#1 Protectie, protectie, protectie

#1 Protectie, protectie, protectieIn primul rand, este foarte important ca toti utilizatorii de calculatoare sa urmeze o serie de norme minime de siguranta pentru protejarea si evitarea compromiterii sistemului si a datelor.

Fie ca iti place sa lucrezi pe laptopul de acasa sau pe computerul de la serviciu, asigura-te ca ai instalat o solutie avansata de securitate cu actualizarile la zi.

"Aceasta iti va oferi protectie completa impotriva principalelor amenintari informatice, precum si impotriva atacurilor cibernetice", spune Teodor Cimpoesu (foto), managing director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria, al patrulea producator de securitate informatica la nivel mondial.

De aceeasi parere este si Razvan Valceanu, country manager BitDefender, cel mai important producator de securitate IT pe piata locala: "Utilizatorii trebuie sa instaleze si sa activeze o solutie antimalware de incredere, un firewall si un filtru de spam."

Din aceeasi serie de articole-manual publicate de Wall-Street.ro si adresate managerilor, cititi si ce trebuie sa stie un manager despre relatia cu jurnalistii, publicitatea online, hedgingul valutar, evaluarea unor active, imobiliare, head-hunteri si piata forex.


#2 Actualizarea programelor antimalware

#2 Actualizarea programelor antimalwareConform unui raport BitDefender privind amenintarile informatice din februarie 2010, mediile de stocare mobile reprezinta principala sursa de infectie cu viermi, care pot deschide brese pentru alte categorii de malware, printre care se numara troienii si virusii. "Acestia se pot raspandi la randul lor in interiorul retelei companiei si o pot exploata in vederea obtinerii unor castiguri financiare sau comerciale", spune managerul companiei, Razvan Valceanu (foto).

Astfel, utilizatorii trebuie sa actualizeze cat mai des posibil programul antimalware, firewall-ul si filtrul de spam cu versiunile cele mai noi ale definitiilor si semnaturilor de virusi.

De asemenea, ei trebuie sa scaneze frecvent sistemul, sa descarce cu regularitate si sa instaleze cele mai recente update-uri si instrumente pentru indepartarea elementelor malitioase, dar si alte patch-uri si remedii lansate de catre producatorul sistemului de operare.

#3 Riscuri web

#3 Riscuri web"Cand plecam in vacanta intr-o tara exotica, ne interesam intotdeauna despre ce vaccinuri trebuie sa ne facem, de asigurare, de toate detaliile ce poarta un potential risc, si asta pentru ca percepem acel risc. Si pe Internet riscurile se regasesc, chiar si in spatele citirii unui site de stiri sau accesarii unei retele sociale", arata Cimpoesu.

Retinerea in a deschide orice link primit, in a rula programe necunoscute sau a oferi detalii personale cand nu suntem complet siguri de identitatea solicitantilor lor ar trebui sa ne fereasca de majoritatea incidentelor de securitate, mentioneaza el.



#4 Nu deschideti email-urile ciudate

#4 Nu deschideti email-urile ciudateTotodata, e-mail-urile cu denumiri ciudate in subiect nu trebuie deschise. "Nu deschideti e-mail-uri sau atasamente din mesaje primite de la persoane necunoscute", afirma seful celui mai important producator de securitate IT de pe plan local.

Cu atat mai mult, nu trebuie sa se raspunda oferind informatii personale precum nume, parole, CNP, cont bancar, numar card credit ca raspuns la mail-urile primite de la institutii financiare, sociale sau comerciale care cer actualizarea datelor, recomanda specialistii BitDefender.

"Majoritatea acestor organizatii nu trimit in mod uzual e-mail-uri generale cu adresare “Draga utilizator”, ci notificari personalizate, tiparite, care includ nume complet, precum si alte detalii unice de identificare prin servicii postale. Daca utilizatorul are orice dubiu in legatura cu e-mail-ul primit de la o astfel de organizatie, trebuie sa o contacteze imediat", explica Valceanu.


#5 Parole de securitate

#5 Parole de securitate"Foloseste parole de securitate!", ii sfatuieste reprezentantul Kaspersky Lab pe utilizatori.

"Seteaza-ti o parola complexa de acces la computerul personal si utilizeaza parole diferite pentru conturile tale de mail, Facebook, Twitter, online banking sau forumuri. Spun diferite deoarece, daca se intampla ca cineva sa afle parola ta de Twitter, sa nu o poata folosi pentru a-ti accesa contul de mail sau de online banking", arata el.

#6 Atentie la ce downloadati

#6 Atentie la ce downloadatiIn plus, nu trebuie sa descarcati ori sa salvati fisiere din surse necunoscute.

"Este important sa se ruleze o scanare antimalware completa inainte de deschiderea sau de copierea unui fisier pe sistem."

Chiar daca vine de la o sursa de incredere, country manager-ul BitDefender recomanda utilizatorilor sa nu deschida si sa nu copieze pe calculator nici un fisier, ba mai mult el ii sfatuieste pe acestia sa scaneze orice continut inainte de a rula.

#7 Stergeti mesajele spam

#7 Stergeti mesajele spamRazvan Valceanu (foto) spune ca este bine ca mesajele spam sa fie sterse intotdeauna.

Utilizatorii de Internet trebuie sa nu se dezaboneze, sa nu raspunda si sa nu dea click pe nici un link din cadrul unui mesaj spam. "In acest mod se poate confirma ca adresa este activa si disponibila pentru a receptiona si mai multe mesaje nesolicitate sau pot declansa instalarea de continut malware", informeaza seful companiei romanesti de securitate informatica.

#8 Atentie la ce publicati pe retele sociale

#8 Atentie la ce publicati pe retele socialeUn alt lucru important de care trebuie sa tina cont utilizatorii este acela de a tine cont ce informatii publica pe site-urile retelelor sociale.

"Mai ales daca lucrezi intr-o companie importanta, care poate deveni tinta unui atac informatic directionat", subliniaza Teodor Cimpoesu (foto).

Infractorii cibernetici pot aduna date importante despre un anumit angajat al unei companii, precum adresa de e-mail, functia detinuta, pasiunile sau hobby-urile.

De aici, cibercriminalii folosesc tehnici de inginerie sociala pentru a "insela" victimele. "Un exemplu pot fi mesajele e-mail construite pe baza informatiilor adunate si care determina persoana tintita sa acceseze un link sau sa deschida un fisier de tip PDF din atasament. In momentul in care link-ul sau fisierul sunt deschise, un scr'+'ipt ruleaza "in background" cu rolul de a copia anumite documente si informatii importante din computerul-victima", arata seful Kaspersky Lab Romania si Bulgaria.

#9 Evitati abonarea la servicii aditionale

#9 Evitati abonarea la servicii aditionaleCand navigati pe Internet, desi ar trebui sa nu furnizati adresa de e-mail sau alte informatii personale, cand faceti acest lucru, este de preferat sa se foloseasca in loc de "@" si ".", (at) si (dot). De exemplu nume(at)domeniu(dot)ro, potrivit lui Valceanu.

Mai mult, cand achizitionati bunuri si servicii online, evitati abonarea la orice alte servicii aditionale sau promotii.

#10 Back-up regulat

#10 Back-up regulatDatele de pe computer sau server sunt recuperate destul de greu sau chiar deloc in cazul pierderii, de aceea este esential sa faceti back-up regulat, spune managerul Kaspersky.

"Nu exista nicio solutie de securitate 100%, de aceea, in cazul compromiterii de date, back-up-ul este critic", conchide el.