10. Directorul financiar al Microsoft paraseste compania

10. Directorul financiar al Microsoft paraseste companiaCel mai mare producator software, Microsoft, a anuntat ca directorul financiar Chris Liddell va demisiona din functie dupa aproape cinci ani pentru a cauta o noua pozitie care sa extinda cariera sa, scrie Bloomberg. Liddell ar putea cauta o pozitie mai importanta intr-o alta companie, a declarat un analist.

Liddell va parasi compania pana la sfarsitul anului, acesta findi inlocuit de Peter Klein, care a ocupat functia de director financiar al diviziei business si server, cele mai importante segmente ale companiei, dupa vanzari.

Managerul s-a alaturat echipei Microsoft in 2005 si a fost primul angajat din afara companiei care a ocupat functia de director financiar. In anul fiscal trecut a coordonat reducerile cheltuielilor in valoare de trei miliarde dolari, care a cuprins si primele disponibilizari Microsoft, ca raspuns la cererea scazuta ce a provocat primul declin anual al companiei.


9. Kaspersky: Piata de securitate va fi de 10 mil euro in 2010

9. Kaspersky: Piata de securitate va fi de 10 mil euro in 2010Divizia locala a producatorului de solutii de securitate Kaspersky Lab se asteapta la o stagnare a pietei de solutii de securitate la aproximativ 10 milioane euro si la o usoara comprimare pe segmentul corporate, potrivit lui Teodor Cimpoesu (foto), managing director Kaspersky Romania.

In acest an Kaspersky Lab estimeaza o crestere de 55% in valoare a vanzarilor pe segmentul de business, in timp ce volumul tranzactiilor incheiate de companie va creste cu 48%.

"Nu am fost foarte afectati de criza, am scazut in standarde normale, insa am reusit sa ne mentinem cota de piata datorita strategiei de vanzare a licentelor la preturi mai reduse decat cele ale pietei", a declarat Teodor Cimpoesu, De asemenea, reprezentantul dezvoltatorului de solutii de securitate a declarat ca in 2009 numarul de licente vandute a crescut cu aproape 90%.

.

8. HTC vrea 15% din piata locala de telefoane inteligente, in doi ani

8. HTC vrea 15% din piata locala de telefoane inteligente, in doi aniProducatorul de telefoane inteligente HTC isi propune pentru 2011 o cota de aproximativ 15% din piata de smartphone-uri locala.

In prezent, piata romaneasca de terminale mobile inteligente se ridica la circa 200.000 unitati, potrivit estimarilor directorului regional HTC pentru Europa de Sud-Est, Nikitas Glykas (foto).

Romania este o piata cu potential, situata in top 3 pe harta HTC din zona de sud-este a Europei din punct de vedere al atractivitatii.

Tocmai de aceea, compania si-a alcatuit un plan ambitios pentru urmatorii doi ani, care prevede triplarea cotei actuale de piata - 4%

7. Marius Ghenea: Comertul online va ajunge la 350 mil. euro in 2010

7. Marius Ghenea: Comertul online va ajunge la 350 mil. euro in 2010Anul viitor piata de comert online va ajunge la 350 de milioane de euro, fata de 225-250 de milioane de euro estimate pentru acest an, potrivit presedintelui Fit Distribution, dezvoltatorul magazinelor online PCfun si ElectroFun, prezent la evenimentul „Zilele Biz” organizat de revista Biz.

Antreprenorul care a cumparat in septembrie PC Garage, unul din cei mai mari retaileri pe piata de comert online IT&C locali, afirma ca anul viitor vor continua vanzarile, iar piata se va dezvolta mai ales in zona comertului online de imbracaminte si incaltaminte, o nisa care este abia la inceput comparativ cu domenii traditionale precum IT-ul, un sector despre care Ghenea (foto) spera ca va evolua pozitiv in 2010.

Presedintele Fit Distribution a afirmat ca este in continuare in negocieri pentru achizitia de magazine online si ca isi mentine bugetul de investitii de doua milioane de euro anuntat odata cu preluarea PC Garage de la omul de afaceri Gabriel Vasile.

6. Piata de notebook-uri scade cu 48% la 250.000 de unitati

6. Piata de notebook-uri scade cu 48% la 250.000 de unitatiPiata de notebook-uri din Romania va scadea in 2009 cu 47,91% comparativ cu anul 2008, de la 480.000 de unitati la 250.000 de unitati, a declarat business managerul Acer Romania pe segmentul notebook-uri, Constantin Balmus.

IDC a anuntat 290.000 de notebook-uri importate, noi credem ca numarul real va ajunge la 250.000. Anul trecut au fost 480.000, iar pentru anul viitor s-ar putea ajunge la 300.000", a spus Balmus, citat de NewsIn.

El a adaugat ca in primele noua luni Acer Romania a importat peste 31.000 de notebook-uri, la acestea adaugandu-se alte 30.000 ramase in stocul distribuitorilor locali din 2008. Anul trecut, Acer a importat 100.000 de notebook-uri.

Pentru ultimul trimestru al anului, compania estimeaza ca va importa pe piata romaneasca inca 25.000 de unitati.

Comparativ cu trimestrul trei 2008, Acer si-a crescut cota de piata cu 6%, la 28,3%, insa vanzarile de notebook-uri au scazut cu 26,1%, de la 28.456 de unitati in trimestrul trei 2008, la 21.034, in trimestrul trei 2009.

5. Orange Romania: Suntem primii din grup care ne-am atins targetul de vanzari online

5. Orange Romania: Suntem primii din grup care ne-am atins targetul de vanzari onlineOrange Romania, cel mai important operator de telefonie mobila pe piata locala, este prima filiala din grupul France Telecom, actionarul majoritar al companiei, care reuseste sa-si depaseasa targetul in ceea ce priveste vanzarile pe online, care la nivel de grup ar trebui sa ajunga la 20% pana in 2012, potrivit Andreei Belenes (foto), managerul diviziei de online a Orange.

Majorarea bugetului de publicitate online al operatorului cu aproximativ 60% in acest an comparativ cu 2008, relansarea magazinului online si ofertele, printre care si lansarea in primavara a cartelelor Orange prepay comandate pe Internet si livrate gratuit clientilor, sunt cateva dintre motivele care au dus la cresterea vanzarilor online ale Orange si depasirea tintei impuse de grup de la sfarsitul lunii octombrie.

“Acest lucru demonstreaza inca o data ce oportunitati sunt in Romania. La inceputul anului nimeni nu credea ca vom depasi targetul si l-am depasit de la sfarsitul lui octombrie”, a declarat, pentru Wall Street, Andreea Belenes, managerul diviziei de online a operatorului telecom care a fost lansata in septembrie anul trecut si care in prezent numara 12 persoane.

Ea adauga ca datorita numarului mare de clienti ai Orange (10,69 mil. utilizatori la 30 septembrie) si contributia filialei din Romania trebuie sa fie semnificativa, astfel incat pana in 2012 grupul francez sa atinga obiectivul conform caruia 20% dintre vanzarile totale sa provina din mediul online si sa devina brandul de referinta in publicitatea pe Internet.

4. In 2010, unul din trei romani va fi online de pe telefonul mobil

4. In 2010, unul din trei romani va fi online de pe telefonul mobilUnul din trei romani va accesa Internetul in 2010 folosind un telefon mobil, in prezent 22% dintre clientii Orange si 17,2% dintre cei ai Vodafone utilizand aceste servicii, conform unei analize realizate de Voxline Communication, companie ce furnizeaza servicii de marketing pe mobil.

"Cosmote, cel de-al treilea operator local, nu a facut publice niciun fel de date inca, dar tinand cont ca integrarea Zapp este estimata a se finaliza in urmatoarele sase luni ne asteptam ca in 2010 sa vedem o crestere foarte mare de utilizatori de mobile Internet in aceasta retea, mai ales ca miza achizitiei Telemobil a reprezentat-o licenta 3G de date mobile la mare viteza”, considera Dan Virtopeanu (foto), General Manager, Voxline Communication.

Majoritatea accesarilor se fac de pe telefoane smartphone, pe primele locuri aflandu-se Nokia (57,01%), Sony Ericsson (16,51%), Samsung (12,41%), LG (5,79%) si Motorola (2,99%), acestea fiind si primele cinci branduri vandute la nivel global, conform datelor de trafic din octombrie 2009 referitoare la utilizatorii din Romania care au accesat site-uri mobile din reteaua BuzzCity (aceasta a contorizat 11,7 milioane de accesari).

3. Malacopol, DCS: Piata de telcomunicatii creste in 2010 cu 5%

3. Malacopol, DCS: Piata de telcomunicatii creste in 2010 cu 5%DCS, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata autohtona de telecomunicatii, vede o crestere de cel mult 5% a veniturilor telecom in 2010, in timp ce consumul este asteptat sa creasca cu maxim 10%.

Aceasta evolutie este influentata de o serie de factori, cum ar fi criza financiara, scaderea semnificativa a preturilor pentru serviciile de telecomunicatii, dar si gradul de saturatie atins pe anumite servicii, cum ar fi cele de televiziune prin cablu si de telefonie fixa.

Romanii cheltuiesc intre 70 si 80 lei/luna pe servicii TV, de telefonie si Internet.

2. eBay a vandut Skype pentru 2 mld. dolari

2. eBay a vandut Skype pentru 2 mld. dolarieBay, cel mai mare site de licitatii online, a anuntat ca a finalizat vanzarea serviciului Skype catre un grup de investitii care include cei doi fondatori ai companiei de comunicatii web, scrie Washington Post.

Vanzarea unei participatii de 70% din Skype pentru aproximativ doua miliarde dolari a fost blocata de procesul intentat de fondatorii Skype, Niklas Zennstrom si Janus Friis.

Zennstrom si Friis au definitivat procesul in aceasta luna si vor detine o participatie de 14% din Skype prin noua lor companie Joltid.

Participatia majoritara de 66% va fi detinuta de un grup de investitori condus de compania Silver Lake Partners, Canada Pension Plan Investment Board si grupul de investitii condus de Andreessen Horowitz.

eBay va retine o participatie de 30% in Skype. De asemenea, site-ul de licitatii va incasa 1,9 miliarde dolari, iar tranzactia evalueaza Skype la 2,75 miliarde dolari.

1. Directorul executiv al Cosmote Romania preia si sefia Zapp

1. Directorul executiv al Cosmote Romania preia si sefia ZappStefanos Theocharopoulos, CEO (director executiv) al operatorului de telefonie mobila, a preluat si atributiile de presedinte si CEO al Telemobil SA (Zapp), in timp ce Spyridon Spyropoulos, director relatii afaceri externe al Cosmote Romania, a devenit si director operational al Zapp.

Pe parcursul ultimilor doi ani, directorul executiv al Zapp a fost Chris Bataillard.

Theocharopoulos (foto) este CEO al Cosmote Romania din ianuarie 2008, iar in cursul acestui an a preluat si functia de director general al Germanos Telecom Romania

Stefanos Theocharopoulos s-a alaturat grupului OTE in 2002 si detinea, din anul 2006, pozitia de director executiv business development al companiei OTEGlobe, membra a grupului OTE. Inainte de a se alatura operatorului elen OTE, Theocharopoulos a detinut pozitii manageriale in companii precum O2 Germania, Dutchtone Olanda, Vodafone Grecia, Fujitsu Telecom Research Center Marea Britanie si Ericsson Hellas/Grecia.

Avand o experienta de peste 36 de ani in industrie, Spyridon Spyropoulos este director relatii afaceri externe al Cosmote Romania, avand ca principale directii de activitate interconectarea, roaming-ul si relatia cu autoritatile de reglementare. Inainte de Cosmote, Spyropoulos a fost director general al Cosmorom si Chief Technical Officer (CTO) in cadrul Romtelecom S.A.