiv lansat este Samsung Galaxy Nexus, un smartphone de 4,65 inci cu o rezolutie HD 1280x720p, dotat cu un procesor dual-core de 1,2 Ghz si ultimul sistem de operare al celor de la Google: Android OS v4.0 (Ice Cream Sandwich).


Flashdrive-ul si SSD-ul

Flashdrive-ul si SSD-ulPromotorul: Trek Technology / IBM / M-Systems
Anul aparitiei: 1996 (SSD) / 2000 (flashdrive)
Ce va inlocui: floppydiskul, cd-romul, dvd-rw, hard-diskul cu platane
Producatori: Kingston, A-Data, Kingmax,
Cel mai nou dispozitiv: Kingston DataTraveler 109
Pret: de la 30 lei

Exista in prezent patru companii care sustin ca au contribuit la inventarea si brevetarea flashdrive-ului USB: M-Systems, Phison Electronics, Trek Technology si Netac Technology. Trek Technology si IBM au inceput vanzarea acestor dispozitive in anul 2000 sub denumirea de „Thumbdrive”, respectiv „DiskOnKey”.
In ceea ce priveste Solid State Drive-ul, acesta dateaza din anii 50. Mai tarziu, in anii 70 si 80 a fost implementat in calculatoarele IBM, ca in 1996, compania M-Systems sa introduca SSD-urile bazate pe memoria flash. Anul 1999 coincide cu lansarea pe piata a primului SSD de la BiTMicro cu o capacitate de 18 GB . In acest moment exista pe piata Solid State Driver-uri cu spatii de stocare de peste 1 Terra Byte.
Aceste dispozitive vor inlocui in curand vechiile hard-disk-uri datorita dimensiunilor reduse, performantelor pe care le ating si portabilitatii.


Foto: theregister.co.uk

MP4 Player-ul

MP4 Player-ulPromotor: iPod (Apple)
Anul aparitiei: 2001
Ce a inlocuit: Sony Walkman, CD Player-ul, mp3 player
Producatori: Apple, iRiver
Cel mai nou dispozitiv: iPod Nano (Multi-touch)
Pret: de la 400 lei

Desi primul mp3 player a aparut in 1998, iPod este dispozitivul care a revolutionat notiunea de “portable entertainment” fiind capabil sa redea atat audio (muzica, radio, inregistrari audio), cat si poze sau video. Cel mai recent dispozitiv lansat de Apple este iPod Nano, disponibil in mai multe variante de culori si sub diferite posibilitati de intrebuintare.


Foto: apple.com

Consola Wii

Consola WiiPromotorul: Nintendo
Anul aparitiei: 2006
Ce va inlocui: notiunea de joc traditional cu cea de social gaming
Producator: Nintendo
Pret: de la 700 lei

Wii este o consola de jocuri, cea de-a cincea produsa de Nintendo, care a intrat la vanzare pe 19 noiembrie 2006 in SUA. Lansarea consolei Wii s-a dovedit un succes comercial atat in SUA, cat si in Japonia si Europa. Consola nu este la fel de puternica ca Xbox 360 si PlayStation 3, competitorii sai, insa este mai ieftina si are un sistem de control inovator. Pana in vara anului 2010, Nintendo a vandut peste 70 milioane de console Wii in toata lumea. Dispozitivul a reusit sa schimbe notiunea de joc traditional sau pe calculator cu cea de social gaming.


Foto: wikipedia.org

e-Book Reader

e-Book ReaderPromotorul: Sony Reader
Anul aparitiei: 2006
Ce va inlocui: cartile traditionale
Producatori: Amazon, Nook, Sony, Evolio, iRiver, etc.
Cel mai nou dispozitiv: Kindle Touch (Amazon)
Pret: de la 450 lei

Cartile in format traditional vor disparea in curand fiind inlocuite de noile device-uri pentru citirea lor. Vanzarile e-book au inregistrat un ritm de crestere spectaculos in ultimul an, tehnologia folosita si preturile practicate de producatori fiind din ce in ce mai accesibile utilizatorilor inca nefamiliarizati. Amazon Kindle, spre exemplu, a reusit in unele tari, sa schimbe modul in care se citeste o carte si modul in care vedem si le percepem. Magazinul de carti Amazon are peste un milion de titluri disponibile.

Foto: christmasgiftideas.me.uk

Tableta

TabletaPromotorul: Microsoft (1999)
Inovatorul: Apple (2010)
Ce va inlocui: notebook-ul
Producatori: Apple, Samsung, Lenovo, Asus, Amazon, Evolio, etc.
Cel mai nou dispozitiv: ASUS Eee Pad Transformer Prime (lansare: Dec. 2011)
Pret: de la 1.600 lei

In anul 2001, Microsoft lansa primul TabletPC , care, pentru acele vremuri reprezenta o adevarata revolutie in domeniul tehnologic. Timpul a trecut, tehnologia a evoluat, iar Microsoft s-a vazut nevoita sa cedeze in fata gigantului si concurentului american Apple care a introdus conceptul de tableta digitala in 2010. In prezent, acesta castiga tot mai mult teren si tot mai multi clienti in randul oamenilor de afaceri, dar si in cel al tinerilor pasionati de noutatile tehnologice. Odata cu introducerea tabletei revolutionare s-a “incins” si disputa pe piata concurentiala, producatorul Asus urmand sa lanseze la inceputul lunii decembrie prima tableta din lume cu procesor NVIDIA Tegra 3 quad-core (4 nuclee - n.r.).



Televizorul 3D

Televizorul 3DPromotorul: LG
Anul aparitiei: 2010
Ce va inlocui: Televizorul cu tub catodic, LCD-ul si plasma cu tehnologie 2D
Producatori: LG, Toshiba, Philips, Samsung, Sony, Panasonic

Compania coreana LG a lansat primul televizor 3D comercial in 2010 cu posibilitatea de a-l folosi exclusiv cu ochelarii special conceputi. Un an mai tarziu, in 2011, compania japoneza Toshiba a lansat primul model 3D disponibil fara ochelari. Tendintele in acest sens indica o scadere a preturilor acestor televizoare, care in acest moment sunt relativ scumpe, lucru ce va conduce la inlocuirea vechilor televizoare cu cele capabile sa redea imagini tri-dimensionale.

Foto: flatpanelshd.com