Lectia nr. 1

Lectia nr. 1BusinessInsider propune o lista a celor mai importante 10 lectii de management ale gigantului american, preluate din cartea "Inside Apple: How America's Most Admired - And Secretive - Company Really Works”, scrisa de Adam Lashinsky.

Concentreaza-ti cei mai buni oameni pe cele mai importante proiecte

Cand Apple a inceput sa lucreze la primul iPhone, compania si-a directionat cei mai importanti oameni pe acel proiect.

Totodata, conducerea Apple a permis oamenilor care lucrau la divizia iPhone sa coopteze inginerii talentati de la grupul Mac. Astfel, lansarea sistemului de operare MacOS, al gigantului american, a trecut in plan secund - prioritara fiind lansarea terminalelor iPhone.

Foto cover: attask.com

Lectia nr. 2

Lectia nr. 2Totul trebuie tinut secret!

Politica Apple este cat se poate de simpla: nicio informatie catre mass-media si, poate mai important decat atat, sa nu spui NICIODATA colegilor tai la ce lucrezi.

Pastrarea in secret a activiatii are totusi si avantajele sale: previne ca cel mai nou produs la care compania lucreaza sa fie copiat de altcineva si sa-ti “fure” exclusivitatea si ajuta angajatii sa fie mai concentrati la activitatea pe care o intreprind in loc sa-si faca griji cu privire la ceea ce alte persoane fac.

Foto: flickr.com


Lectia nr. 3

Lectia nr. 3Obsesia pentru detalii

Apple are o incapere dedicata exclusiv conceperii designului atat a dispozitivelor cat si cutiilor pentru produse, potrivit cartii publicate de Adam Lashinsky.

Compania isi propune ca viitorii clienti sa fie mai mult decat incantati cu un nou telefon inca din momentul in care iau primul contact cu acesta.

Foto: techvert.com

Lectia nr. 4

Lectia nr. 4Fara focus-grupuri, dar cu o mare atentie la utilizatorul final

In ciuda faptului ca nu organizeaza focus-grupuri, compania Apple este foarte atenta la cum sunt primite gadget-urile pe care le-au lansat. De acolo, gigantul IT ia decizii pentru ceea ce urmareste in continuare, fie care e vorba de o imbunatatire sau de o noua lansare.

Feedback-ul utilizatorului este ESENTIAL!

Foto: freedigitalphotos.net


Lectia nr. 5

Lectia nr. 5Oameni cheie in puncte strategice!

In cadrul echipei de conducere a Apple, directorul financiar Peter Oppenheimer (foto) este singura persoana desemnata sa se ocupe de departamentul P&L (profit si pierderi - n.r.). Pe langa Oppenheimer, singura persoana care mai urmarea activitatea acestui departament era Steve Jobs.

Intr-o companie, controlul diviziei P&L este o mare provocare.

Foto: apple.com


Lectia nr. 6

Lectia nr. 6Angajeaza-i pe cei mai buni!

Un alt aspect, litera de lege pentru Apple, este sa caute sa angajeze si sa integrepe cei mai buni oameni.
« “A” players hire “A” players, and “B” players hire “C” players . We want only “A” players here », spunea Steve Jobs echipei sale, potrivit lui Mike Janes, un fost angajat Apple.

(trad. “Cei mai buni ii angajeaza pe cei mai buni, cei mai putin buni ii angajeaza pe cei slabi. Avem nevoie de cei mai buni aici” )

Foto: freedigitalphotos.net

Lectia nr. 7

Lectia nr. 7Pastreaza-ti oamenii in echipa si nu le oferi motive sa plece!

Apple nu permite angajatilor sai sa priveasca in alta directie decat inspre viitorul si succesul companiei. Tim Cook a fost singurul executiv care a stat la conducerea unei alte mari companii (Nike - n.r.).

Cand Andy Miller, un angajat care se ocupa de sectorul de publicitate iAds, l-a intrebat pe Steve Jobs daca poate pleca la conducerea unei alte companii, co-fondatorul Apple i-a raspuns taios: “Cum? Abia faci fata aici si vrei sa pleci in alta parte si sa iti dedici timpul? Nici pe Forstall (Scott Forstall - seful diviziei sistemului de operare iOS) nu il las sa plece de la birou.

Pastrarea oamenilor in “sanul” echipei sporeste concentrarea si implicarea!

Foto: freedigitalphotos.net

Lectia nr. 8

Lectia nr. 8Formeaza echipe mici!

Din cei peste 60.000 angajati la nivel mondial, sub 100 de oameni lucreaza la un proiect pentru Apple.

Inca de la aparitia Mac, Steva Jobs a preferat intotdeauna echipe de mici dimensiuni care sa lucreze la anumite proiecte.

Este o modalitate prin care tii echipa concentrata si organizata.

Foto: freedigitalphotos.net


Lectia nr. 9

Lectia nr. 9Vorba multa, saracia omului!

Departamentul de comunicare al Apple este foarte cunoscut, in ciuda faptul ca raspunde rar solicitarilor din presa.

Singura modalitate prin care compania se afiseaza in public este in cadrul marilor evenimente de lansare a anumitor produse. In timpul acestor prezentari, limbajul este unui simplu, frazele sunt pe intelesul tuturor si cat se poate de clare pentru presa si consumatori pentru a intelege mai usor noutatile.

Foto: freelancefolder.com


Lectia nr. 10

Lectia nr. 10Clientul nostru, stapanul nostru!

O veche sintagma comerciala care se aplica si azi. Pentru Apple, cel mai important aspect este focusarea pe client. Crearea unor produse si a unor experiente noi pe care utilizatorii sau consumatorii le vor indragi.

Aceasta este cheia succesului in afaceri!