LG

LGLG, al treilea producator de telefoane mobile din lume, a afisat in trimestrul al doilea o crestere a profitului net cu 62%, la 1.150 miliarde woni (923 milioane dolari), pe fondul cererii puternice de telefoane mobile, televizoare si aparate electrocasnice.

In aceeasi perioada a anului trecut, LG inregistrase un profit net de 707 miliarde woni, in timp ce in primele trei luni din 2009, compania avusese pierderi nete de 198 miliarde woni.

Profitul operational a atins un record de 1.130 miliarde woni (903 milioane dolari) in perioada aprilie-iunie, peste estimarile analistilor de 988 miliarde woni. Vanzarile globale au urcat la 14.500 miliarde woni, in linie cu estimarile analistilor.

LG, care concureaza cu Nokia Oyj si Samsung Electronics Ltd pe piata telefoniei mobile, a vandut un numar record de 29,8 milioane telefoane mobile in al doilea trimestru, fata de 22,6 milioane unitati in perioada ianuarie-martie.

Nokia

NokiaNokia Oyj, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a anuntat o scadere la 380 milioane euro a profitului net din al doilea trimestru din 2009, din cauza mediului de afaceri dificil, in contextul actualei crize economice.

In aceeasi perioada a anului trecut, compania inregistrase un profit net de 1,1 miliarde dolari. Analistii estimasera un profit net de 361 milioane euro, la vanzari de 10,1 miliarde euro. In acelasi timp, vanzarile companiei au scazut cu 25% fata de perioada similara din 2008, la 9,9 miliarde euro.

Nokia, care a afisat in intervalul ianuarie-martie primele pierderi inainte de taxe, de la infiintarea companiei, reduce cu peste 700 milioane euro costurile diviziei de telefoane mobile, pentru a face fata cererii scazute de pe piata de profil.

Industria telefoanelor mobile se asteapta in 2009 la cea mai severa scadere a activitatii din istorie, din cauza recesiunii mondiale care a afectat cererea.

SonyEricsson

SonyEricssonProducatorul de telefoane mobile Sony Ericsson a raportat pierderi inainte de taxe de 283 milioane euro pentru al doilea trimestru din 2009, in linie cu estimarile analistilor, anuntand ca activitatea de pe piata de profil s-ar putea comprima cu cel putin 10% anul acesta.

In trimestrul analizat, compania a avut costuri de restructurare de un milion euro. In aceeasi perioada a anului trecut, Sony Ericsson a afisat un profit inainte de taxe de 8 milioane euro.

"Conform asteptarilor, al doilea trimestru a fost dificil si credem in continuare ca si restul anului va ingreuna performanta financiara a companiei. Totusi, finantele noastre incep sa se imbunatateasca datorita reducerii costurilor", a anuntat compania.

Apple

AppleApple Inc a raportat un profit aferent celui de-al treilea trimestru fiscal peste estimarile analistilor, datorita cererii in crestere pentru iPhone si pentru notebook-urile Macintosh, vandute la un pret mai mic.

Profitul companiei a urcat la 1,23 miliarde dolari, sau 1,35 dolari/actiune, de la 1,07 miliarde dolari, sau 1,19 dolari/actiune, in al treilea trimestru fiscal din anul financiar anterior. Vanzarile au crescut cu 12%, la 8,34 miliarde dolari, in trimestru incheiat pe 27 iunie.

Grupul mizeaza acum pe vanzari de pana la 8,9 miliarde dolari, in urmatorul trimestru. Apple a injumatatit pretul iPhone 3G, pentru a-l face mai atractiv pentru consumatorii ale caror venituri au fost afectate de criza.

Cat castiga Apple la fiecare iPhone vandut?

Yahoo

YahooYahoo! Inc., detinatorul celui de-al doilea cel mai popular motor de cautare, a anuntat un profit net in crestere la 141,4 milioane dolari pentru al doilea trimestru, dar a estimat ca vanzarile vor scadea in trimestrul urmator, din cauza reducerii bugetelor pentru publicitate.

Compania a inregistrat in al doilea trimestru din 2008 un profit net de 131,2 milioane dolari. Yahoo mizeaza acum pe vanzari intre 1,45 si 1,55 miliarde dolari, in trimestrul care a inceput deja.

Yahoo a incercat sa isi mareasca profitul prin disponibilizari si inchiderea unora dintre paginile de internet detinute. De asemenea, si-a reconfigurat pagina de web si poarta discutii cu Microsoft in privinta unei vanzari a diviziei de cautari online pentru a combate scaderea drastica a cheltuielilor pentru publicitatea online

Google

GoogleGoogle, compania ce detine cel mai popular motor de cautare din lume, a raportat o crestere cu 19% a profitului net din al doilea trimestru, la 1,48 miliarde dolari, peste asteptarile pietei.

In aceeasi perioada din 2008, compania a inregistrat un profit net de 1,25 miliarde dolari. Veniturile din perioada analizata au fost de 5,52 miliarde dolari, in crestere fata de 5,37 miliarde dolari, in perioada similara din 2008.

Excluzand vanzarile aferente site-urilor partenere, veniturile au fost de 4,07 miliarde dolari. Rezultatele vin in contextul in care cheltuielile pentru publicitatea online, principala sursa de venit a Google, au scazut de la inceputul anului.

Scaderea vanzarilor din trimestrul al doilea semnaleaza ca recuperarea ar putea fi mai lunga decat se asteptau unii investitori.

Executivii Google: In curand YouTube va deveni profitabil

AMD

AMDProducatorul de cipuri Advanced Micro DevicesInc (AMD) a raportat o pierdere peste asteptari, de 335 milioane dolari pentru al doilea trimestru din 2009, anunt ce a dus la deprecierea cu 12% a titlurilor companiei.

Veniturile AMD au scazut cu 13% fata de perioada similara din 2008, la 1,18 miliarde dolari, cu putin peste asteptarile analistilor de 1,13 miliarde dolari. Titlurile AMD s-au depreciat cu 12% dupa raportarea rezultatelor financiare.

AMD, care s-a impartit practic in doua divizii, de productie de cipuri si de semiconductoare, a declarat ca veniturile din divizia de cipuri vor fi "in usoara crestere" in al treilea trimestru fiscal.

Intel

IntelIntel, cel mai mare producator de cipuri la niverl mondial, a raportat o pierdere de 12 milioane dolari a profitului operational, 398 de milioane dolari in cazul profitului net si 7 centi in ceea ce priveste pierderile per actiune.

Excluzand efectele generate de amenda Comisiei Europene, compania a avut un profit operational non-GAAP (necalculat pe baza unor principii de contabilitate general acceptate) de 1.4 miliarde dolari, profit net de 1 miliard dolari si castiguri per actiune (CPA) de 18 centi.

Astfel, in acest trimestru, s-au vandut mai multe unitati de microprocesoare comparativ cu primul trimestru, desi pretul mediu de vanzare (PMV) al tuturor microprocesoarelor a fost mai mic decat in T1. Venitul din vanzarea chipseturilor si microprocesoarelor Intel Atom a fost de 362 milioane dolari, cu 65% mai mare decat in T1.

Stocurile au fost reduse cu aproximativ 240 milioane dolari in cel de-al doilea trimestru, iar cheltuielile departamentelor R&D si MG&A au fost de 2,6 miliarde dolari, putin mai mari decat previziunile companiei. Pentru cel de-al treilea trimestru al anului, Intel estimeaza un venit de 8,5 miliarde dolari, plus sau minus 400 milioane dolari si pierderi nete din investitii de portofoliu, dobanzi si altele de aproximativ 80 milioane dolari.

Texas Instruments

Texas InstrumentsTexas Instruments Inc (TI) a afisat un profit trimestrial si estimari peste asteptari, insa s-a ferit sa declare ca cea mai dificila perioada pentru economie si pentru cererea de cipuri a trecut.

Excluzand costurile de restructurare, profitul a fost de 25 centi/actiune, depasind estimarile analistilor, de 23 centi/actiune. Veniturile au scazut cu 27%, la 2,46 miliarde dolari, aproape de estimarile pietei, de 2,42 miliarde dolari.

Compania TI, ale carei cipuri sunt folosite in fabricarea telefoanelor mobile, a televizoarelor si a echipamentelor industriale, a oferit o estimare orientativa pentru veniturile din acest trimestru, sustinand ca vizibilitatea este inca slaba, si a a anuntat ca rata ridicata a somajului va afecta probabil vanzarile din sezonul estival.

TI a prevazut pentru al treilea trimestru castiguri de 28-39 centi/actiune, incluzand costuri de restructurare de 1 cent/actiune, pe baza unor venituri de 2,5-2,8 miliarde dolari.

IBM

IBMInternational Business Machines Corp. (IBM), cel mai mare producator mondial de servicii tehnologice, a anuntat ca profitul aferent celui de-al doilea trimestru a urcat cu 12%, la 3,1 miliarde dolari, peste estimarile analistilor.

Compania a inregistrat un rezultat net de 2,77 miliarde dolari, in al doilea trimestru din 2008. Vanzarile au scazut, insa, cu 13%, la 23,3 miliarde dolari.

Compania estimeaza acum ca profitul din 2009 va fi de cel putin 9,70 dolari/actiune, comparativ cu estimarile anterioare, de 9,20 dolari/actiune.

The technology group's strong results followed a similar showing by top chipmaker Intel on Tuesday and came as internet search group Google said online advertising had steadied.

Rezultatele bune ale grupului adauga un semn de revenire dupa ce producatorul de chip-uri Intel a anuntat rezultate asemenatoare si dupa ce Google, compania care detine cel mai utilizat motor de cautare online, a anuntat ca publicitatea online isi mentine echilibrul.