Care este cea mai buna metoda de back-up

Care este cea mai buna metoda de back-upO data ce ne-am convins ca o solutie de back-up este absolut necesara pentru a ne proteja informatiile si activitatea, ne putem gasi din nou intr-un impas, afirma Alexandru Vilcu, storage product manager HP Romania, si anume care este metoda de back-up cea mai potrivita. Pentru a alege mai usor, primul pas consta in definirea criteriilor de clasificare, sustine el.

"Trebuie sa e gandim in primul rand la viteza de back-up/restore – cat timp ne putem permite ca sistemul sa functioneze la un nivel scazut de randament sau chiar sa fie complet blocat in timp ce iti face back-up pentru date? In cazul unui incident, cat timp putem astepta pana sa avem acces la datele recuperate? In general, recuperarea datelor dureaza de doua ori mai mult decat operatiunea initiala de back-up. De aceea, inainte sa alegem solutia de back-up pe care ne-o dorim, trebuie sa ne gandim cat de important este pentru activitatea noastra sa avem acces rapid la date in orice situatie", spune Vilcu.



Ce tip de back-up alegem

Ce tip de back-up alegemApoi, trebuie sa ne hotaram asupra tipului de back-up pe care il alegem, unul complet sau unul selectiv.

Daca modificam des date salvate in diferite locatii pe hard-disk sau daca lucram cu multe aplicatii software a caror instalare este un proces lung si anevoios, cea mai buna optiune este o solutie completa de back-up.

"Astfel de solutii includ un software care realizeaza back-up pentru intregul sistem de operare (asa-numita imagine de sistem) si ofera garantia ca, in cazul pierderii de date, putem sa recuperam toate informatiile, aplicatiile si setarile salvate de noi anterior, fara sa fie nevoie sa reinstalam sistemul de operare sau programele folosite", explica reprezentantul HP.

Pe de alta parte, o solutie de back-up selectiv este mai potrivita daca lucram cu un numar redus de documente. Astfel, putem sa salvam doar fisierele care contin documentele cu care lucram in mod curent si, in cazul unui incident, nu trebuie sa asteptam refacerea intregului sistem pentru a avea acces la date.

Solutii de protectie a datelor

Solutii de protectie a datelorIn acest moment, exista solutii de protectie a datelor care garanteaza calitatea datelor salvate pe o perioada de pana la 30 de ani, dar si solutii de back-up pe medii optice (cum ar fi pe CD-uri sau DVD-uri), unde informatiile se pot degrada in doar 1-2 ani, chiar daca nu au fost accesate intre timp.

"In ultimii ani au aparut o serie de tehnologii care cresc durabilitatea si rezistenta la socuri a solutiilor de back-up extern bazate pe unitati de hard-disk mobile, ceea ce inseamna ca acestea devin cel mai des folosite in industrie. Este foarte important insa sa distingem intre hard-disk-uri externe traditionale, care nu ofera aceste avantaje tehnologice, si hard-disk-uri externe destinate exclusiv functiei de back-up, cu solutii software integrate, care pot sustine back-up-uri complete de sistem", arata Alexandru Vilcu.

Solutiile de back-up pe banda magnetica raman insa de departe cele mai sigure si mai rezistente in timp, ele oferind "capacitate de stocare superioara si incluzand mecanisme integrate de securizare a datelor si software special de back-up, gandit pentru a usura utilizarea lor".



Un back-up in retea pe un server dedicat este mai sigur decat salvarea datelor pe un DVD

Un back-up in retea pe un server dedicat este mai sigur decat salvarea datelor pe un DVDLaurentiu Ciurea, IBM Global Account Manager Bulgaria, Croatia, Romania, Serbia, Slovenia, spune ca utilizatorul ar trebui sa se bazeze in primul rand pe solutii centralizate de back-up existente in companie.

"Intotdeauna un back-up in retea pe un server dedicat pentru stocarea datelor este mai sigur decat salvarea datelor pe un DVD, stick de memorie sau hard disk extern. O astfel de solutie este administrata de specialisti, disk-urile sunt configurate intr-un mod redundant si, in plus, acestora li se face periodic back-up pe unitati de banda", arata el.

In cazul folosirii unei astfel de solutii, cateva greseli frecvente ar fi configurarea incompleta a scr'+'ipturilor de back-up (se face back-up doar la structura de directoare si nu a intregului continut dorit; se exclud din greseala anumite tipuri de fisiere care s-ar dori salvate.

Un dezavantaj al acestei solutii ar putea fi durata mai mare de recuperare a datelor in cazul in care statia de lucru este complet indisponibila (furata, pierdute, stricata). "In acest caz este nevoie de o statie noua pe care sa fie configurat in prealabil clientul cu datele de acces ale utilizatorului si de asemenea necesita acces in reteaua intranet a companiei", spune Ciurea.

Dublu back-up

Dublu back-upIn cazul in care o solutie centralizata nu este disponibila in companie, in functie de importanta datelor, uneori se recomanda un dublu back-up (hard disk extern + DVD-inscr'+'iptibil sau hard disk extern + memory stick sau memory stick + DVD inscr'+'iptibil).

"Justificarea unui astfel de proces dublu consta in faptul ca mediul pe care se face back-up se poate deteriora relativ usor (HDD, memory stick - socuri mecanice, demagnetizare, pierdere, DVD - zgarieturi, caldura, etc.)", sustine oficialul IBM.

Avantajul acestei solutii este ca informatia este accesibila imediat, iar dezavantajul este dat de faptul ca datele confidentiale trebuie encriptate la nivel de date, fisiere sau partitie.

Trebuie salvat doar ceea ce este necesar

Trebuie salvat doar ceea ce este necesarCiurea recomanda ca, pentru a economisi timp, sa nu fie incluse in lista de back-up fisierele fara importanta (fisiere MP3/filme/poze/PPT-uri primite pe mail/programe deja instalate/install kit-uri).

De obicei, aceste fisere ocupa mult spatiu si back-up-ul poate dura cu pana la 400% mai mult. Trebuie salvat doar ceea ce este necesar (documente, chat history, arhive de mail etc.).

Spatiul de stocare

Spatiul de stocareStorage product manager-ul HP Romania crede ca, atunci cand vine vorba de back-up, trebuie sa se tina cont si de spatiul necesar.

"Desi este, de multe ori, prima pe lista de criterii, fiind si usor de evaluat si cuantificat, aceasta caracteristica nu este intotdeauna cea mai importanta. Costurile unui GB de spatiu de stocare scad continuu pe masura ce apar noi inovatii tehnologice, iar capacitatea oferita de solutiile de back-up la preturi accesibile depaseste, de multe ori, necesitatile noastre. Trebuie sa fim atenti sa luam in considerare necesarul de dezvoltare a cantitatii de date si sa alegem de la bun inceput o solutie care sa sustina cresterea in urmatoarele 6-12 luni, pentru a nu ne vedea nevoiti curand sa adaugam capacitate suplimentara la costuri mai mari."

Pretul solutiei

Pretul solutieiIn plus, atunci cand vine vorba de pretul solutiei de back-up, trebuie sa iei intotdeauna in considerare valoarea datelor si sa investesti in consecinta. Daca nu depinzi foarte mult de fisierele cu date sau daca beneficiezi deja de un sistem centralizat de back-up la nivelul companiei pentru care lucrezi, care iti permite sa iti recuperezi cele mai noi date sau mesaje de e-mail, inseamna ca te numeri printre cei care nu au nevoie sa investeasca foarte mult intr-o solutie back-up personala.

Poti astfel sa optezi fara probleme pentru o solutie de baza, de capacitate limitata, cu viteza si grad de protectie mediu, cum ar fi mediile optice sau memorii externe.

"Daca, in schimb, rezultatele tale sunt in stransa legatura cu activitatea ta zilnica, daca ai nevoie sa iti accesezi rapid informatiile stocate sau daca lucrezi frecvent cu informatii confidentiale, este timpul sa te gandesti la o metoda profesionala de back-up personal. Cel mai potrivit este un echipament extern cu mediu de back-up detasabil si software integrat care sa iti ofere viteza, siguranta si protectia necesara. Vorbim aici de solutiile de back-up pe disc extern sau de unitati de banda magnetica DAT. De asemenea, daca ai multi colegi care gestioneaza date esentiale pentru functionarea companiei, este momentul sa iei in considerare si o solutie profesionala centralizata pentru intreaga companie", afirma Alexandru Vilcu.

Back-up periodic

Back-up periodicIn final, account manager-ul IBM pentru Bulgaria, Croatia, Romania, Serbia si Slovenia, recomanda back-up periodic.

De exemplu, rezerva 20-30 de minute saptamanal pentru aceasta operatiune, care se poate face automat (scheduler - preferabil) sau se poate adauga in calendar.

"In momentul in care se face back-up, recomandam salvarea datelor clasificate/ordonate in foldere cu denumiri reprezentative, pentru a evita cautarea prelungita a fisierelor dorite. O sesiune de back-up se poate pune intr-un folder denumit Backup_dd.mm.yyyy pentru a avea disponibile diverse generatii ale documentelor.

Sa nu uitam ca paza buna trece primejdia rea. Cateva zeci de minute "pierdute" pentru a face un back-up pot sa salveze multe zeci sau sute de ore de munca pentru regasirea datelor in cazul unei defectiuni a HDD-ului", conchide el.