1. Oracle - Sun: 7.4 mld. $

1. Oracle - Sun: 7.4 mld. $Compania Oracle Corp. s-a inteles cu Sun Microsystems Inc. pentru 7,4 miliarde dolari, sau 9,50 dolari/actiune, dupa ce consiliile directoare ale celor doua grupuri au aprobat tranzactia in unanimitate.

Deal-ul a surprins industria IT, deoarece IBM si-a retras anterior oferta de preluare a Sun Microsystems, tranzactie evaluata la 7 miliarde dolari.

Aceasta achizitie ofera companiei Oracle accesul catre segmentul server-elor si al bazelor de date. Tranzactia nu a fost incheiata inca deoarece autoritatile europene de reglementare verifica daca tehnologia Oracle combinata cu platforma MySQL detinuta de Sun ar putea viola legile competitiei.

2. Xerox - Affiliated Computer Services: 6.4 mld. $

2. Xerox - Affiliated Computer Services: 6.4 mld. $Xerox, cel mai mare jucator pe piata imprimantelor digitale si a serviciilor de gestiune a documentelor, a preluat in luna septembrie Affiliated Computer Services (ACS) pentru 6,4 miliarde dolari, in cea mai mare achizitie a companiei.

Prin aceasta achizitie, isi extinde domeniul de activitate catre servicii pentru computere, dupa ce vanzarile traditionale de echipamente au scazut.

Xerox spera ca ACS sa ajute compania sa patrunda in noi piete fara o suprapunere a operatiunilor, anuntand ca au o pondere de doar 20% de clienti comuni.

Tranzactia va ajuta la extinderea intr-o piata pe care compania a evaluat-o la 150 miliarde dolari si ar putea insemna triplarea vanzarilor de servicii la aproximativ 10 miliarde dolari, a anuntat Xerox la momentul respectiv.

3. Dell - Perot Systems: 3.9 mld. $

3. Dell - Perot Systems: 3.9 mld. $Dell, al treilea producator mondial de PC-uri, a preluat Perot Systems pentru 3,9 miliarde dolari, reprezentand cea mai mare achizitie din istoria companiei, prin intermediul careia va concura cu IBM si Hewlett-Packard in domeniul serviciilor IT.

Preluarea companiei de servicii IT vine dupa ce unitatile de servicii ale IBM si Hewlett-Packard au rezistat recesiunii mai bine decat Dell, ale carei vanzari au scazut in ultimul trimestru cu 22%.

Noua divizie de servicii ar putea avea vanzari anuale de aproximativ opt miliarde dolari. De asemenea, preluarea Dell poate fi vazuta ca un raspuns al achizitiei EDS, o alta companie infiintata de Ross Perot, de catre HP pentru 13,9 miliarde dolari.

4. Cisco - Tandberg: 3.4 mld. dolari

4. Cisco - Tandberg: 3.4 mld. dolariCisco Systems, cel mai mare producator de echipamente de retea, a preluat companiei Tandberg cu 17,2 miliarde de coroane norvegiene (2,96 miliarde dolari), pentru a extinde gama de produse folosite in comunicarea de tip video-conferinta.

Preluarea ar putea avea atat un impact direct cat si unul indirect asupra afacerilor Cisco, deoarece extinderea utilizarii de videoconferinte ar putea creste traficul retelelor, ceea ce ar insemna si cresterea vanzarilor de switch-uri si router-e.

Dupa ce initial actionarii Tandberg au refuzat oferta ca fiind prea mica, Cisco a batut palma cu grupul norvegian si in prezent detine mai mult de 90% din operatiunile acestuia.

5. Cisco - Starent Networks: 2.9 miliarde dolari

5. Cisco - Starent Networks: 2.9 miliarde dolariLa doar o saptamana dupa preluarea Tandberg, Cisco Systems a acceptat preluarea Starent Networks pentru 2,9 miliarde dolari cu ajutorul careia va dezvolta infrastructura mobila pentru retele wireless ca LTE si WiMAX. Traficul mobil de date ar putea sa se dubleze in fiecare an pana in 2013.

Cisco a mai facut investitii in segmentul WiMAX prin preluarea companiilor Navini Networks in 2007 si a Clearwire in 2009.

Tehnologia LTE a devenit foarte cautata dupa ce cei mai mari operatori telecom din Statele Unite, Verizon si AT&T au anuntat ca vor folosi LTE pentru retelele 4G. Tehnologia Starent este folosita de peste 100 de operatori mobili din 45 de tari.

6. HP - 3Com: 2.7 mld. $

6. HP - 3Com: 2.7 mld. $Hewlett-Packard, cel mai mare producator de PC-uri, a cumparat 3Com printr-o oferta de 2,7 miliarde dolari, prin care va intensifica competitia cu Cisco Systems in segmentul echipamentelor de retea.

Pe langa asaltul asupra Cisco in segmentul echipamentelor de retea, preluarea HP ofera companiei o prezenta in piata asiatica, de unde provin mai mult de jumatate din veniturile 3Com.

La fel ca si Cisco, 3Com produce routere si switch-uri, instrumente folosite la traficul direct de date din retele.

7. EMC - Data Domain: 2.1 mld. $

7. EMC - Data Domain: 2.1 mld. $EMC, un important jucator pe piata solutiilor de stocare a datelor, a achizitionat Data Domain pentru 2,1 miliarde dolari si detine noua tehnologie din piata de de-duplicare a datelor.

De-duplicarea ajuta companiile sa economiseasca bani prin reducerea necesitatii de stocare a datelor, pe care cei doi rivali EMC si NetApp considera ca va avea un rol important in piata de stocare in urmatorii ani.

NetApp a incheiat un acord in valoare de 1,5 miliarde dolari pentru achizitionarea Data Domain, insa EMC a atacat oferta cu un pret mai mare cu care in cele din urma a preluat compania.

8. Emerson - Avocent: 1.2 mld. $

8. Emerson - Avocent: 1.2 mld. $Conglomeratul industrial Emerson si-a extins operatiunile de management IT prin preluarea companiei Avocent, care produce soft-uri, echipamente si tehnologii combinate construite pentru a simplifica gestionarea centrelor de date complexe.

Emerson a anuntat ca tehnologiile de configurare si monitorizare ale Avocent sunt complementare cu sistemele sale si va ajuta consumatorii sa rezolve problemele legate de ineficienta energiei.

9. IBM - SPSS: 1.2 mld. $

9. IBM - SPSS: 1.2 mld. $International Business Machines Corp (IBM) a cumparat compania de servicii de tehnologie SPSS Inc pentru aproximativ 1,2 miliarde dolari in numerar, prin care isi extinde portofoliul de soft-uri pentru analiza.

Instrumentele de analiza detinute de SPSS ajuta companiile de servicii financiare sa estimeze tendintelor viitoare si sa gasesca schimbarile de comportament ale consumatorilor, ajutand la controlarea si utilizarea mai eficienta a resurselor.

Achizitia este ultimul pas in strategia IBM de a sustine linia de instrumente analitice.

10. Preluarea diviziei de retele wireless ale Nortel de catre Ericsson: 1.13 mld. $

10. Preluarea diviziei de retele wireless ale Nortel de catre Ericsson: 1.13 mld. $Grupul suedez Ericsson a castigat licitatia organizata pentru vanzarea activelor diviziei wireless din cadrul companiei Nortel Networks Corp, ce a intrat in faliment, cu o oferta de 1,13 miliarde dolari. Oferta Ericsson a "batut-o" pe cea a Nokia Siemens Network, MatlinPatterson si Research in Motion.

Prin aceasta preluare, compania isi intareste prezenta in America de Nord. Datorita preluarii activelor Nortel si a altor tranzactii strategice, Ericsson va avea 14.000 de angajati si venituri de cinci miliarde dolari proveniti din America de Nord.